Kendilerine ''Yaratıcı Deli Kızlar'' adını veren genç kızlar, Akdeniz Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Tuğçe Çiftçibaşı Güç'ün proje koçluğunda, ''Geri Dön Bir Bak'' adlı bir proje hazırladı. Genç kızlara Akdeniz Üniversitesi de destek verdi. Yaratıcı Deli Kızlar'ın hazırladıkları proje, Avrupa Birliği Gençlik Programı kapsamında, ''Gençlik Projesi'' olarak hayata geçirilmeye layık bulundu.
Yaratıcı Deli Kızlar, projeyi hazırlarken hem çevre sorunlarına çözüm üretmeyi, hem de başta gençler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine istihdam yaratmayı hedefledi. Genç kızlar, bu amaçla çeşitli yaş gruplarından ve toplumun çeşitli kesimlerinden çocuk, genç ve yetişkinlere atık maddelerden takı, biblo ve ev eşyası üretmeyi öğretmeye başladı.
Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi içindeki Olbia Çarşısı'nda, üniversitenin kendilerine tahsis ettiği atölyeyi kullanan genç kızlar, haftanın iki günü 3'er saat, grup üyeleriyle çalışıyor.
Yaratıcı Deli Kızlar Grubu'nun kurucularından Ayşecan Hizmet, küresel bir sorun olan çevre kirliliği konusunda alternatif çözümler geliştirmek, gençler arasında çevreye duyarlılığı artırmak ve istihdam olanakları yaratmak için yola çıktıklarını anlattı.
Projeye katılanların yaratıcılıklarını ve yeteneklerini keşfettiklerine dikkati çeken Hizmet, atölyede pet şişeler, teneke kutular, şişe mantarları, plastik kaşıklar gibi atıkları kullandıklarını ve takılar, biblolar, ev eşyaları ürettiklerini ifade etti. Ürettikleri eserleri, bir sergiyle de ziyarete açmayı hedeflediklerine değinen Hizmet, ürettikleri eşyaların hammaddelerini Olbia Çarşısı'ndaki kafeteryalardan sağladıklarını aktardı.
Çarşı içindeki çeşitli noktalara geri dönüşüm kutuları yerleştirdiklerini belirten Ayşecan Hizmet, ''Hem bu kutularda biriken malzemeleri kullanıyoruz, hem de çarşı içindeki kafeterya, restoran gibi işletmeler bize atık maddeleri ulaştırıyorlar. Atölyeye geldiğimizde kapımızda çuvallar dolusu atık şişe bulduğumuz oluyor'' dedi.
Ayşecan Hizmet, grubun ''Yaratıcı Deli Kızlar'' adıyla çalışmalarına başladığını ancak erkeklerin de projeye büyük destek verdiklerini anlatarak, ''Grubun yeni üyesi erkeklerin de desteğiyle ufkumuz açıldı. Onlardan da farklı görüşler geliyor. Artık sanırım ismimizi 'Yaratıcı Deliler' olarak değiştirmenin de zamanı geldi'' diye konuştu.
Projede atık maddelerden biblo üreten Süleyman Demirel Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü mezunu Taylan Uran da, hem boş vakitlerini değerlendirmek, hem de yeni insanlar tanımak için projeye katıldığını kaydetti. Masa tenisi toplarını kullanarak film kahramanlarının biblolarını yaptığını belirten Uran, kullanılmayacak, doğada kir oluşturabilecek malzemeleri göze hoş görünecek şekilde burada biçimlendirdiklerini vurguladı.