Nasıl Sağlıklı Oruç Tutabilirsiniz ?

9 Ağustos 2010 Pazartesi  22:11

Sağlığın korunması ve dengeli beslenmeye her zaman özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Kamarlı hava sıcaklığı nedeniyle su ve sıvı tüketimine dikkat edilmediği takdirde bayılma gibi sağlık problemlerinin yaşanabileceğini söyledi.
 
“Ramazan ayında beslenme her zaman önemlidir” diyen Kamarlı, “Ancak bu yıl ağustos ayında başlayacak olan Ramazan ayı hem uzun süre aç kalınan hem de aşırı sıcak bir döneme denk geldiğinden iyi bir beslenme düzeni çok daha büyük önem kazanmaktadır. Aşırı sıcak ve nemli havada artan terle birlikte vücuttan fazla miktarda su ve mineral kaybı olacağından bu kaybın yerine konulması gerekmektedir. Aksi takdirde bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi ve halsizlik gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir.” diye konuştu. 
Oruç nedeniyle günlük yeme düzeninin değiştiğini belirten Kamarlı, Ramazan’da öğün sayısı ve sıvı tüketimi azaldığı için yüksek enerji içeren besinleri tüketme eğiliminin arttığını bildirdi. “Ramazan ayı süresince kişilerin yaş, fiziksel aktivite ve cinsiyetlerine göre günlük almaları gereken enerji ve besin öğesi gereksinimleri değişmemektedir.” diyen Kamarlı, bu nedenle oruç tutarken de sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerektiğini bildirdi. 
Kamarlı oruç tutmak isteyenler için şu önerilerde bulundu: “Sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğün ile iftardan sonra 1,5-2 saatlik aralıklarla 2 ara öğün yapılmalı, azar azar ve sık sık beslenilmeli. 13 saate yakın bir süre aç kalınacağı için sahur mutlaka yapılarak, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesi önlenmeli. Sahurda daha çok mideyi geç terk eden, kan şekerinde çok hızlı değişimlere neden olmayacak besinler seçilmeli. Protein içeriği yüksek olan ve bol posalı besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktireceğinden; sahurda süt, yumurta, peynir ile çiğ sebzeler (domates, salatalık, biber vs.) ve tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan kahvaltı şeklinde bir öğün yapılmalı. Bol sıvı alınmalı, su içilmeli, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için meyve ilave edilmeli. Kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durulmalı. Bu, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden, ayrıca kilo alma problemlerinden kişiyi koruyacaktır. Sahurda susuzluk hissini arttıracak olan besinlerden kaçınılması gerekir. Turşular, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış yiyecekler tercih edilmemelidir. Yapısında bol miktarda tuz bulunan sosis, salam, sucuk, pastırma gibi besinler tüketilmemesi gerekir. Yenen yemeklerin ve salataların üzerine bol miktarda tuz atılması da susama hissinin oluşmasına neden olacaktır. “
Açlık hissi iftarda yoğun olduğundan çok hızlı yemek yenildiğine bunun da uzun açlık döneminden sonra hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına neden olduğuna dikkat çeken Kamarlı, yavaş yemenin ve besinleri iyi çiğnemenin olası sindirim sorunlarını en aza indireceğini belirtti. İftar yemeğinin mutlaka hafif olması gerektiğini vurgulayan Kamarlı, hamur işleri, kızartmalar, çok yağlı yemekler tüketilmemesi gerektiğini kaydetti. Kamarlı iftardaki önerileri şu şekilde sıraladı: “İftarda öncelikle 1-2 bardak su içilerek, 1-2 adet hurma ya da zeytin yenilebilir. Arkasından bir çorba ve açlık hissini bastırmak için salata ile devam edilmelidir. Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği ya da az yağlı beyaz et seçenekleri veya kurubaklagiller uygun olacaktır. İftarda ekmek tüketilecekse yine tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.” Seçilen ana yemeklerin pişirme yöntemlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kamarlı, “Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine özellikle haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ileriki saatlerde görülebilecek mide kramplarına ve mide yanmalarına karşı kişiyi koruyacaktır. Ara öğünlerde ise meyve, çiğ sebzeler (salatalık, domates, yeşillikler gibi) ya da az miktarlarda ceviz, fındık, badem tercih edilebilir.” dedi. İftarda tatlı tüketmek isteyenlerin aşırı şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi), meyve tatlıları ya da dondurma tercih etmesi gerektiğinin altını çizdi. 
Kamarlı, su ve mineral kaybının önlenmesi için de “İftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su (yaklaşık 2-2,5 lt.) ve sıvı (ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, şekersiz komposto, sebze suları ve bitki çayları gibi) alımına özen gösterilmelidir.” önerisinde bulundu. İftardan sonra oturmak yerine yapılacak hafif yürüyüşlerin metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacağının altını çizen Kamarlı, kronik hastalığı bulunan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka ilgili uzman hekimlere danışması gerektiğini söyledi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Nasil-Saglikli-Oruc-Tutabilirsiniz-/342374