Başarılı operasyonu gerçekleştiren ekibin başında yer alan plastik cerrah Doç. Dr. Ömer Özkan, "Ülkem adına gurur duyuyorum." dedi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise "Bu işlem vatanı uğruna uzuvlarını kaybeden gazilerimiz için kurtuluş reçetesi olacak." değerlendirmesinde bulundu.
AÜ Hastanesi'nde önceki gün her iki koluna da yeni uzuv nakledilen Cihan Topal'ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Yoğun bakımından çıkarılan hasta plastik cerrahi servisine alındı. Türkiye'deki ilkler arasında yer alan kol nakli için basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversiteleri ve Türkiye tarihinde tıp açısından özel bir gün yaşadıklarını ifade etti.
AÜ'nün organ naklinde marka olduğunu dile getiren Kurtcephe, "AÜ organ naklinde hep ilklere imza attı. Türkiye'de henüz uygulaması yapılmayan bir alanda yine öncü olduğumuzu gösterip insanlığın derdine deva olacak çok önemli bir adamı 2 gün önce bu ekimiz gerçekleştirdi. El bilek nakillerinde Türkiye'de bizim bu işi başardığımız ana kadar bir uygulama mevcut değildi. Birkaç ülkede sınırlı sayıda yapılan çok özel bir işi yapmak için güçlü bir ekip ve altyapı gerekiyordu. Biz, zor denilen kimsenin cesaret etmeye yanaşmadığı bir işi başarıyla gerçekleştirdik. Bu ülke için uzuvlarını feda eden yüzlerce gazimiz var. Bu yapılan işlemler bu vatan uğruna uzuvlarını feda eden insanlar için bir kurtuluş reçetesi olacak." diye konuştu.
Türkiye'nin ilk kol naklini gerçekleştiren ekibin başında yer alan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, 5 yıllık bir hayalin gerçekleştiğini söyledi. Mevzuat yokluğu, kanun ve teknik nedenlerle ertelemek zorunda kaldıkları bir işi başarıyla tamamladıklarını belirten Özkan, "Öncelikle ülkem adına gurur duyuyorum. İki gün öncesine kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kadar güçlü olduğunu, AÜ'nün bu kadar etkin olduğunu düşünemezdim her halde. Bu AÜ'nün başarısı, bizim değil. AÜ, biz olmasak da bunları yapabilecek durumda. Daha birçok projemiz var. Bu ilkiydi. Şu an paylaşmıyorum. 'Az laf, çok iş' diyerek bunları gerçekleştireceğiz." dedi.
Dünyadaki 15. kol naklini gerçekleştirdiklerini, Türkiye'de bu ameliyatı yapabilen Avrupa'daki 5. ülke olduğunu kaydeden Özkan, Çin'dekiler haricinde yapılan tüm nakillerin başarıyla sonuçlandığı bilgisini verdi. Hastalarını bir yıl sonunda normal bir insan gibi ellerini kullanmaya başlayacağını anlatan Özkan, şunları söyledi: "Mikroskop altında çalışarak mikro cerrahi yaptık. Mikro cerrahiyle ilgili problemler genellikle ilk 10 gün içerisinde çıkar. Bununla ilgili problemler yaşanabilir ama ilk 24 saat çok önemliydi. Onu atlattık. İlk 1 ay doku reddini engellemek için ilaçlar verilecek. 3 ayı atlattıktan sonra hemen hemen problem kalmıyor. 1 yılın sonunda da hemen hemen hiç problem yaşanmıyor. Önemli olan naklin iki taraflı olması. Tek kol olunca böyle ağır cerrahiye gerek olmadığı düşünülüyor. Ama iki taraflıya her türlü çaba değer. İşler yoluna girerse hasta 20 gün, 1 ay sonra fizik tedavi almaya başlayacak. 3. aydan itibaren elde duyuyla ilgili çabalarımız olacak. 6 ay sonra ellerini kullanabileceğini umuyoruz. 6. ayda normal bir insan gibi sağlam eli olacak ve kullanacak. Çocuğunun elini tutacak, bardak tutacak, kapıyı açacak, elbisesini kendi giyecek, alışverişini kendisi yapacak. Ama tabi piyano çalmasını beklemeyeceğiz o hareketleri yapmayacak ama bilgisayarda oyun oynayabilir."