Eyalet Nüfus ve Aile Planlaması Komisyonu Başkanı Zhang Feng, "Guangdong eyaleti, kademeli olarak 2020'den sonra evli çiftlerden birinin ailenin tek çocuğu olması halinde, ikinci çocuğa sahip olmalarına müsaade edecek." dedi. Çin'de şu an evli çiftlere, ailelerinin tek çocukları olması halinde ikinci çocuk yapmalarına izin veriliyor. Zhang ayrıca 2030'dan başlamak üzere her çiftin ikinci çocuğa sahip olmasına müsaade edeceklerini de dile getirdi.
Çinli yetkili, yapacakları uygulamanın amacının yaşlı toplumun üstündeki yükü hafifletmek olduğunu belirtti. Eyalette geçen yılsonuna kadar 60 yaşın üzerindeki nüfusun 10 milyondan fazla olduğu ve bunun eyalet nüfusunun yüzde 10'unu oluşturduğu kaydedildi. Eyaletteki yaşlı nüfusun büyümesinin yıllık yüzde 3.5 olduğu, Guangzhou'daki yaşlı nüfusun ise 1 milyonu geçtiği ve bu rakamın şehrin nüfusunun yüzde 13'üne denk geldiği bildirildi.
Çin'in en kalabalık eyaletlerinden olan ve çok göç alan Guangdong'da 100 milyondan fazla kişi yaşıyor. Eyalette bu yılın ilk 8 ayında 900 bin bebek doğdu. Yıl sonunda ise bu rakamın 1.2 milyon olması bekleniyor. Çin'de çift başına ortalama 1,8 çocuk düşerken, bu rakam, nüfusun kendini yenilemesi için gerekli olan 2,1'lik seviyenin altında bulunuyor.
Haberde, yeni politikanın çiftlere ikinci çocuk hakkı tanıdığı ancak her ailenin kalabalık aileye sahip olmak istemediği de anlatıldı. 25 yaşındaki Chang Weifang, ekonomik nedenlerden dolayı ikinci çocuk istemediğini söyledi. Chang, Guangzhou'daki ev fiyatlarının çok yüksek olduğunu, kendisi ve hükümet yetkilisi kocasının gelirlerinin çoğunu mortgage sitemiyle aldıkları eve yatırdıklarını, ikinci çocuğa bakamayacaklarını aktardı.
YAŞLI NÜFUS ARTIYOR
1.3 milyar nüfuslu Çin'in nüfusu yılda 16-17 milyon artıyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırmada, Çin'de 60 yaş ve üzerindeki nüfusun 2015'te 200 milyonu, 2025'te ise 280 milyonu bulmasının beklendiği kaydedilmişti.
Yetkililer, kısa dönemde tek çocuk politikasından ödün verilmeyeceğini açıklarken, ikinci çocuk sahibi olmak isteyen zenginler, çeşitli kanunsuz yollara başvuruyor.
Çin, ülkedeki düşük doğum oranının yaşam seviyesinin yükselmesine ve ülkenin ekonomik gelişmesine katkı yaptığı savunurken, tek çocuk politikasıyla nüfusun 300-400 artmasının engellendiği belirtiliyor. Ancak nüfus uzmanları, Çin'deki düşük doğum oranının beklenmeyen sonuçlara yol açabileceği uyarısına bulunuyor. Çin'de resmi rakamlara göre 100 kadına 118 erkek düşüyor.
Genelde büyük ve orta ölçekli şehirlerde uygulanan tek çocuk politikası nüfusun yüzde 35,9'unu kapsıyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan çoğu azınlık milliyetlere, 2 ya da daha fazla çocuk yapma hakkı tanınıyor.