İngilizce yayın yapan Russia Today'in (RT) internet sitesinde yer alan habere göre, Polonyalı bilim adamları Meksika Körfezi'nden Atlas Okyanusu'nun kuzeyine dek uzanan sıcak su akıntısı Gulf Stream'in hızının son birkaç yılda yarı yarıya azaldığını belirterek, bu nedenle akıntının Kuzey Kutup rüzgarlarının soğuğuyla baş edemeyeceğini ve Avrupa kıtasının soğuk bir kışla karşı karşıya kalacağı tahmininde bulundu.
Bilim adamları, Gulf Stream akıntısının tamamen durması halinde ise Avrupa'da yeni bir Buz Çağı'nın başlayacağını öngörüyor.
Rusya'nın Fobos hava durumu merkezinden önde gelen uzman Vadim Zavodçenkov, soğuk kış senaryosunun doğru olabileceğini söyledi. Ancak Zavodçenkov, meteorologların uzun dönemli hava tahminlerinde kullandıkları istatistik modellerinin, geçen yazın rekor sıcaklıklarını tahminde pek işe yaramadığını da sözlerine ekledi.
“KISA VADEDE BEKLENEN BİR GELİŞME DEĞİL”
İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise Polonyalı bilim adamlarının aksine, Gulf Stream'in etkisinde henüz bir zayıflama meydana gelmediğini belirtti. Kadıoğlu, bu sıcak su akıntısının, okyanustaki buzulların erimesiyle uzun vadede etkisini yitirmesini beklediklerini ve bu durumun özellikle Batı Avrupa'da sıcaklıkların düşmesine neden olabileceğini ifade etti.
Kadıoğlu, "Bu akıntı özelikle Batı Avrupa'nın iklimini yumuşatıyor. Etkisini yitirmesi durumunda Avrupa'da sıcaklıklar mevsim normallerinin altına düşer" diye konuştu.
50-60 yıllık bir süreçte böyle bir gelişme öngörüldüğünü söyleyen Kadıoğlu, bu durumda Türkiye'nin de Avrupa'daki soğuk hava dalgasından etkileneceğini belirtti.
Kadıoğlu, "Sıcak su dalgasının etki alanı Türkiye'ye uzak. Ama Türkiye neticede Avrupa'dan, Balkanlar'dan gelen hava sistemlerinden etkileniyor. Bu yüzden, böyle bir gelişme olursa ülkemizdeki sıcaklıklar da etkilenir" dedi.