Rum-Yunan lobilerinin temsilcisi Amerikan Helenik Enstitüsü (AHI), Senato Dış İlişkiler Komitesi üyelerine gönderdiği mektupta, Ricciardone'ye sorulabilecek soruları sıraladı.
Mektupta, Türkiye'nin uluslararası politikada "bir dizi hata ve ihlal"de bulunduğu iddia edildi ve ABD'nin, Türkiye ile ilişkilerini yeniden değerlendirmesi çağrısı da yapıldı.
AHI Başkanı Aleco Haralambides ve İcra Direktörü Nick Larigakis, "Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirmek ve yeniden değerlendirmek ABD'nin çıkarına. Ricciardone'nin (Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki) onay oturumu, buna başlamak için iyi bir yer" ifadesini kullandı.
Mektupta Türkiye'nin, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yüzde 37'sini işgal altında bulundurduğu, Ege Denizi de dahil olmak üzere güneydoğu Akdeniz'de barış ve güvenliği tehdit ettiği, 'Ekümenik' Patrikhane'ye yönelik muamelesinin Amerikan dini özgürlük ilkelerine aykırı olduğu, İran,İsrail, Suriye ve Sudan'a yönelik tutumunun Amerikan çıkarlarıyla çeliştiği" öne sürüldü.
Senatörlerden, Ricciardone'ye şunların sorulması istendi:
- '43 bin Türk işgal gücü'nün Kıbrıs'tan çekilmesini destekliyor musunuz?
- Türk ordusu, Kıbrıs'taki Amerikan vatandaşlarına ait gayrimenkulleri işgal ediyor ve kullanıyor. Büyükelçilik personelinize, bu tür gayrimenkullerin ve Amerikan vatandaşı mal sahiplerinin listesini derlemesi talimatı verecek misiniz?
- Türkiye'nin Yunanistan'ın Ege'deki toprak bütünlüğünü ve Yunan hava sahasını hemen her gün ihlal etmeyi sürdürmesinden ne kadar endişelisiniz?
- 'Ekümenik' Patrikhane ve kurumlarının korunması ve tanınmasıyla alakalı Amerikan yasasını (PL 105-277) uygulayacak mısınız?
Ermeni lobisi de boş durmuyor
ABD'deki önemli Ermeni kuruluşlarının da, Ricciardone'nin oturumu öncesinde baskısını artırdığı gözleniyor. Amerika Ermeni Asamblesi (AAA) tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Ricciardone'ye, "1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıması için Türkiye'ye baskı yapması" çağrısında bulunulmuştu.
AAA, senatörlerden de, Ricciardone'ye, Türkiye'nin insan hakları kaydı, dini özgürlükler ve azınlıklara muamele konularında baskı yapmasını beklediklerini belirtmişti.
Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) de, internet sitesinde yayınladığı açıklamada, Ricciardone'nin Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde katılacağı oturumun, 1915 olaylarına dair Amerikan siyasetini sorgulamaları için senatörlere platform sunduğunu öne sürdü.
ANCA İcra Direktörü Aram Hamparian, açıklamasında, "Büyükelçi Ricciardone'nin onay süreci, komite üyelerine, Amerikan yönetiminin insan hakları, bölgesel güvenlik ve 'soykırımın' inkarı konularında Türkiye'ye boyun eğme yönünde görünürde bitmek bilmeyen istekliliğinin Amerikan çıkarları ve değerlerine gerçekten hizmet edip etmediğini keşfetmek için, Türk-Amerikan ilişkilerinin çok önemli bir anında nadir ve hayati bir fırsatı oluşturuyor" dedi.