Yetkililer, yaklaşık 30 bin kişinin yanardağ bölgesinden ayrılarak çevredeki yerleşim yerlerine gittiklerini duyurdu.
Ülkede Sinabug Dağının, 400 yıl aradan sonra faaliyete geçmesi üzerine kırmızı alarm düzeyine geçildi.
Endonezya'nın volkanbilimi merkezinin başkanı, Sinabug dağının 1600 yılından bu yana ilk kez faaliyete geçtiğini ve dağla ilgili çok az şey bildiklerini söyledi.
Görgü tanıkları yanardağın 1500 metre yukarıya püskürttüğü dumanların kilomtrelerce öteden görüldüğünü belirtiyor.
Yetkililer 2 bin 460 metre yüksekliğindeki yanardağın duman püskürtmesi nedeniyle, dağın yamaçlarında bulunan bölgelerde yaşayan en az 1200 kişinin tahliye edilerek geçici sığınaklara yerleştirildiğini bildirdi.
Volkanın dünden bu yana duman püskürttüğü, ancak alarm düzeylerinin yükseltilmediği belirtiliyor.
Tahliye sırasında yaralanmalar meydana gelmezken bölgedeki hava ulaşımı da yanardağın püskürttüğü dumandan etkilenmedi.
Endonezya Yanardağ Bilimi Merkezi Başkanı Surono, basına yaptığı açıklamada 5-6 günden beri gürleyen ve kraterinden lav taşıran yanardağın, gece yarısı havaya duman püskürttüğünü belirtti.
Surono, yanardağın faaliyetinde azalma görülmesine karşın faaliyete geçen yanardağlar için belirlenen en yüksek alarm seviyesini gösteren kırmızı alarm seviyesini düşürmediklerini kaydetti.
Endonezya Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi Başkanı Mudciarto da, Endonezya Sağlık Bakanlığının sağlık ocaklarını hazır duruma geçirdiğini ve henüz hiçbir yaralanma veya can kaybı meydana gelmemiş olmasına karşın halka yüz maskeleri dağıtılmaya başladığını kaydetti.