Günlük ihtiyaç kadar alışveriş yapılması gerektiği ve spekülatörlere fırsat verilmemesininönemine de işaret ederek, merdiven altı imalathanelerde imal edilen dökme, açık, etiketsiz ürünler satın alınmamasını, alışverişin basit bir faaliyet olarak görülmemesi gerektiğini savundular.
SABAH ALIŞVERİŞ YAPIN
Alışverişleri planlı ve sabah saatlerinde yapılmasının önemli olduğunu kaydeden uzmanlar "Gereksiz alışverişden kaçının. Firmaların çalışanlarına yardım için verdikleri ramazan paketleri yerine hediye çeki vermeleri daha uygun. Alışverişler, genellikle açlık hislerimizin daha az olduğu sabah saatlerinde yapılmalı. Fiyat ve kalite dengesi unutulmamalı. Tartı ve ölçü aletlerinin doğru kullanılmasına dikkat etmeli. Şüpheli durumlarda başka yerlerde alınan ürünün kontrolü yapılmalıdır. Gıda ürünlerinde ilgili bakanlığın izinlerinin olmasına dikkat edilmelidir. Son kullanma tarihi mutlaka kontrol dikkat edilmelidir. Ambalajlı ürünlerin ambalajları kontrol edilmeli. Bozulmuş, bombe yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış, çökmüş ambalaja sahip gıda ürünleri risk taşıyabilir. Ambalaj sıkıntısı olan ürünler satın alınmamalı. Gıda ürünlerinin satış yerindeki muhafaza ortamı çok önemlidir. Etiket üzerinde muhafaza şartları okunmalı ve buna uygun olmayan ortamlarda muhafaza edilen ürünler satın alınmamalıdır. Ramazan ayında çok tüketilen sucuk, salam, sosis vb. ürünleri satın alırken, kılıfında yağ ve su sızması, hava kabarcığı ve renk farklılığı olmamalı ve ambalajı sağlam olmalıdır" diye uyardılar...
ÜRÜNLERİN SON KULLANIM TARİHLERİ ÖNEMLİ
Ramazan ayı bu yıl yaza denk geldiğinden kırmızı et ve kanatlı et alışverişin en sonuna bırakılması gerektiğini anlatarak, "Etler bir an evvel eve ulaştırılarak soğuk ortama konulmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş veya üretim izni olmayan ürünler satın alınmamalı. Bu ürünleri satan işyerleri yetkili mercilere bildirilmelidir. Yabancı menşeili bir ürünün aynı kalitede yerlisi varsa bir de ona göz atmalıdır. Alacağımız aynı kalitedeki yabancı bir ürünün, yerli sanayimizde çalışan birkaç kişinin işinden çıkarılması anlamına geleceğini hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz. Tüketici şuurlu olursa satıcı daha az hata yapar. Tüketici bilinci kaliteli ürüne yol açar. Tüketicinin haklarının bittiği yerde, satıcının hakları başlar" şeklinde uyardılar.