İftara katılan partililere ''Yuvanıza hoş geldiniz'' diye hitap eden Cindoruk, Demokrat Parti'nin Türk siyasetinde çok köklü bir geleneğin temsilcisi olduğunu söyledi. Demokrat Parti geleneğinin sanayileşmede, kentleşmede, imarda büyük başarılara imza attığını vurgulayan Cindoruk, Antalya'nın turizmde marka olmasında da bu geleneğin büyük katkısı olduğunu ifade etti.
Güncel siyasi konulara da değinen Cindoruk, Türkiye Cumhuriyeti'nin üzerindeki gölgelerin kalkmasını istediklerini belirterek, ''Biz demokratlar için hukukun üstünlüğünün yanı sıra hukukun etkinliği de önemli. Yargı bağımsızsa, onların işine siyaset karışmıyorsa hukuk sadece üstün değil aynı zamanda etkindir. Hukukun etkin olduğu bir demokrasi istiyoruz'' dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne daima sevgi ve saygı beslediklerini kaydeden Cindoruk, ''Bizim bir tek ordumuz var. Generalleri toplayıp bir gün cezaevine bir gün orduevine gönderen zihniyet ortadan kalkmalıdır. Bizim orduyla ihtilafımız olabilir. Ama bu ihtilaf ordunun kendisiyle değildir. Kim darbe yapmak istiyorsa biz karşısındayız. Biz darbelerden mağdur olduk'' diye konuştu.
Halk oylamasına da değinen Cindoruk, anayasa değişiklik paketini ''çakma'' olarak nitelendirdi. Cindoruk, ''Bu Anayasa değişikliğinde niyet başka. Önce bu tuzağı aşalım. Sonra bütün partilerin bir arada olduğu, halkın uzlaşıyla kabul edeceği bir anaysa yapalım. Ama öncelikle bu anaysa değişikliğini reddedelim'' dedi. Cindoruk, gelecek yıl düzenlenecek iftarda partilileri daha kalabalık görmek istediğini de sözlerine ekledi.
'TÜRKİYE'NİN BİR ANAYASAYA İHTİYACI VAR, DOĞRU, AMA O ANAYASAYI HEPİMİZ ORTAK YAPMALIYIZ'' -''17 KEZ BU ANAYASA DEĞİŞMİŞ, ZATEN ANAYASADAN GERİYE BİR ŞEY KALMAMIŞ KIRINTISI KALMIŞ''
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ancak yeni anayasayı tüm partilerin bir araya gelerek yapması gerektiğini söyledi. DP Genel Başkanı Hüsümettin Cindoruk, bir dizi temas ve ziyaretlerde bulunmak için geldiği Antalya'da Antalya Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.
Cindoruk'u ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB yönetim Kurulu üyeleri ve meclis üyeleri karşıladı. Ali Çandır, Cindoruk'a ATB'nin 20 yılığına kiraladığı ve işletilmesi için şirket kurma çalışması devam eden Vakıf Zeytinliği'yle ilgili bilgi verdi.
Çandır, vakıf zeytinliğini tıbbi aromatik bitkiler ve turunçgiller konusunda Akdeniz'in meyve bahçesi düzenleyip bir yönüyle de turizme kazandırmak istediklerini söyledi. ATB'nin Yöresel Ürünler Fuarı gibi büyük bir organizasyona imza attığını belirten Çandır, ATB'nin diğer çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Tarım arazilerinin giderek turizme açıldığını belirten Cindoruk, tarımın önemini vurguladı. DP Genel Başkanı Cindoruk, daha sonra ATB üyelerinin sorularını yanıtladı. Bir üyenin anayasa değişikliğini öngören referanduma ilişkin sorusu üzerine Cindoruk, ''DP olarak 'hayır' diyeceğiz, 'evet' verilmesini de tavsiye etmiyoruz. Türkiye'nin bir anayasaya ihtiyacı var doğru ama o anayasayı hepimiz ortak yapmalıyız. Tek bir partinin anayasa yapması yanlıştır'' dedi.
1991'de Meclis Başkanı olduğunda 4 yıl içerisinde bütün partileri toparlayıp anayasanın 20 maddesini değiştirdiklerini anlatan Cindoruk, ''Partiler anlaşırsa referanduma ne gerek var. Tek parti, tek adam anayasa değişikliği yaptı. Şimdi il il dolaşarak onu anlatmaya çalışıyorlar. Referandum olmasaydı başbakanın, bakanların zamanları harcanmayacaktı. 17 kez bu anayasa değişmiş, zaten anayasadan geriye bir şey kalmamış kırıntısı kalmış. 174 maddesi olan bir anayasanın 80 maddesi değişmişse geriye iskeleti kalır'' diye konuştu. Referandum sürecinin karışık bir ortam olduğunu kaydeden Cindoruk, ''Bu karışık ortamdan barış çıkar mı, bilmiyorum'' dedi.
'Hayır' çıkarsa hükümetin tüm partileri toparlayıp neye ihtiyacı olduğunu soracağını söyleyen Cindoruk, ''Hayır çıkarsa bütün partiler gelecekler, tecrübelerimizi ortaya koyacağız, tartışacağız. Mutabık kaldığımız noktaları getirip anayasaya koyarız, bu olur. Bu hükümetin yanlış kararıdır, halk bunu bozarsa bu iş olur'' dedi.
Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Cindoruk, ''Anayasa lazım mı hem de nasıl lazım. Ama sen bana anayasayı dayatıyorsun. Sen bana hakim tayin edeceksin. Elde bir mahkemeler kalmış, beğensek de beğenmesek de. Türkiye'nin en dürüst adamları hakimlerdir. Haksız da karar verdiği olmuştur ama hakimlikte rüşvet falan duymadım ben. Onun için gelin hakim düzenini bozmayın. Benim hakimim olur mu? İnşallah yurttaşlarımız sağlam kafayla düşünüp bizim gibi ak saçlıları dinlerler, biz tecrübelerimizi söylüyoruz'' diye konuştu.
1924 anayasasında anayasa mahkemesi eksikliği olduğunu belirten Cindoruk, ''Anayasa mahkemesi olsaydı, 1960 ihtilali olmazdı'' dedi. Cindoruk, referandumdan 'evet' çıkarsa Türkiye'nin başının derde gireceğini ileri sürerek, ''Biz bunu önlemeye çalışıyoruz'' diye konuştu. Birilerinin Tunceli cumhuriyeti, başka illerde cumhuriyet istediğini kaydeden Cindoruk, ''Devlet tapu dairesi mi? Biri Dersim'in tapusunu istiyorum diyecek, al sana tapu öyle mi?'' dedi. Konuşmaların ardından ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ile ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ziyaretin anısına Hüsamettin Cindoruk'a plaket verdi.