Tarsus Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, yaklaşık 4 yıl önce Makam Camisi'nin abdest alma bölümünün inşaatı sırasında Danyal peygamberin türbesinin ortaya çıkarılmasıyla caminin ilgi odağı olduğunu söyledi.
Cami zemininden 6.5 metre derinlikte Danyal Peygamberin mezarının muhafazası olan Horasan mozaiğine ulaşıldığını ve çevresinde düzenleme yapılıp koruma altına alındığını anlatan Gödekmerdan, ''Cami için Mersin Valiliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Tarsus Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından uygulama projesi hazırlandı. Türkiye'deki ilk peygamber mezarı olan Danyal Peygamberin mezarının bulunduğu Makam Camisinin uygulama projesinin ihalesi 23 Ağustos 2010 tarihinde yapılacak'' dedi.
İhale bedeli 1 milyon 600 bin lira tutarında olan uygulama projesinin düzenleme çalışma süresinin 18 ay olarak belirlendiğini ifade eden Gödekmerdan, çalışmalara, ihaleden itibaren en geç 10 gün içinde başlanacağını dile getirdi.
Gödekmerdan, bereket Peygamberi olan Danyal Peygamberin mezarına ulaşılmasının ardından yapılan kazı çalışmaları nedeniyle ibadete kapalı olan Makam Camisi'nin proje kapsamında bir kısmına ibadet bölümü yapılacağını, geriye kalan bölümlerin ise dolaşım alanı olarak açık hava müzesi niteliğinde inşa edileceğini BELİRTTİ.
Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, Tarsus'un dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olduğunu ifade ederek, ''Bereket Peygamberi'' olan Danyal Peygamberin mezarının ortaya çıkarılmasının ardından tanıtımının iyi yapılması halinde her yıl binlerce yabancı turistin Tarsus'a gelebileceğini söyledi.
HAZRETİ DANYAL PEYGAMBER
Kendisine kitap indirilmeyen, M.Ö 4-5'inci yüzyıllarda yaşayan Hazreti Danyal, M.Ö 606'da çocuk olduğu halde esir edilerek İsrailoğulları ile beraber Babil'e gönderildi.
II. Babil Kralı Nebukadnesar (M.Ö 605-562) zamanında yaşadığı belirtilen Hz. Danyal'dan, ''Yahudileri, Babil esaretinden ilmi ve kehanetleriyle kurtarmış peygamber'' olarak bahsediliyor.
Rivayete göre, Nebukadnesar rüyasında İsmailoğullarından gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını öğrenir. Bunun üzerine İsmailoğullarından doğan erkek çocukların öldürülmesini emreder.
Hz. Danyal doğunca, ailesi onu dağ başında bir mağaraya bırakır. Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal, delikanlı olunca kavmi arasına karışır. Bir kıtlık yılında davet edilen Danyal Peygamber'in Tarsus'a gelmesiyle bolluk meydana gelir, bu nedenle de Babil'e geri gönderilmez. Danyal Peygamber, ölünce de Tarsus'ta şimdiki Makam Camisi'nin bulunduğu yere gömülür.
Hz. Ömer devrinde Tarsus fethedildiği zaman Danyal Peygamber'in mezarı açtırılır, burada büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı gayet uzun boylu bir ceset bulunur.
Başından geçen maceraların sembolü olarak iki aslan tarafından yalanan genç bir çocuk figürünün bulunduğu bir yüzüğe rastlandığı, bunun üzerine Hz. Ömer'in, Danyal Peygamber'in cesedinin, Yahudiler tarafından çalınmasını önlemek için daha derine defnettirdiği rivayet ediliyor.