“650 İŞYERİ KAPANDI…37 BİN KİŞİ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA…5 BİN KAYITLI İŞSİZ VAR”
Memur-Sen Genel Başkanı Şener Özburak yaptığı açıklamada, “Kamu çalışanlarının maaşları yıllardır hayat pahalılığı endeksleri ile oynanarak pahalılık olmadığı gerekçesi ile artırılmıyordu. Son yapılan vergi düzenlemeleriyle mevcut maaşlar da geriletilerek çalışanın yaşam seviyesi daha da aşağılara çekilmiş oldu” dedi.
HALKIN ALIM GÜCÜ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE GERİLEDİ
KKTC DPÖ verilerine göre 37 bin 388 kişinin yoksulluk sınırının altında gelir elde ettiğini; son bir yıllık dönemde benzinin yüzde 16,11 motorinin yüzde 11,35 süt ürünlerinin yüzde 11,5 ekmeğin yüzde 9,80 yaş sebze ve meyvenin yüzde 145 ve et ürünlerinin yüzde 18,06 oranında artış gösterdiğini anlattı.
Üniversite harçları, özel okul ve dershane ücretlerinin yüzde 50 oranında pahalılaştığını da belirten Özburak, “Pahalılığı önlemede hiçbir beceri gösteremeyen hükümet, çalışanın ve emeklinin cebine elini atmakta oldukça becerikli davranıyor” dedi.
Özburak, son bir yıllık süre içerisinde resmi kayıtlara göre KKTC genelinde 650 iş yerinin kepenk kapattığını ifade ederek, piyasada iş yapmaya çalışan pek çok esnaf ve iş insanının devlete sigorta, ihtiyat sandığı ve vergi borçlarının yüzlerce milyon TL olduğunu savundu.
Dürüst ve kayıt altında iş yapmaya çalışan iş çevrelerinin, kayıt dışı iş yapan kaçak taşeronlara ve bohçacılara teslim olduklarını kaydeden Özburak, devletin bunca çalışanına rağmen ekonomiyi kayıt altına alamadığını, KDV iade sisteminin kaldırılmasının sağlıksız ekonomiyi kayıt dışına ittiğini belirtti.
Özburak, hükümetlerin ve işverenlerin yanlış istihdam politikaları sayesinde 15 bini aşkın KKTC yurttaşının işsiz olduğunu, 2009-2010 Ağustos döneminde işsizlik ödeneği almak üzere 4 bin yurttaşın sosyal sigortalara başvurduğunu kaydetti.
BU EKONOMİK AÇMAZDAN ÇIKMAK MÜMKÜN
Özburak açıklamasına “Memur-Sen yabancı işçi sayısının çalışan nüfusun yüzde 25’i oranına düşürülmesi, bir başka deyişle her işverenin çalıştırdığı her 3 KKTC uyruklu işçi yanında 1 yabancı işçi çalıştırılması sayesinde ekonomide dönen paranın tekrar ekonomiye kazandırılabileceği, işsizliğin önlenebileceği, çalışanların alım gücünün artırılabileceği, kaçak işçi ve ticaretin önlenmesi halinde üretim ve ekonominin önünün açılabileceği inancındadır.
Ekonominin kayıt altında olması ile devletin de bundan payını alarak bütçesini dengeleyebileceği, daha mutlu ve daha refah bir ülke yaratılabileceği görüşündeyiz. Bu vesile ile hükümet edenlere çalışanların cebindeki paradan ellerini çekmelerini, bu ülkede çalışıp kazanıp bu ülkede harcamayanların peşine düşmesini, doğru politikalarla ülkeyi yönetmeleri konusunda uyarmak sendikal anlayışımızın gereği olarak bir görev olarak görüyoruz.”