Antalya'nın Manavgat ilçesinde denizle bağlantısı yapılan Titreyengöl'de bataklık ve sivrisinek oluşumu sona erdi. Türkiye'nin 4 kuş halkalama merkezinden birinin de bulunduğu bölgenin doğa sporlarına kazandırılması hedefleniyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYOB) Başkanı Ali Keleş, söz konusu gölün deniz suyu bağlantısı yapıldıktan sonra yeniden titremeye başladığını ifade etti.
Denizle gölün bağlantısı kesilince göl içinde balçık oluşmaya başlandığını belirten Ali Keleş, göl içindeki balçığı temizleyerek bölgede yazın sivrisinek oluşumunun da önüne geçtiklerini söyledi.
Titreyengöl'ün 3 bin metrekarelik bir alana sahip olduğu bilgisini veren Keleş, "Göle deniz suyu gelmeye başlayınca Titreyengöl yeniden titremeye başladı. Hedefimiz gölü doğa sporlarında ve kuş gözleminde cazibe merkezi haline getirmek. Gölün çevresinde çevre düzenlemesi için çalışma başlattık. Bölgeye gelen turistler Titreyengöl'ün çevresinde doğa yürüyüşü, bisiklet ve Nordic Walking (İskandinav yürüyüşü) yapmayı seviyor. Göl çevresinde en kısa sürede çevre ve peyzaj düzenleme yaparak bölgemizi doğa sporlarında cazip hale getireceğiz." diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı (ABD) Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan da Türkiye'nin kuş türü ve kuş alanı bakımından Avrupa'daki en zengin ülke olduğunu kaydetti. Titreyengöl'ün dünyanın sayılı kuş göç merkezlerinden biri olduğunu belirten Ali Erdoğan, gölde 5 yıl içinde 56 bin kuşa Türkiye halkası taktıklarını ifade etti.
Titreyengöl'de 121, Manavgat Çayı'nda 187, Serik Boğazkent'te 214, Köprülü Kanyon Milli Park'ında 203, Kurşunlu Şelalesi'nde 152, Yamansaz'da 159, Demre Noel Baba Kuş Cenneti'nde 208 ve Patara Göleti'nde ise 91 kuş türünün tespit edildiği belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Titreyengöl, dünyanın sayılı kuş göç yerlerinden biri. Çoğu kuş türü başka ülkelere uçmadan önce yiyecek ihtiyacını Titreyengöl'den karşılıyor. Titreyengöl'de kuş halkalama çalışmalarına 2002 yılında başladık. Tespit ettiğimiz 121 kuş türüne 56 bin Türkiye halkası takıldı. Halkalama yapılan kuşların 107'si 18 Avrupa ülkesinde tekrar görüldü."