Patlayan Yıldız Üç Boyutlu Görüntülendi

6 Ağustos 2010 Cuma  13:08

Araştırma ekibi 168 bin ışık yılı uzaktaki 1987A adı verilen süpernovayı incelemek için Avrupa Güney Gözlemevi ESO'ya bağlı ve Şili'de kurulu, dünyanın en gelişmiş optik teleskoplarının bulunduğu VLT'yi kullandı. Tetkikler, bu gözlemevindeki SINFONI adı verilen araçla yapıldı.
 
Üç boyutlu görüntüler, yıldızın ilk patlamasının çok kuvvetli olduğunu ortaya koyuyor. Bu görüntülerde dikkat çeken nokta, patlamanın bazı yönlere doğru daha güçlü ve daha hızlı ilerlemesi; bazı kısımlarının uzaya doğru daha fazla yayılıp düzensiz bir şekil alması.
 
1987 yılında keşfedilen patlama, 383 yıldan bu yana çıplak gözle ve dünyanın güney yarıküresinden gözlemlenebilen ilk süpernovaydı. 1987A, Samanyolu'na en yakın galaksi olan Büyük Macellan Bulutu içinde yer alıyordu.
 
Patlama sırasında savrulan ilk maddenin, saatte 100 milyon kilometre hıza ulaştığı anlaşılıyor. Bu, bir yolcu uçağından 100 bin kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor. Süpernova, enerjisi tükenen büyük yıldızların Güneş'in yüz milyonlarca katı ışık saçarak patlaması ve yavaş yavaş sönmesi demek. Patlama sırasında dev miktarlarda toz ve gaz uzaya saçılıyor.
 

1054 yılında da Çinli astronomlar, o tarihte çıplak gözle izlenebilecek kadar parlak olan bir süpernova kaydetmişlerdi. Patlamadan geriye dev bir gaz ve toz bulutuyla uzaya kalp atışları gibi radyo dalgaları yayan nötron yıldızı (pulsar) kalmıştı. Bugün Yengeç Nebulası olarak da bilinen bu kalıntılar hala gözlemlenebiliyor.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Patlayan-Yildiz-Uc-Boyutlu-Goruntulendi/342193