Sigarayı Yardımsız Bırakmak Zor

21 Ağustos 2010 Cumartesi  14:44

Prof. Dr. Hakan Yaman, dünyada, yılda yaklaşık 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü belirterek, 2030'a kadar bu rakamın ikiye katlanacağının tahmin edildiğini söyledi.
Sigara içenlerin yaklaşık dörtte üçünün sigarayı bırakmak istediğini söyleyen Hakan Yaman, şunları kaydetti:
''Yardımsız bırakma girişimleri çok yaygındır ama başarı oranı düşüktür. Nikotin yüksek oranda bağımlılık yapıcı bir maddedir. Sigara içme kronik, tekrarlayıcı bir durumdur ve genel olarak sigara içen kişi bırakmaya çalışmaktadır. Ancak yeniden başlama oranı yüksektir. Doğal bırakma oranı tütün kontrol hareketinin uygulandığı bir ülkede uzun bir süre ölçülmüş ve her yıl yüzde 2'nin altında kalmıştır. İçiciler, sigarasız bir hayatı hayal etmek de zorlanırlar. Bazı kullanıcılar da sigarayı bırakmanın çok kolay olduğu dolayısıyla bununla uğraşmaya gerek olmadığı gibi bir yanlış anlayışa sahip olabilirler.''
Sigara bırakırken hekimin oynadığı rolün önemini de vurgulayan Hakan Yaman, çok sayıda kullanıcının aile hekimi tavsiyesinden sonra bırakma girişiminde bulunduğunu ve yüzde 3'ünden fazlasının en az altı ay bıraktığını anlattı.
Hekimlere, sigara bırakma konusunda hastalarına zaman ayırması tavsiyesinde bulunan Hakan Yaman, bunun sonuçlarının mutlaka alınacağını kaydetti. Hekimlerin sigara bıraktırmayı hastanın gözünde çok büyütmemesi gerektiğini vurgulayan Hakan Yaman, ''Hekimler hastalarına sigarayla ilgili 1-2 dakika vakit ayırsalar bile hastaların yüzde 1-2'si altı ayda sigaradan arınabilir. Yani 100 kişiden 1-2'si sigarayı bırakabilir'' diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Sigarayi-Yardimsiz-Birakmak-Zor/343373