Kur Değişiklikleri Turizm Gelirlerine Doğrudan Yansıyor

14 Eylül 2010 Salı  16:51

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Üyesi Araştırmacı Yazar Zafer Cengiz, kur değişikliklerinin sektöre nasıl yansıdığına ilişkin son 12 yılın verileri üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Cengiz yazılı açıklamasında, kur değişikliklerinin turizm gelirlerine doğrudan yansıdığını ve bu nedenle turizmcilerin artık kendileri için son derece önem kazanan kur makası değişimlerini, borsa gibi aylık, hatta günlük olarak izlemek zorunda olduklarını belirtti.

Tek haneye düşen enflasyonun, turizmcileri psikolojik olarak rahatlattığını ifade eden Cengiz, ''Ancak 140 aylık artışına baktığımızda, enflasyon artışının Dolar'da 2,26 ve Avro'da da 2 kat üstte olduğunu görüyoruz'' dedi.

Cengiz, 1999 ve 2005 yıllarında olduğu gibi bu yıl Doların tekrar avantajlı hale geldiğini belirtti ve eskiden enflasyon ve döviz etkilerini birlikte analiz eden kur makasının sadece Dolar üzerinden takip edildiğini, son dönemlerdeyse artan şikayetlerin de dikkate alınarak Avro temelinde yapılmaya başlandığını vurguladı.

Avro'nun Dolar karşısında değer kaybetmesinin Avrupa ülkeleriyle bu para temelinde çalışan tesisleri gelir açısından zorladığını vurgulayan Cengiz, ''Avro-Dolar cinsinden kur değişkenliği, dönemsel olarak yaşanan iniş çıkışlardan dolayı çok hareketli. Bu değişkenlerin ağırlıklı sonuçlarının etkileri piyasaya net olarak yansıyor'' ifadesini kullandı.
 
Cengiz, 12 yıllık veriler irdelendiğinde, 12 yıl öncesine göre turizmcilerin Dolar bazında yüzde 62, Avro bazındaysa yüzde 49 finansal değer kaybına uğradıklarını belirtti. Cengiz şu bilgileri verdi:
“İlk altı yıl toplamında yüzde 25 olan Dolar bazlı kayıp, ikinci altı yılda yüzde 37 oranına çıkmışsa da son yılda büyük gerileme olmadığı anlamına geliyor. İlk altı yıl toplamında yüzde 7 olan Avro bazlı kayıp, ikinci altı yılda yüzde 42 oranına çıkmış ve son yılda yüzde 15 gibi yüksek bir orana ulaşmıştır. Dolar ve Avro karşılaştırmasında ise, daha önce 1999 ve 2005 yıllarında olduğu gibi, Dolar avantajının tekrar öne çıktığı açıkça görülüyor. 2010 yılı sekiz ayı itibariyle Doların Avro'ya oranla yüzde 12 düzeyinde daha avantajlı olduğu fakat her iki dövizin de ekside kaldığı ortaya çıkıyor. 2007'de olduğu gibi, her iki döviz kurunun da yüzde 31 ve yüzde 21'lik kayıpları atlatan bir Türkiye'de yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor. Dolar ve Avro etkileşiminde ise, önceki yıllarda (2002-2003-2006-2007) yüzde 10 üzerinde avantaj sağlayan Avro bu yıl ters bir seyir izliyor Turizmciler, değişimleri aylık, hatta günlük olarak izlemek zorunda kalmaktadır.''



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Kur-Degisiklikleri-Turizm-Gelirlerine-Dogrudan-Yansiyor/345260