Nar Üretiminde Yüzde 100 Artış
29 Ekim 2010 Cuma 16:36
İlçede 2 yıl içinde nar üretimi 2 bin 500 dekardan 5 bin dekara yükseldi. Manavgat'ta 2009 yılında 21 bin 812 dekar alanda zeytin üretimine karşı 5 bin dekarda nar yetiştiriciliği gerçekleşmişti.
Manavgat'ta 50 bin dekar alanda narenciye, zeytin, nar, elma, limon ve çilek üretimi yapıldığını belirten Tarım İlçe Müdürü Hakan Eski, son 2 yıldır ilçede zeytin ve nar üretiminde artış olduğunu söyledi. 2008 yılında ilçede nar üretiminin 2 bin 500 dekarda yapıldığına dikkat çeken Eski, 2 yıl içinde 5 bin dekara çıkararak 7 bin ton ürün rekoltesine ulaştığını aktardı. Üretimde yoğunluğun çekirdeksiz ve Hicaz narında olduğunu belirten Eski, 2012 yılında hedefin 10 bin dekarda 20 bin ton nar üretmek olduğunu kaydetti.
Eski, "Bölgenin iklim ve coğrafi yapısı narenciye ve zeytinden sonra nar yetiştiriciliğine çok yatkın. İlçede 2 yıl içinde nar üretiminde yüzde 100 oranında artış var. Manavgat'ta 32 bin adet meyve veren nar ağacı bulunmakta. 24 bin adette önümüzdeki yıl meyve vermeye hazır ağaç var. Geçmişte değişik türde meyve yetiştiren çiftçilerimiz son yıllarda nara yöneldi." diye konuştu.
Manavgat'ın gelirinin 2 T'ye bağlı olduğunu belirten Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanı Rasim Metin de, bunun tarım ve turizm olduğunu söyledi. Son yıllarda ilçede turizm gelirleri yanı sıra tarım gelirlerinde de artış olmasının sevindirici olduğunu aktaran Metin, ülkenin de Manavgat'ın da geleceğinin bilinçli tarım yapmaktan geçtiğini kaydetti. Manavgat'ta zeytin, narenciye ve nar yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için çiftçilere fidan dikiminde yardımcı olduklarını belirten Metin, 2 yıl içinde 1 milyon zeytin, narenciye ve nar fidanı dağıttıklarını söyledi. Metin, "Son yıllarda başta gençler olmak üzere bilinçli tarım yapılmasına karşı ilginin olması bizleri sevindiriyor. Bilinçli tarımda yılında 12 ayı iş ve üretim vardır. Bölgemizin zengin toprak yapısı narenciye, zeytin ve nar üretimine elverişli. Toprak tahlilleri sonuçları da bunu gösteriyor." diye konuştu.
Ali Keskin, geçmiş yıllarda pamuk ürettiği 14 dönüm tarlasının tamamını 2 yıl önce nar üretimi yetiştirimine ayırdığını söyledi.
Ziraat mühendisi Zeynep Olcabay, Manavgat'ın toprak, iklim ve coğrafi yapısının nar üretimine elverişli olduğunu kaydetti.
Side'de otelinin bahçesinde yetiştirdiği narı mahalle sakinleri ve müşterilerine hediye ettiğini belirten Side Selimiye Garden Hotel Sahibi Mehmet Çelikten, geçmiş asırlardan bu yana Side'nin isminin Nar olmasına karşı turizm şehrine atfen narla ilgili festivalin olmamasının büyük eksiklik olduğunu ifade etti.
Özel Hisar Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, C vitamini, demir ve potasyum deposu olan narın aynı zamanda çok kuvvetli çok güçlü antioksidan olduğunu belirtti. Canan, kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı portakal, limon, mandalin, keçiboynuzu(harnup) yanı sıra bol bol nar tüketilmesi gerektiğini kaydetti.
Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Nar-Uretiminde-Yuzde-100-Artis/347844