Çalışmak için Almanya'ya 1960'lı yıllarda giden birinci kuşak Türk işçilerin, ikinci kuşak çocuklarının yıllar sonra ülkelerine turist olarak döndüklerine dikkati çeken Yavuz, şunları söyledi:
''Yaklaşık 2 milyon 800 bin Türk'ün yaşadığı Almanya, gurbetçi işçi yoğunluğu bakımından başı çekiyor. Bu rakamın ancak yüzde 3'lük bölümü 65 yaş üstü birinci kuşağı oluşturuyor. Bunun dışında kalan kesim, ikinci ve üçüncü kuşak genç ve orta yaş sınıfından. Yaklaşık 415 bin Türk de artık Alman pasaportuna sahip.''
Birinci kuşak Türklerin, ülkelerine eş-dost, akraba ziyaretleri için geldiklerinin altını çizen Yavuz, Alman kültürü ile iç içe yetişen ikinci kuşak için dinlenmeyi amaçlayan ''tatil'' anlayışının daha çok ön plana çıktığını, yıldan yıla artarak büyüyen bu potansiyelin Türk turizmcilerinin de dikkatini çektiğini ifade etti.
''Havayolu ile gelenler ve kendi araçları ile gelerek tatillerini güney sahillerinde geçiren münferit gurbetçiler dahil edildiğinde oluşan rakam, gurbetçilerin bölge turizmindeki önemini daha net şekilde ortaya çıkarıyor. Rus ve Almanlar'dan sonra Türkiye'ye tatile en çok gurbetçi Türk işçileri geliyor. Bu yılın Ocak - Haziran döneminde havayolu ile Antalya'ya gelen gurbetçilerin sayısı, 183 bine ulaştı. Bu rakam aynı dönemde Antalya'ya 45 ülkeden gelen 3 milyon 795 bin turistin yüzde 5'ini oluşturuyor. Bu sayı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında daha da artacak. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızda çok hızlı gelişen bir tatil anlayışı var. Gurbetçiler, 'Mutlak tatil, mutlak Türkiye' diye düşünüyorlar. Aylar öncesinden yabancı misafirler gibi seyahat bürolarına giderek, aynı fiyatları ödeyip tatil rezervasyonlarını yaptırıyorlar. Çocuklu aileler genelde beş yıldızlı ve her şey dahil otelleri tercih ediyor.''
Almanya'da faaliyet gösteren 11 bin seyahat bürosunun 800 kadarının Türk işadamlarına ait olduğunu ve bu büroların Türkiye'nin pazarlanmasında önemli yer tuttuğuna da işaret eden Yavuz, seyahat bürolarının Türk sahiplerinin ve çalışanlarının Türkiye'yi çok iyi bilmeleri ve müşterilerinin Türkiye ile ilgili sorularını rahatlıkla cevaplamalarının önemli bir etken olduğunu kaydetti.