Çağlayan, Atlanta'daki merkezde, Coca Cola Müzesi'nde düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, Coca Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent'in Türkiye'nin gururu olduğunu, dünyanın en büyük şirketine başkanlık ettiğini söyledi. Coca Cola'nın sadece kar eden, bu amacı güden bir kuruluş olmadığını, çevre konusunda göstermiş olduğu ilginin bir dünya vatandaşı olarak kendisini memnun ettiğini anlatan Çağlayan, şirketin aynı zamanda sosyal sorumluluk adına yürüttüğü projeleri de bildiğini söyledi.
Konuşmasını kesinlikle siyasetçi şapkası ile yapmayacağını, bir işadamı, bir sanayici olarak konuşacağını belirten Çağlayan, Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerine değindi ve ?dünyanın pek çok yerinde barış ve huzur için ABD ile birlikte hareket ediyoruz. Ama ticaretimizin bulunduğu durumu açıklayamıyor, anlatamıyoruz? dedi.
''Bizim bu ziyaretimizin amacı, söylemekten utandığımız ABD'ye yönelik 3,2 milyar dolarlık ihracatımızı 32'ye, 62 milyar dolara çıkarabilir miyiz? Karşılıklı ticaretimizi 100 milyar dolara çıkarabilir miyiz? Niye olmasın? Bu potansiyel var. Ben ticaret yapmak için deli oluyorum. Ben de bu işin delisiyim. Ben buraya ülkemi sevdirmeye, beğendirmeye geldim. Üçüncü ülkelerle ilişkilerimizdeki güçlerimizi birleştirmek için buradayız.
Model ortaklığın ilk toplantısı ekim ayında yapılacaktı gecikti. Ben ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin tarihçi olduğunu bilmiyordum. Ermeni kararı bize işlerde ister istemez frene bastırdı. Her iki ülkeden 2'şer bakan var. Her ülkeden 12 olmak üzere 24 işadamından oluşturacağımız iş konseyi var. Diğer bakan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile konuşmadım ama sanırım benden farklı düşünmeyecektir. 12 kişilik Türk temsilcilerinin birincisini Muhtar Kent olarak açıklıyorum.''
Türkiye'nin krizde önemli bir testten geçtiğini, genç, dinamik her yıl 450 bin üniversite mezunu veren bir ülke olduğunu, bölgesinde, çevresinde barış ve huzur olması konusunda çok önemli açılımlar yaptığını bildiren Çağlayan, şöyle devam etti:
''Komşularla sıfır sorun dedik. Ama bu karın doyurmuyor. Sıfır sorun sınırsız ticaret diyoruz. Suriye ile vizeyi kaldırdık. Afrika'nın Türkiye ihracatı içindeki payını yüzde 4'den yüzde 10'e çıkardık. Burada daha çok sizinle ticaret yapacak iş konseylerini seçtik ve onları getirdik.''
ABD ve Türkiye'nin birçok ortak noktası olduğunu, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik açıdan güçlü bir ABD'ye, ABD'nin de aynı şekilde güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kent, şunları söyledi:
''Türkiye'ye 1964'de yaptığımız ilk yatırımdan sonra ülkede alkolsüz içecek alanında tartışmasız liderdir Coca Cola ve Türkiye'ye 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmıştır. 25 bin aileye dolaylı olarak, 2 bin 500 kişiye de doğrudan iş temin etmektedir. İstanbul Avrasya ve Afrika operasyonlarının merkezidir. İstanbul'a 96 ülke bağlıdır.''