Türk Çin İlişkilerinde Yeni Dönem

9 Ekim 2010 Cumartesi  09:57

İki ülke arasında halen 17 milyar dolar olan ticaret hacminin, yapılan yeni anlaşmalarla 2015’te 50 milyar dolara, 2020’de de 100 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

TÜRKİYE ile 
Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler her alanda hızlanıyor. Ankara’da biraraya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Çin Halk Cumhuriyeti ile dış ticaret hacmine baktığımızda, 17 milyar dolar gibi bir hacme sahibiz. Bugün aramızda bir takvim belirledik, bu takvime göre, 2015 yılına kadar, bu ticaret hacmini 50 milyar dolara ve ikinci etapda da 2020 yılına kadar 100 milyar dolara ulaştıralım istiyoruz. Tabiki bu bağlamdaki ilişkilerimizi stratejik işbirliği seviyesine yükseltme hususunda mutabakatımız var. Yeni bir adım olarak da diyoruz ki bu rakamlara ulaşırken artık bir adım daha atalım. Bu adım da ne olsun? Bütün ilişkilerimizi Türk Lirası ve Yuan bazında yürütelim. Bu konuda da mutabık kaldık. Bu Rusya ile İran’la ilgili bu anlamdaki adımlardan sonra en önemli adım olacak.”

Demiryolunda büyük işbirliği

Çin tarafı ile görüşmelerin çok verimli geçtiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu anlaşmalarla Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında ilişkiler çok farklılık kazanıyor. Ulaştırmada şu anda Eskişehir - İstanbul Hızlı Tren Hattını birlikte yapıyoruz.Ankara - Sivas birlikte yürüyor. Bundan sonraki süreçte 4 bin 500, 5 bin kilometrelik demiryolu ağımızı, Çin Halk Cumhuriyeti ile birlikte yapmayı hedefliyoruz. Temenni ederiz ki uygun şartlarda finansmanın temini ile bu çalışmaları yürütürüz. Enerjide de nükleer alanda, termik ve hidroelektrik santrallerde müşterek çalışmalar yapabileceğimizi konuştuk. Güzel de bir latifeleri oldu; ‘Bakanlarımıza hemen talimatları verelim ve süratle bu süreci başlatalım.’ Ve heyetlerarası görüşmelerde de bakanlarımıza gerekli talimatları verdik.”

Stratejik ortaklık kuruyoruz

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, “Çin ve Türkiye arasında stratejik ortaklık ilişkisi kurulmasına karar verdiklerini, bunun iki ülke ilişkileri açısından önemli kilometre taşı olacağını” söyledi. Ven, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından önemli gelişmeler elde ettiklerini kaydetti. Başbakan Erdoğan’ı, uygun bir zamanda karşılıklı güven artırıcı ve stratejik bağlamda ilişkiler kurmak için Çin’e davet ettiğini de bildiren Ven, “İki ülke terörizmle ve aşırıcılıkla mücadelede karşılıklı mekanizmalar kurarak, bu konularda ortak çalışma yapma kararı almıştır” dedi. Çin tarafı iki ülke arasındaki ticaretin “sürdürülebilir ve dengeli” bir şekilde geliştirilmesi için çalışmalar yapacaklarını söyleyen Ven, ülkesinin demiryolu, köprü ve enerji konularında Türk tarafı ile yoğun işbirliği yapacağını belirtti. Türkiye’nin bölgesinde ve uluslararası camiadaki etkinliğini ve gücünü teslim ettiklerini kaydeden Ciabao, Türkiye’nin İran konusunda yaptığı çalışmaları da takdirle karşıladıklarını söyledi. 

8 aylık ihracat 1.5 milyar dolar

2009 yılında Türkiye’nin 
Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatı 1 milyar 599 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ülkeden ithalatımız ise 12 milyar 655 milyon dolar oldu. 2009 yılında dış ticaret hacmimiz 14 milyar 254 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2010 yılının ilk 8 ayında ise Türkiye’nin Çin’e ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 62.8 artarak 1 milyar 451 milyon dolara ulaştı. Anılan dönemde ithalatımız ise yüzde 37.9 artışla 10 milyar 670 milyon dolar oldu. 2010 yılında ilk 8 aylık döneminde Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmi ise 12 milyar 121 milyona ulaştı.

Çin’den ithalat ihracata katkıdır

DIŞ Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye ile 
Çin arasındaki ticaret hacminin artmasının her iki ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Türkiye’nin Çin’den yaklaşık 12 milyar dolarlık ithalatında tüketim mallarının sadece dörtte bir oranında yer tuttuğuna dikkat çeken Özyeğin, “Çin’den toplam ithalatımızın yüzde 11’i tekstil ürünleri, yüzde 15’i de tüketim ürünleri. Geri kalanın büyük bir kısmı Türkiye’nin ihracatının artmasını sağlayacak yatırım malları ve ara mallar. Bu nedenle Türkiye ile Çinarasındaki ticaretin artması Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor” diye konuştu. Özyeğin, Çin yatırımları konusunda kamunun yanında özel sektörün de muhatap alınması gerektiğinin altını çizdi.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi

Çin’in, Uluslararası Para Fonu (IMF) 2010 yılı Dünya Ekonomik Görünüm raporu verilerine göre, 2010 ve 2011’de yüzde 10’un üzerinde büyümesi bekleniyor. 
ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Japonya’yı 2011’de yerinden etmesi beklenen Çin’in, 2010 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 5.7 trilyon dolar olacak.
14.6 trilyon dolar ile 
ABD dünyanın en büyük ekonomisi olurken, Japonyanın 2011’de 5.4 trilyon dolar ile üçüncü sırada yer alması bekleniyor. 
IMF verilerine göre Çin, 2011’de 6.7 trilyon dolar GSYH elde edecek. Bu rakam 2015’te 10 trilyon dolara çıkacak.

8 ayrı anlaşma imzalandı

Hükümetlerarası İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Anlaşma.
İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğine İlişkin Orta ve Uzun Dönem Gelişim Planı İçin Ortak Çalışma Başlatılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası.
Üçüncü Ülkelerde Altyapı İnşası ve Teknik Danışmanlık Hizmetlerinde İşbirliğini Artırmaya İlişkin Mutabakat Muhtırası.
Dış Ticaret Müsteşarlığı ile 
Çin Ticaret Bakanlığı Arasında Yeni İpek Yolu Bağlantısı Hakkında Ortak Çalışma Grubu Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası.
Ulaştırma Bakanlığı ile 
Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası.
iki ülke ulaştırma bakanlıkları arasında Ulaştırma Altyapısı ve Denizcilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası.
Hükümetlerarası Demiryolu İşbirliği Anlaşması.
Kültürel İşbirliği Anlaşması.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Turk-Cin-Iliskilerinde-Yeni-Donem/346890