Denetimlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı veya valiliklerce görevlendirilen kişiler tarafından yapıldığını belirten Uysal, "Antalya Rehberler Odası'nın da yer aldığı denetim ekipleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Antalya Valiliği ile koordineli olarak kaçak çalışanların denetimlerine devam ediyor." dedi.
Uysal, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ayında göreve gelmelerinden bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Turizm sezonu boyunca iki kez bakanlık ile haftada iki gün il müdürlüğü ve Valilik Hanutçuluk Ekibi ile denetim yaptıklarını kaydeden Hasan Uysal, "Şimdiye kadar yapılan denetimlerde toplam 100'ün üzerinde tutanak tutuldu. Denetimlerde tutulan tutanakların sonuçlarını da takip ediyoruz." diye konuştu.
Şubat ve ağustos aylarında seyahat acentelerine 'Rehberlerin Çalışma Şartları' ile ilgili yazı gönderdiklerini de aktaran Uysal, seyahat acenteleri ile rehberlerin sorunları hakkında birebir görüşmelerin yapıldığını, ücretini alamayan rehberlerin yazılı başvurusu üzerine ARO'nun girişimleri ile ücretlerinin yüzde 90'ının tahsil edildiğini belirti.
Başkan Uysal, eylül ayında rehber-acenta sorunlarının çözümü için Antalya'da Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'un da katılımıyla geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirileceğini bildirdi. Uysal, açıklamasında; rehberlerin mevcut sorunlarını giderecek bir turist rehberleri meslek ve meslek örgütlenmesi yasasının acilen çıkarılması gerektiğine de değindi. Yeni hazırlanan kanun tasarısı ile ilgili görüşlerini bir yazı ile bakanlığa ilettiklerini aktaran Hasan Uysal, şöyle devam etti: "26 Ağustos 2010 tarihinde yasanın son halinin görüşüleceği toplantıya bizzat katılacağız. Profesyonel Turist Rehberi Ulusal Meslek Standardı 16 Temmuz 2010'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, turist rehberlik mesleği bir tanım ve standarda kavuştu."