Törene KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bazı milletvekilleri, Türkiye Büyükelçiliği üst düzey yetkilileri ile diğer üst düzey yetkililer katıldı.
Törende KKTC BaşbakanI İrsen Küçük, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim Kurulu Başkanı ve Kampus Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer birer konuşma yaptı. Konuşmaların sonunda piyanist Prof. Dr. Cavanşir R. Guliyev ve Soprano Vasfiye Çakartaş bir şan ve piyano konseri sundu.
KÜÇÜK
KKTC Başbakanı İrsen Küçük açılışta yaptığı konuşmada, yaklaşık 10 yıl önce temelleri atılan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun kısa sürede meyve vermeye başladığını belirterek, başarı grafiği yüksek, kaliteli, dünyaca tanınmış olan Ankara’daki ODTÜ üniversitesinin, benzer şekilde KKTC sınırlarında yer almasının önemine işaret etti.
Ülkedeki üniversitelerin, dünya tarafından Kıbrıs Türkü’ne uygulanan haksız ambargoların aşılmasında önemli bir araç olduğuna dikkat çeken Başbakan Küçük, dünyanın birçok yerinden KKTC’ye gelen öğrencilerin, ülkenin tanıtılmasına katkı koyduğunu söyledi.
Başbakan Küçük, ülkede gelişen üniversite sektörünün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ın özellikle üçüncü ülkelerde yaptığı KKTC aleyhtarı politikalarıyla baltalanmaya çalışıldığını ifade ederek, gazetelere yansıyan KKTC üniversitelerinin sahte diploma verdiği haberlerini de yalanladı ve “Bizim üniversitelerimizde sahte diploma olayı yaşanması mümkün değildir” diye konuştu.
Büyük önem verilen üniversite sektöründe 60 bin öğrenci hedefi koyduklarını ancak bu hedefe son yıllardaki bazı olumsuzluklar nedeniyle ulaşamadıklarını kaydeden Küçük, 60 binlik bir üniversite sektörü yaratmak, belirlenen hedeflere ulaşmak için TC ve KKTC hükümetlerinin işbirliği içinde çalıştığını ve çalışmaya devam edeceğini vurguladı.
DENKTAŞ
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise konuşmasında, öğrencilere seslenerek ODTÜ gibi muteber ve kendini kanıtlamış bir üniversitede okumanın büyük bir şans olduğunu kaydetti.
Denktaş, “Sizin yaşınızda olmak isterdim” dediği konuşmasında, KKTC’de bir hürriyet mücadelesi verildiğini vurguladı.
Rauf Denktaş, öğrencilerden bu mücadelenin havasını yaşamalarını, ülkenin tarihini ve halkının neler çektiğini, neden devlet kurduklarını öğrenmelerini istedi. Devlet kurmanın bir kadının doğurmasına benzediğini, doğan çocuğun, kan, revan ve acı içinde doğuran kadının her şeyi haline geldiğini vurgulayan Denktaş, devleti de yıllarca acı çeken insanların kurduğunu, bunu ortadan kaldırmak için mücadele verenler olduğunu söyledi.
Denktaş, öğrencilerin Kıbrıs Türkü’nün mücadelesinin elçileri olmalarını isteyerek, dünyaya Rumların yalan üzerine barış yapmaya çalışmalarını anlatmalarını istedi.
Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, öğrencilerin hayattaki zorluklardan asla yılmamalarını da istedi. Denktaş, öğrencilerin ODTÜ mezunu olarak çok iyi iş imkanları isteyebileceklerini ve bulamayabileceklerini, ancak boş kalmaktansa herhangi bir işte çalışmalarının mukaddes olduğunu kaydetti.
“Başınız öne eğik kalmayın. Mücadele edeceksiniz. Hayat bir mücadeledir” diyen Denktaş; akademisyenlerin de, öğrencilerin TC’li-KKTC’li demeden kaynaşmaları için çaba göstermelerini istedi. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, yabancı öğrencilere de İngilizce olarak kısa bir konuşma yaptı.
ÇAVUŞOĞLU
KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu da konuşmasında, akademik yılı açılış törenlerinde, her zaman gençleri yarınlara hazırlayacak olmanın verdiği heyecan ve coşku olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, üniversitelerin, ülkelerin uygarlık yarışındaki itici gücü ve vazgeçilmez kurumları olmalarının yanı sıra barındırdıkları dinamik insan unsurları ve küresel düşünce yapılarıyla toplumu çok kısa zamanda etkileyip, topluma yön verdiğini belirtti.
Üniversitelerin “en yüksek standartlar”, “yenilikçilik ve ilericilik”, “toplumsal sorumluluk ve güven” değerlerine sahip çıkan bir geleneği ve kültürü temsil ettiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Üniversitelerimiz, yalnız hizmet veren değil, bilgi ve teknoloji üreten kurumlardır. Üniversiteler sadece eğitim-öğretimin yapıldığı kurumlar değildir; toplumun kalkınması sosyal imkanların çoğalması, ekonomik yönden zenginleşmesi de üniversiteler sayesindedir” dedi.
Nazım Çavuşoğlu, Güzelyurt bölgesine kazandırdığı ivme aşikar olan ODTÜ’nün etkisinin tüm KKTC’yi kapsadığını ve ulusal sınırları aşan bir coğrafyaya ulaştığını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, ODTÜ’de yürütülen etkinliklerin, Güzelyurtluların sosyal, kültürel ve entellektüel yaşamında önemli bir zenginlik kaynağı olduğunu belirtti.
ODTÜ’nün, Türkiye’de olduğu gibi, KKTC’de de birçok alanda öncülük yapan ve örnek oluşturan, uluslararası saygınlığa sahip, öncelikle tercih edilen bir üniversite olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, 2005 yılında açılan ODTÜ’nün ev sahipliği yaptığı uluslararası bilimsel toplantılarla kültürel, düşünsel ve sanatsal etkinliklerin, her yıl gelişen uluslararası etkisinin bir göstergesi olduğu gibi Güzelyurt bölgesinin de kalkınmasına vesile olduğunu belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Adamızdaki üniversiteler sayesinde ülkemizde, hem ekonomik yönden hem toplumsal yönden büyük bir değişim yaşanmıştır ve bu değişim devam etmektedir. İşte bu yıl beşinci eğitim-öğretim yılını başlatan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, şimdiden ODTÜ kalitesiyle kendini ispat etmiş ve örnek alınan bir yüksek öğretim kurumu haline gelmiştir. Gerçek anlamda ulusal ve uluslararası bir üniversite olan ODTÜ’nün, Güzelyurt şehrinin gelişmesine de önemli katkı sağlamıştır”
ACAR
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ise konuşmasında, üniversite mensupları ve öğrencilerinin, akademik ve mesleki çalışmalarıyla her yıl çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül kazandığını söyledi.
Geçen hafta ilan edilen “Times Higher Education World University Ranking 2010” sıralamasında, ODTÜ’nün dünyanın ilk 200 üniversitesi arasına girdiğine işaret eden Acar, sıralamada 183’üncü olan ODTÜ’nün 2010 yılı “Times 200” listesine Türkiye’den giren tek devlet üniversitesi olduğunu belirtti.
ODTÜ’nün 2009 - 2010 Akademik Yılı’nda 2 bin 183 lisans, 925 yüksek lisans ve 177 doktora mezunu verdiğini kaydeden Acar, bilimsel araştırma faaliyetleri ve yayın sayılarının son bir yıl içinde arttığını söyledi. Acar, öğretim elemanlarının yurtdışı bilimsel makalelerinin ise son bir yıl içinde yüzde 6 arttığını kaydetti.
Prof. Acar, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun de eğitim alanında olduğu gibi, araştırma alanında da, üniversitenin performansına önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Acar, “ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun, önümüzdeki dönemde, yelpazesi genişleyen eğitim programları ve şimdiden ürünlerini görmeye başladığımız araştırma faaliyetleriyle ODTÜ’ye ve Kuzey Kıbrıs toplumuna katkılarını artıracağına inanıyoruz” dedi.
Türk yükseköğretim sektörünün arz - talep dengesindeki hızlı kayma nedeniyle, yoğun rekabetin yaşanacağı bir döneme girildiğini kaydeden Acar, tüm dünyada artan öğrenci hareketliliği, bölge ülkelerinin birçoğunun yükseköğretim merkezi olmak amacıyla yaptıkları büyük yatırımlar ve çok sayıdaki tanınmış dünya üniversitesinin bölgede açtığı kampusların Türk yükseköğretim sektörünü etkilemeye devam edeceğini belirtti.
Acar, Türkiye’de olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs’ta da mali zorluğa düşen üniversitelerin kısa vadede ek desteğe ihtiyaç olacağını söyledi.
Devletin, yükseköğretim sektörüne yönelik politikalarını ve destek mekanizmalarını gözden geçirmesi gerektiğini kaydeden Acar, üniversitelerin maliyet tablosunu iyileştirecek kamu önlemleri, nitelikli öğrencilerin cezbedilmesine yönelik destek mekanizmaları ve ek mali desteklerin düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
TÜMER
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim Kurulu Başkanı ve Kampus Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer de, üniversitenin altıncı eğitim-öğretim yılına 13 lisans ve 2 lisansüstü programa kayıtlı yaklaşık bin 500 öğrenci ile girdiğini söyledi.
Öğrencilerinden bazılarının önümüzdeki yıl öğrenimlerini ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu dışında sürdüreceklerini kaydeden Tümer, geçen yıllardaki uygulamanın bir devamı olarak, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği ve Psikoloji programlarındaki 8 son sınıf öğrencisinin seçmeli derslerini Ankara’da alacağını, çeşitli bölüm ve sınıflardaki 7 öğrencinin ise ODTÜ-Ankara ile değişim programı kapsamında bu yıl öğrenimlerini Ankara’da sürdüreceğini belirtti.
Tümer, kampusta önümüzdeki akademik yılda her tam zamanlı eşdeğeri öğretim elemanı başına 12 öğrenci düştüğüne işaret ederek, “gerek öğretim elemanı kadrosunun unvan ve dereceleri, gerekse de öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı bakımından ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun sadece Türkiye ve KKTC’deki üniversiteler arasında değil, dünyadaki birçok üniversiteyle kıyaslandığında çok özel bir konumda olduğunu” kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2002 yılından bu yana ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu projesine sağladığı kaynağın bu yılın sonu itibariyle 218 milyon TL’yi bulacağını kaydeden Tümer, “ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu başta yakın çevremiz olmak üzere, KKTC ekonomisine azımsanmayacak bir katkı sağlıyor” dedi.
Üniversitenin araştırma kapasitesinin artırılması ve uluslararası araştırma ağlarında yer alınmasında son bir yıl içinde önemli mesafeler kat ettiklerini kaydeden Tümer, TÜBİTAK 1001 projelerinde, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu öğretim elemanlarının büyük başarı gösterdiğini söyledi.
Prof. Dr. Turgut Tümer, TÜBİTAK, BAP, AB ve ikili işbirliği projeleri bulunduğuna da işaret etti.
KKTC üniversitelerine gelen öğrenci sayısındaki azlığa da değinen Tümer, “büyük oranda dışsal ve ağırlıklı olarak da Türkiye’deki gelişmelerden kaynaklanan bu durum karşısında KKTC üniversiteleri, KKTC makamları ve bizzat KKTC halkı tarafından yapılacak şeyler olduğunu” kaydetti.