Gölcük Depreminden Ders Alınmadı, Antalya'da 85 Bin Tabut Bina Var

16 Ağustos 2010 Pazartesi  16:33

Türkiye tarihinin en büyük doğal felaketlerinin başında gelen Marmara Depremi'nin üzerinden 11 yıl geçti. Türkiye, 17 Ağustos'a merkez üssü Gölcük olan 7,4 şiddetindeki depremin sallamasıyla uyandı. 1 dakikadan kısa süren deprem sonunda 17 binden fazla insan hayatını kaybetti, 10 binlercesi yaralandı, yüz binlercesi de evsiz kaldı.
 
100 binden fazla binanın çöktüğü depremin ardından gereken düzenlemeler yapılacağı söylenmesine rağmen bugüne kadar ortaya ciddi bir çalışma konulmadı. Marmara Depremi'nin ardından riski 4. dereceden 2. dereceye yükseltilen Antalya'da çalışma yapılmayan iller arasında yer aldı. 11 yıla rağmen Antalya'nın deprem master planı çıkarılmadı. Uzmanlar şehirdeki 85 bin binanın depreme dayanıklı olmadığını söylüyor. Dayanıksızlığı 10 yıl önce belirlenmesine karşın yıkılması ya da güçlendirilmesine karar verilen onlarca binayla ilgili hala çalışma yapılmış değil. Uzmanlar, aradan geçen 11 yıla rağmen Antalya'da olası bir depreme karşı hiçbir önlem alınmadığını savunuyor.
 
Antalya İMO'da, "17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 11'inci yılında 'Unutmadık, unutturmamak için Yalova'dayız" konulu basın toplantısı düzenlendi. Antalya İMO Başkanı Cem Oğuz, Antalya'da olası bir depremde 120 bin binanın akıbetinin belli olmadığını ifade etti.
 
Deprem risk haritasına göre Antalya'nın 4'üncü sıradan 2'nci sıraya yükseldiğini belirten Oğuz, bu durumun büyük bir olumsuzluk olduğunu söyledi. Kararın 1998 yılından itibaren uygulanmaya başlandığını ifade eden Oğuz, Antalya'da bu tarihten itibaren yapılan binaların deprem yönetmeliğine uymadığını ifade etti. 1998'den önce Antalya'da 85 bin binanın yapıldığını hatırlatan Oğuz, bunların depreme karşı dayanıklı olduğunu düşünmediklerini söyledi. 2001 yılından sonra yapılan binalarda fazla bir risk görmediklerini ifade eden Oğuz, "1998-2001 tarihleri arasında da yapı denetim sistemi yoktu. Bu tarihler arasında yapılan binalarda da risk var. Antalya'da 85 bin adet bina 1998 öncesi yapıldı. Bu binaların olası bir depreme karşı güvenliğini tespit etmek gerekiyor. Bunun adına master plan diyoruz. İşte bu master plan ortaya konularak özellikle 1998'den önce yapılan bir binanın olası bir depremde ne olacağını bilmemiz gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma yok." şeklinde konuştu.
 
Menderes Türel'in Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 2005 yılında deprem master planıyla ilgili çalışma başlatıldığını, ancak uygulamaya konulamadığını belirten Cem Oğuz, "Yeni bir çalışma başlatılmıştı ama o da durdu. Ses seda yok." dedi.
 
Basın toplantısının ardından Antalya İMO üyeleri, "17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 11'inci yılında unutmadık, unutturmamak için Yalova'dayız" kampanyası kapsamında Yalova'ya gitmek için yola çıktı.
 
Antalya, Marmara Depremi'nin ardından hayata geçirilen yapı denetimi uygulanan pilot iller arasında yer alıyor. Antalya'da 2001 yılından itibaren yapılan binalar yapı denetiminden geçmeden ruhsat alamıyor. Uzmanlar, bu nedenle yapı denetiminden geçen binaların daha güvenli olduğu noktasında birleşiyor. Ancak bu tarihten önce yapılan binalar böyle bir denetimden geçmediği için risk taşıyor. Öte yandan Antalya şehir merkezindeki birçok bina 40 yılı geride bırakmış durumda. Korozyona uğramış bu binaların yıkılarak yenilenmesi gerekiyor. Ancak ekonomik gerekçeler bahane edilerek yıkımlar sürekli erteleniyor. Antalya'nın göbeğinde yer alan ve kolonları patladığı için yıllar önce boşaltılan ancak bir türlü yıkılamayan Özel İdare binası 1998'den önce yapılan binalara güzel örnek oluşturuyor.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Golcuk-Depreminden-Ders-Alinmadi-Antalya-da-85-Bin-Tabut-Bina-Var/342919