İftardan Sonra Acil Servislik Olmayın

11 Ağustos 2010 Çarşamba  09:22

Antalya Yaşam Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Hasan Sever, Ramazan ayında oruç tutacakların günün 16 saatini aç ve susuz geçireceklerini hatırlatarak, "16 saatlik açlık ve susuzluktan sonra iftarda birden yemek yemenin sakıncalı olduğu unutulmamalıdır. İftar sonrası acil servislere başvuruların önemli bir nedeni buna bağlıdır" dedi.

Orucun insan sağlığı üzerinde sindirim sisteminin dinlenmesi, vücutta detoks etkisi, kolesterol yağlarının düşmesi gibi olumlu etkileri yanında kronik hastalığı olanlarda sakıncalı durumlar yarattığını belirten Dr. Sever, önemli ameliyat geçirmiş olanlar, kanser hastaları, ağır kalp, böbrek ve şeker hastalarının oruç nedeni ile ağırlaşacağını söyledi. Şeker hastalarında beslenmenin çok önemli olduğunu hatırlatan Dr. Sever, şöyle konuştu: "Şeker hastalarının beslenmeleri belirli bir plan dahilindedir.
Uzun süre aç kalmaları veya bir anda çok fazla yemeleri şeker düzenini bozmaktadır. İlaç ve insülin alan, diyet yapan şeker hastaları diyetlerini aksatmamalıdır."
Ülser, mide ve on ikiparmak bağırsağında yara bulunanlarda orucun hastalığı alevlendirdiğini anlatan Dr. Sever, şunları söyledi: "Özellikle on ikiparmak bağırsağı açlığa çok hassastır, uzun süreli açlıklar duadenum ülserini alevlendirir ve bu durum kanamaya kadar gidebilir"
HİPERTANSİYON HASTALARI DİKKAT ETMELİ
 
Hipentansiyon hastalarının ilaçlarını aksatmadıkları sürece oruç tutmalarının çok fazla sakıncalı olmadığını bildiren Dr. Sever, "Fakat yemek yemede aşırıya kaçmamaları gerekir" diye konuştu.
Ramazanın yaz dönemine gelmesi nedeniyle sıvı kayıplarının fazla görüleceğini ifade eden Dr. Sever, kalp hastaları için sıvı kaybının çok önemli olduğunu ve ciddi kalp problemi olanların oruç tutmadan önce doktorları ile görüşmeleri gerektiğini söyledi. Oruç tutmanın su kaybı ve su azlığı nedeniyle böbrek yetmezliği için önemli problemler yaratacağını, hastalığı ağırlaştıracağını anlatan Dr. Sever, böbrek hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu belirtti.
ORUÇ İÇİN ÖNERİLER
 
Psikiyatrik bozukluğu olanların, sara hastalarının, farklı hastalıklardan dolayı ilaç kullananların, oruç tutmadan önce mutlaka doktorları ile görüşmesi gerektiğini ifade eden Dr. Hasan Sever, sağlıklı oruç için şu önerilerde bulundu: "Oruç tutan kişilerde bir süre sonra vücut bazı durumlara adaptasyon sağlasa da vücudun fazla zorlanmaması gerekmektedir. 14 -16 saatlik açlık ve susuzluk boyunca zaten bir sıvı ve gıda azlığı varken aşırı eforla bunu daha da artırmak ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu şekilde böbrek yetmezliği gelişen hastalar az değildir. Mümkünse gün ortasında dinlenmek veya uyumak gerekir. Sahur ve iftarda birden yemek yemenin sakıncalı olduğu unutulmamalıdır. İftar sonrası acil servislere başvuruların önemli bir nedeni buna bağlıdır."
İftar ve sahurda hafif yemekler yenilmesi gerektiğini anlatan Sever, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk yemekten sonra 5-10 dakika dinlenmek sonradan çıkabilecek bazı problemleri önleyebilir. Tıka basa doymadan sofradan kalkılmalıdır. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları tuzlu yiyeceklerden uzak durmalı. Bol sıvı gıda tüketilmeli, gazozlu içeceklerden uzak durulmalıdır. Halsizlikten kurtulmak için tuzlu ve bol sıvı gıdalar (meyve suyu) tüketilmelidir."



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Iftardan-Sonra-Acil-Servislik-Olmayin-/342460