Her yıl bir milyondan fazla insanın ölümüne neden olan fazla kiloluluk ve obezite, özellikle gençleri tehdit ediyor. Hatalı beslenme, özellikle gelişmiş ülkelerde sağlıklı yaşam süresini kısıtlayan en önemli 10 hastalığın 7'sinde etkili olurken, bir yıl boyunca yaşanan ölümlerinin yüzde 35'inde doğrudan etkili oluyor.
29 Eylül 2010 da Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgeden yola çıkan Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyen Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayyar, "Okullarda Dengeli - Güvenli Beslenme ve Hareketli Hayat Projesi" hazırladı. Türkiye'de ilk olarak Bursa'da ki özel okullarda projeyi başlatacak olan Prof. Dr. Mustafa Tayyar, tüm öğrenci, öğretmen ve velileri içine alan sosyal sorumluluk projesi için hazırlıklarını tamamladı. Özel okullardan devlet okullarına yayılmayı planlayan Tayyar, özellikle fasd fud yemek tüketen gençleri obeziteden korumak için bir an öcne harekete geçilmesi uyarısında bulunuyor.
"OBEZİTE HER YIL BİR MİLYONDAN FAZLA ÖLÜME NEDEN OLUYOR"
Doğru beslemenin vücut sağlığı için çok önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Tayyar, "Doğru beslenme, yürüme ve fiziki hareket ile desteklenirse vücut kendini korur ve sağlıklı tutar." dedi. Günümüzde yeniliklerle birlikte yaşam tarzının da değiştiğini anlatan Tayyar, bununda daha az hareket ve beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini söyledi. Beslenme tarzındaki değişiklikler ve fiziksel hareketsizliğin obezite (şişmanlık) riskini artırdığına dikkat çeken Tayyar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin özellikle çocuk ve gençleri tehdit ettiğini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre obezitenin, her yıl bir milyondan fazla ölüme neden olduğunu belirten Tayyar, "Gelişmiş ülkelerde sağlıklı yaşamı kısıtlayan en önemli 10 hastalığın 7'sinden hatalı beslenme sorumlu. Yine bir yılda yaşanan ölümlerinin yüzde 35'inin nedeni hatalı beslenme alışkanlıkları." dedi.
Çocuk ve gençlerin sağlıklı gelişiminde, genetiğin yanında, beslenme ve temiz çevreninde etkili olduğunu anlatan Tayyar, şunları söyledi: "Fiziki gelişimin sağlanması, enfeksiyonlara karşı konakçının direnci, yaşlanmanın gecikmesi gibi birçok etmen üzerinde beslenme önemlidir. Yanlış beslenme ile anemi, kabızlık, obezite, hiperkolesterolemi, kanser, Diabetes Mellitus ve diş hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunu ile karşılaşılır."
Çocuk ve gençlerin tükettiği besinlerinde sıklıkla A ve B1 ile demir ve kalsiyum gibi minerallerin yetersiz; yağ, şeker ve tuzun ise fazla olduğunu bildiren Tayyar, "Gençlerin beslenmesinde genel hataların yanında alışkanlıklara özgü hatalar da var." diye konuştu.
"REKLAMLARINDA BU OLUMSUZLUĞA KATKISI VAR"
Reklamlarında bunda etkisi olduğuna dikkat çeten Tayyar, "Gençlerin ev dışında zaman geçirmeleri nedeni ile öğün sayısı ve kalitesi bozulur. Öğün arası yeme alışkanlıkları sıktır. Özellikle genç kızlar kilo kaybı isteği nedeniyle öğün atlar. En sık atlanan ise, en değerli öğün olan kahvaltıdır." dedi.
Obezite ile mücadelenin, geleceğide garanti altına aldığına işaret eden Tayyar, "Obezite; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kanser, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi gibi pek çok sağlık problemine sebep olmakta. Yaşam kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemekte." şeklinde anlattı. Okul çağının, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönem olduğunu anlatan Mustafa Tayyar, obezite ile mücadelede esas unsurun anne ve babalar olduğunu söyledi.
Bu gerçekler ışığında, Başbakanlık genelgesini önemsediğinin altını çizen Mustafa Tayyar, "Okullarda Dengeli ve Güvenli Beslenme ve Hareketli Hayat Projesi"nin Bursa'da başlatacağız. Tüm öğrenci, öğretmen ve velileri içine alan projeye herkesten destek bekliyoruz." dedi.
Projeyi ilk önce özel okullarda başlatacaklarını anlatan Tayyar, ardından Kalite Birliği Derneği'nce Milli Eğitime bağlı okullarda yürütülen 'Kalite' çalışmaları kapsamında hayata geçirmeyi planlamakta. Proje kapsamında anne ve babalara yönelik 'Beslenme okulu' sertifika programı, okul hareket programları, çocuk ve gençlere yönelik beslenme eğitimleri verileceğini anlatan Tayyar, gecikmeye zaman olmadığına işaret ederek, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğni ifade etti.
"BAŞBAKANLIK GENELGESİ"
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına 29 Eylül 2010'da resmi gazetede yayımlanan genelge ile "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında Ulusal sağlık politikaları kapsamında 'sağlıklı toplum'un önemine vurgu yapılmıştı.