Domates Fiyatlarının Yükseleceği İddiaları Boş Çıktı

1 Eylül 2010 Çarşamba  12:55

Fide üreticilerine göre, çiftçinin domates yerine biber, kabak ve patlıcana yöneldiği doğru değil. Üretim deseniyle ilgili en sağlıklı verilere sahip fide üreticileri, tuta zararlısından dolayı domates üretiminde herhangi bir azalmanın söz konusu olmadığını belirtiyor.

Üreticinin domatesten kaçmadığını belirten Fide Üreticileri Birliği Başkanı Savaş Titiz, güzlük dikimlerin devam ettiğini, fide siparişlerinde herhangi bir azalma yaşanmadığını söyledi. Bu sene domates üretiminin ciddi oranda azaldığıyla ilgili spekülasyonların doğru olmadığını vurgulayan Titiz, tam tersi her yıl sera varlıklarına bağlı olarak domates üretiminin arttığına işaret etti. Fide üretimine göre çiftçinin eğilimlerini tahmin etmenin mümkün olduğunu ifade eden Titiz, "Bu sene tutadan dolayı domates fidesi siparişlerinde ciddi bir azalma yok. Biberde biraz artış var. Bu da çiftçinin domates üretiminden kaçmadığını ortaya koyuyor." dedi.

Türkiye'de 82 fide şirketinin yıllık 900 milyon adet üretim yaptığını, bunun da yüzde 55'ini domatesin oluşturduğunu kaydeden Savaş Titiz, şöyle konuştu: "Bu sene genelde iyi fiyat bulması sebebiyle biber ve patlıcana bir eğilim var. Ancak görüştüğümüz üretici şirketler, domates fidesi taleplerinde azalmanın olmadığını söylüyor. Yalnız güz ekimleri, iklimin aşırı sıcak gitmesi nedeniyle 15-20 gün ileri alındı. Bu nedenle sera domatesi erken piyasaya çıkmayacak. Bu durum domatesin az olacağına işaret etmez."

 

"ÇİFTÇİ DOMATES ÜRETİMİNİ BIRAKMAZ"

Çiftçinin Tuta'dan dolayı domates üretiminden vazgeçmeyeceğini vurgulayan Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu da güzlük domates ekim ve dikiminin devam ettiğini, üretimde herhangi bir azalmanın yaşanmayacağını belirtti. 'Tuta'dan dolayı çiftçilerin biraz tereddüt içerisine olduğunu, ancak bunun dikimlerine olumsuz yansımadığını ifade eden Ordu, şunları kaydetti: "Antalya, domates üretiminde önemli bir yere sahip. Ayrıca domates ihracatının büyük bir kısmını tek başına gerçekleştiriyor. Dolayısıyla çiftçi domatesi bırakıp başka ürüne yönelmez."

Domatesten başka ürüne kaymanın yok denecek kadar az olduğunu aktaran Halil Ordu, 'tuta' ile doğru mücadele yapan çiftçinin verim kaybı yaşamayacağını dile getirdi.

 

"EKİLENLER SAĞLIKLI GELİŞİRSE ARZ TALEP DENGESİ BOZULMAZ"

Topraksız kültürde domates üretimi yapan Hamdi Güneş de tuta zararlısının domates fiyatlarını artıracağı görüşünde değil. Meyve sebze fiyatlarının arz talep dengesine göre oluştuğunu ifade eden Güneş, "Ürün fiyatlarını arttırma kimsenin tekelinde değil." dedi.

Domates güvesinin üretime etkisini şimdiden öngörmenin mümkün olmadığını dile getiren Güneş, "Şu anda domates dikiminde ciddi bir azalma yok. Ekilenler sağlıklı gelişirse arz dengesi bozulmaz. Bunun için üretim döneminde kesin tedbirler alınması lazım. Ancak şu anda endişelenebilecek bir durum yok. Yayla üretiminde de herhangi bir sıkıntı görünmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

 

"DOMATES FİYATINI TUTA DEĞİL, REKOLTE BELİRLEYECEK"

Türkiye'nin domates üretiminde dünyada önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı fiyatların dış pazarın talebi, ürün kalitesi ve mevsim şartlarına bağlı olarak gerçekleşecek rekolteye göre şekilleneceğini söyledi. Satıcı'ya göre, üretimdeki yüzde 2- 3'lük bir sapma fiyatlar üzerinde çok etkili olmaz.

Türkiye'nin domates üretimindeki önemine de değinen Mustafa Satıcı, şu bilgileri verdi: "Örtü altında yaklaşık 2,5 milyon ton domates üretimi yapılıyor. Bunun 500 bin tonunu ihraç ediyoruz. Toplam yaş meyve sebze ihracatının yüzde 23'ünü domates oluşturuyor. Dünya domates üretiminde dördüncü sıradayız. İhracatta ise biraz gerideyiz. Türkiye, üretim teknolojileri konusunda her geçen gün çıtayı biraz daha yükseltiyor."



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Domates-Fiyatlarinin-Yukselecegi-Iddialari-Bos-Cikti/344239