RSHM başkanlığınca, Batı Nil Virüsü hastalığı konusunda sık karşılaşılan soruların yanıtları hazırlandı.
Buna göre hastalık hakkında sık sorulan sorularla yanıtları şöyle:
-''Batı Nil Virüsü nedir?
Batı Nil Virüsü, insan kuş, at ve diğer bazı memelilerde hastalık oluşturabilen ve sivrisineklerle bulaşan bir virüstür.
-İnsanlarda ne tür hastalıklar yapar?
İnsanlarda çoğunlukla belirtisiz olarak geçirilen nadiren menenjit veya beyin iltihabı olarak bilinen ensefalit ile seyreden hastalıklar oluşturabilir.
-Nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?
Sivrisineklerle bulaşır. Hastalık bir çok kişide belirtisiz olarak geçirilir. Hastalığın, bulaşımını takiben belirtilerin görülmesine kadar genellikle 2-15 günlük kuluçka dönemi vardır. En önemli belirtileri baş ağrısı, ateş, vücutta ağrı, deride kızarıklıklar, lenfadenopati şeklinde görülmektedir. Şiddetli vakalarda yüksek ateş ve baş ağrısı yanında vücut kaslarında zayıflık, boyunu dik tutamama, uyuşukluk, zihinsel bulanıklık, koma, kas titremeleri, kendinden geçme görülebilir.
-Bu hastalıktan nasıl korunabilirim, aşısı var mı?
Hastalıktan korunmanın en iyi yolu, sivrisineklerden uzak durmaktır. Pencere ve kapılar sivrisineklerin geçişine engel olacak tül veya perde ile kapatılarak evlere bu zararlıların girişi engellenmelidir. Özellikle alaca karanlık ve gece vakitlerinde açık havada bulunmak veya çalışmak zorunda kalındığında, uzun kollu giysiler ve pantolon giyilmelidir. Ayrıca haşere kovucular kullanılmalıdır. İnsanlarda kullanılan bir aşı henüz yoktur.
-Hastalık insandan insana geçer mi?
Hayır, insandan insana geçiş yoktur.
-Hastalık dünyada nerelerde görülmektedir?
Afrika, Batı Asya ve Orta Doğu'da yaygın olarak bulunur. Ancak virüs Yunanistan gibi bazı Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri'nde de görülmüştür.
-Hastalık hangi mevsim ve iklimlerde ortaya çıkar?
Batı Nil Virüsü, dünyada ılıman iklim bölgelerini tercih eder. Genellikle yaz sonu veya sonbahar başında ortaya çıkar. Kurak ve sıcak dönemlerde daha çok görülür.
-Hastalık daha çok kimlerde görülür?
50 yaş üstü kişiler hastalığın ağır seyreden formları için risk altındadırlar. Bu kişiler korunma önlemlerine daha fazla dikkat etmelidirler.
-Hastalığın tanısı nasıl yapılır?
Tanı, klinik belirtileri olan hastaların beyin omurilik sıvısı ve serum örneklerinde hastalığa özgü IgM antikorlarının saptanması ile konulur. Ancak hastalığın doğrulaması nötralizasyon testleri ile yapılmalıdır.
-Hastalığın tedavisi var mı?
Hastalıkta virüse yönelik özel bir tedavi yoktur. Ağır durumlarda, hastane ortamında genellikle destekleyici tedavi, solunum kolaylığı ve iyi bakım hizmetleri yararlı olmaktadı.