İlk kez bu yıl meyve ve sebze fiyatlarının bu mevsimde olmaması gerektiği kadar yüksek olduğunu ifade ederek, fiyatlardaki bir yıllık ortalama artışın yüzde 20 ila yüzde 100 arasında değiştiğini söyledi.
Yetkin, fiyat artışlarının genelde tüm sebze ve meyvede görüldüğünü belirterek, ''Sebzelerden domates, salatalık, yeşillikler, taze fasulye, kavun ve karpuz fiyatları, meyvelerden başta şeftali olmak üzere tümünde artış görülmektedir'' dedi.
Fiyat artışlarının ramazan ayıyla bağdaştırılmasının yanıltıcı olacağına işaret eden Yetkin, fiyat artışlarının bir iki üründe olması durumunda buna ramazan fırsatçılığı denebileceğini ancak artışların hemen hemen tüm ürünlerde görülmesi nedeniyle bunun söz konusu olmadığını söyledi.
İbrahim Yetkin, Mart-Nisan-Mayıs aylarında beklenmedik şekilde oluşan don olaylarının meyveye dönmekte olan ürünlerde büyük kayıplara sebep olduğunu belirterek, bugün meyvelerdeki üretim miktarındaki düşüklüğün ve fiyatlardaki yüksekliğin ilk nedeninin bu olduğunu vurguladı.
Yetkin, Nisan yağmurlarının mayıs, haziran ve temmuz ayına kaymasının, yağışların sel felaketine sebep olacak şekilde olmasının gerek sebzelerde gerekse meyvelerde büyük zararlara yol açtığını ifade etti.
Temmuz ve ağustos aylarında tüm ülkenin aşırı sıcakların etkisine girdiğini anlatan Yetkin, aşırı sıcak ve nemin ürünleri yaktığını ve geri kalanların da toplanmasında büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.
''Örneğin geçen yıl Alanya'da salatalık 5 kuruşa zor satılmıştı. Bugün salatalığın kilosu 1 lirayı geçti. Geçen yıl domatesin kilosu 15-20 kuruşa kadar düşmüştü, özellikle kavun ve karpuz bir kaç nedenle toplanmadan tarlada bırakılmıştır. Açıklanan sebepler doğal olarak bu yıl aynı ürünlerin üretiminden vazgeçilmeyi de beraberinde getirmiştir. Özellikle bu ürünlerdeki fiyat artışları gerçekten çok yüksektir. Karpuz, şeftali, salatalık, taze fasulye ve yeşillikler fiyat artışında başı çekmektedir. Bu yıl kayısı yok denecek kadar azdır. Yakın ülkelere özellikle Irak ve Körfez ülkelerine ihracatta belirgin artışlar görülmüş, bazı ürünlerin fiyat artışlarına bu durumun da etkisi olduğu görülmüştür.''
İbrahim Yetkin, bu sezon fiyatların dengelenmesinin zor göründüğünü dile getirerek, gelecek aylardan itibaren seralarda yeniden üretime başlanacağını, hava sıcaklıklarının normal seyretmesi durumunda domates ve salatalık gibi sebzelerde fiyatların bir ölçüde dengelenebileceğini söyledi.
Yetkin, Türkiye'de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 0,48'i oranında tarıma pay ayrıldığını söyleyerek, ülkenin her koşulda tarıma ayırdığı kaynağı artırması gerektiğinin altını çizdi.
Son 5-6 aydır her yolun denenmesine rağmen et fiyatlarının düşürülemediğini anımsatan Yetkin, Türkiye'nin artık Kurban bayramında bile hayvan ithal edeceğini öne sürdü.