Plümer Küçük, komitenin bütçesine en büyük finansmanı AB’nin sağladığını, ancak başta Türkiye olmak üzere Yunanistan, ABD, İngiltere ve diğer bazı ülkelerin de katkıda bulunduğunu ifade ederek, komitenin yürüttüğü projenin devamı için ihtiyaç olan 5 milyon doların AB, KKTC Hükümeti ve Güney Kıbrıs’ın katkılarıyla sağlandığına işaret etti.
Gülden Plümer Küçük, 2006 yılından beridir faaliyetlerini sürdüren ve yaklaşık iki bin kaybı arayan komitenin, şimdiye kadar 690 kayba ulaştığını ve 251’inin kimlik tespitini yaparak ailelerine teslim ettiğini ifade ederek, kaybı bulunan tüm ailelerin kayıplarına ulaşmak istediğini, ancak kimlik tespit işleminin uzun sürdüğünden dolayı ailelerden sabır göstermelerini istedi.
Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği’nin Lefkoşa’daki merkez binasında kayıp yakınlarına Kayıp Şahıslar Komitesi’nin yaptığı kazı çalışmaları ve kimlik tespitleri hakkında detaylı bilgi verdi. Derneğin talebi üzerine gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında komitede çalışan uzman asistan, psikolog ve arkeologlar da hazır bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan, toplantının talepleri üzerine gerçekleştirildiğini ifade ederek, taleplerini kırmayan Plümer Küçük ve heyetine teşekkür etti.
Ersan, bugünün kendileri için “tarihi bir gün” olduğunu kaydederek, devamlı olarak gündemde olan kayıpların bulunması için yapılan çalışmaların devam ettiğine dikkat çekti ve bu kapsamda bilgilendirme istediklerini söyledi.
Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük de, komitenin kuruluş, amaç ve çalışmalarını anlatarak, komitenin kayıp ailelerine hizmet amacıyla iki toplumlu olarak kurulduğunu kaydetti.
Plümer Küçük, 2006’da kurulan komitenin o günden beridir çalışmalarına devam ettiğini, aranan iki bin kayıptan 690’ının bulunduğunu ve 251 kaybın kimlik tespitinin yapılarak ailelerine teslim edildiğini anlatarak, bunların 197’sinin Kıbrıslı Rum, 54’ünün de Kıbrıslı Türk olduğunu söyledi.
Gülden Plümer Küçük Çalışmalar kapsamında 421 gömü yerinin kazıldığını, 8 ekibin bu çalışmaları yaptığını ve 6’sının Kuzey’de, 2’sinin de Güney’de çalıştığını belirterek, çalışmaların iki toplumlu yürütüldüğünü kaydetti.
Plümer Küçük, kayıpların bulunmasının ardından başlatılan kimlik tespiti çalışmalarının uzun süre aldığını, herkesin kaybına erken ulaşmak istediğini ve sabırsızlandığını, ancak işlemlerin bir buçuk yıl gibi bir süre aldığından sabır gerektiğini vurguladı.
Sürecin zor bir süreç olduğunu ifade ederek, çalışmalar hakkında ailelere detaylı bilgi veren Plümer Küçük, komite olarak her zaman ailelerin yanında olduklarını, süreci açık ve şeffaf bir biçimde sürdürdüklerini, her zaman her türlü soruya da açık olduklarını kaydetti.
Gülden Plümer Küçük, komitenin çalışmalarını yürütmek için maddi kaynağa ihtiyaç duyulduğunu, bunun da yıllık yaklaşık 3 milyon dolar gibi bir kaynak olduğunu belirterek, bu konuda en büyük finansmanın AB olduğunu söyledi.
Plümer Küçük, komiteye başta Türkiye olmak üzere Yunanistan, ABD, İngiltere ve bazı ülkelerin de katkı koyduğunu, ayrıca AB Komisyonu’nun 2011-2012 yılları için komiteye 3 milyon dolar gibi bir kaynak ayırdığını, KKTC Hükümeti ile Güney Kıbrıs’ın yapacağı birer buçuk milyon dolarlık katkılarla projenin devamı için gerekli katkının sağlanacağını kaydetti.
Konuşmasının ardından kayıp şahıs ailelerinin sorularını yanıtlayan Plümer Küçük, Antropoloji Laboratuarı’nda kimlik tespiti için 60’a yakın Kıbrıslı Türk’ün kalıntılarının bulunduğunu, bunların kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi.