Uluslararası Adalet Divanı'nın Kararı Rumları Tedirgin Etti

24 Temmuz 2010 Cumartesi  16:40

Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Kosova'nın durumunun KKTC'den farklı odluğunu belirtirken, Rum siyasi partileri "kararın Türkiye tarafından KKTC için kullanılmasından" endişeli. Fileleftheros "Kosova Kararı Diğer Ülkeler İçin Model Teşkil Etmez. Almanya ve Kıbrıs Dışişleri Bakanlarından Ortak Görüş. Ankara'nın Kararı Kullanmasını Bekliyorlar" başlıkları altında verdiği haberinde, Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle ve Kiprianu'nun dünkü görüşmenin ardından yaptıkları basın açıklamasında Kosova konusuna da değindiklerini ve ortak görüş belirttiklerini yazdı. Habere göre Kiprianu, Lahey Adalet Divanı'nın kararını ayrıntısıyla inceleyeceklerini belirtti, ancak Kosova'nın durumunun Kıbrıs'ınkinden farklı tuttuğunu ileri sürdü. Kiprianu, "Bu çok önemlidir. Karar, Kıbrıs'ın Türk işgali altındaki bölümünün bağımsızlığını ilan etmesinin neden yasadışı olduğunu izah etmektedir" diye konuştu. Kosova'ya ilişkin görüşlerinin değişmez olduğunu vurgulayan Kiprianu, bir ülkenin toprak bütünlüğündeki herhangi bir değişimin görüşmeler ve müzakereler yoluyla gerçekleşmesi taraftarı olduklarını sözlerine ekledi.

 Habere göre Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle de, konuya ilişkin Kiprianu'yla benzer bir açıklamada bulundu. Westerwelle, Lahey Adalet Divanı'nın görüşünün "çok somut olduğunu ve dünyadaki başka herhangi bir sorunla ilişkisi olmadığını" savundu. Westerwelle, "Çok ayrıcalıklı bir geçmiş vardır ve yargıçların görüşü, bu somut geçmişe, duruma ilişkindir. Dünyanın diğer ülkelerine ya da bölgelerine ilişkin değildir. Karar, yegane bir geçmişe sahip yegane bir duruma ilişkin alınmış yegane bir karardır" diye konuştu.

PARTİLER ENDİŞELİ
Diğer yandan Rum siyasi partileri Kosova'nın bağımsızlığının tanınması kararını "istenmeyen bir gelişme" olarak nitelendirdiler ve kararın Türkiye tarafından KKTC için kullanılmasından duydukları endişeyi ifade ettiler. AKEL Basın Sözcüsü Stavros Evağoru, uluslararası mahkemelerin kararlarını uluslararası hukuk kurallarına göre değil siyasi kriterlere göre aldığı bir dönemde bulunulduğunu söyledi ve Kosova'nın durumunun Kıbrıs'ınkiyle aynı olmadığını kaydetti.


DİSİ Basın Sözcüsü Vekili Hristoforos Fokaidis ise, mahkemenin kararının Rum tarafını ciddi anlamda düşündürmesi gereken kritik bir karar olduğunu belirterek, konunun Türkiye tarafından kullanılması olasılığı göz önüne alındığında çok iyi bir şekilde incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

DİKO partisinden yapılan açıklamada da, kararın Kosova'ya özgü olduğu ve Kosova'nın durumunun Kıbrıs'la kıyaslanamayacağı savunulurken, buna karşın kararın Türkiye tarafından kullanılmaması için önlemler alınması gerektiği belirtildi.
KS EDEK ve EUROKO'dan yapılan açıklamalarda da benzer görüşler ifade edilerek, Türkiye'nin söz konusu kararı KKTC'nin tanınması yönünde kullanabileceği kaydedildi.

YUNANİSTAN VE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE KOORDİNASYON YAPILACAK
Gazete, bir diğer haberinde ise, Güney Kıbrıs'ın Kosova konusunda alınan kararın uluslararası alanda doğru yönlendirilmesi için Yunanistan ve diğer bazı ülkelerle koordinasyon içerisine girmeyi planladığını yazdı. Kosova konusunun Yunan Dışişleri Bakanı Dimitris Drutsas ve Kiprianu arasındaki son görüşmelerde ele alındığını belirten gazete, her iki ülkenin büyükelçilerine konuya ilişkin ortaya koyacakları argümanlar konusunda talimatlar verildiğini vurguladı. Haberde ayrıca, konu hakkında Rusya ve
İspanya gibi üçüncü ülkelerle de işbirliği yapılmasının söz konusu olduğu belirtildi. Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:
Haravgi: Kosova'nın Kıbrıs'la hiçbir ilişkisi yok. Almanya'da konuyu dışişleri bakanı aracılığıyla ayırıyor...İstenmeyen gelişme.
Politis: Karar Siyasi.
Simerini: Durumlar benzer değil ancak. Partiler Kosova kararının tehlikelerini vurguladılar.
Alithia: Kosova başka, Kıbrıs başka; ancak herkes endişeli.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Uluslararasi-Adalet-Divani-nin-Karari-Rumlari-Tedirgin-Etti/341389