Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "2007 yılında, Ürdün asıllı Hollanda vatandaşı Saba Fakes tarafından Telsim'in hissedarı olduğu ve Telsim varlıklarının TMSF tarafından Vodafone'a satışı nedeniyle zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye Cumhuriyeti aleyhine Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü İçin Uluslararası Merkez ("ICSID") nezdinde 19 milyar dolar tazminat istemiyle başlatılan tahkim yargılaması Hakem Heyeti'nin 14 Temmuz 2010 tarihli kararıyla TMSF ve Türkiye lehine sonuçlandı.
Davacı Saba Fakes tarafından, Telsim hisselerinin yaklaşık yüzde 67'sini satın alarak Türkiye'de yatırım yaptığı ve Telsim'in TMSF'ye devri ve sonrasında Vodafone'a satışı neticesinde Hollanda ile Türkiye arasında imzalanmış olan Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşmasının ihlal edildiği ve 19 milyar dolar zarara uğradığı iddia edilmişti.
Buna karşılık, davayı Türkiye adına takip eden TMSF ise esasen Saba Fakes'in Telsim hisselerini satın almadığını, hisse satışına ilişkin belgelerin tamamen Uzanların bilgi ve talimatı altında geçmiş tarihli olarak düzenlenmiş kağıtlardan ibaret olduğunu ve bu nedenle ortada gerçek anlamda bir yatırım ve yatırımcının bulunmadığını, Davacı Saba Fakes'in arkasında aslen Uzanların olduğu savunmalarını ileri sürmüştü.
Davaya bakan ICSID Hakem Heyeti, ortada gerçek anlamda bir uluslararası yatırım bulunmadığını, Davacı Saba Fakes'in de gerçek bir yatırımcı olmadığını ve ICSID'in söz konusu davada yetkisinin bulunmadığını belirterek davanın reddine karar verdi.
Bilindiği üzere, 2003 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından Uzanlar'a ait İmar Bankası'nın faaliyet izni kaldırılarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmişti. Daha sonra ise TMSF tarafından, İmar Bankası nedeniyle kamunun uğradığı zararın tahsil edilmesi amacıyla diğer Uzan Grubu şirketleri ile birlikte Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.'nin de temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi devralınmış ve Telsim 2006 yılında Vodafone'a satılmıştı."