Yıldırım, Çağlayan Kavşağı ve meydan düzenlemesi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Çağlayan'da yapılan Adalet Sarayı'nın Avrupa'nın en büyük adalet sarayı olduğunu ve burada 300'ün üzerinde mahkeme olacağını, benzer bir Adalet Sarayı'nın da Kartal'da yapıldığını belirtti. MEYDAN VE KAVŞAK DÜZENLEMESİ
Yıldırım, Büyükşehir Belediyesinin İstanbul ulaşımını rahatlatmak için 16 milyar TL'lik yatırım başlattığını, raylı sistemler, köprülü kavşaklar, yollar ve tünellerin hepsinin birbiri ardına devam ettiğini belirterek, ''Bizim İstanbul'da başlatacağımız projelerin tamamı 37 milyardır. Helalı hoş olsun. İstanbul daha fazlasına layık'' dedi.
Geçen hafta İstanbul ile İzmir'i 3-3.5 saate indirecek dünyanın ikinci büyük köprüsünü de içine alacak İzmir-İstanbul otoyolunun temelini attıklarını hatırlatan Yıldırım, böylece Türkiye'nin en büyük şehri ile en büyük 3. şehrini birbirine yaklaştırdıklarını kaydetti.
Yıldırım, ''33 yıldır bu projeyi yapmak için teşebbüste bulundular. Aynen hızlı tren gibi. 1976'da temelini attılar Ayaş'ta tünele gömüldü kaldılar. İşte o tünelden bu projeyi çıkarmak ve tekrar ülkemize kazandırmak bize nasip oldu, İstanbul sevdalısı Başbakanımıza nasip oldu'' şeklinde konuştu.
Ankara-Eskişehir arası hızlı trenin bittiğini, Eskişehir-İstanbul arasının da 2013'de tamamlanacağını belirten Yıldırım, Marmaray'ın da adım adım gerçekleştiğini ve hemen yanında da Marmaray'a kardeş gelecek lastikli tüp tünelin temelinin bu sene atılacağını bildirdi.
Yıldırım, 3. köprü kuzey geçişi ve daha birçok önemli projelerle gelişen büyüyen İstanbul'un, İstanbullunun ihtiyacını gidermek için çalıştıklarını ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan da kaçınmadıklarını söyledi.
MUHALEFET NEDEN RAHATSIZ OLUYOR?
Belediyelerin kıt kaynaklarla bir yandan bulundukları şehrin her türlü sosyal sorumluluk projeleri, temizliği, yeşillendirilmesi ve imar konularının yanısıra bir yandan da gecikmiş büyük ulaştırma ve altyapı projelerini yapmak için uğraştıklarını dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:
''Tabii ki bu belediyelerin boyunu aşan bir iştir. Bunun farkındayız. Bunun için de 100 yıl geç kalmış metro sistemini, raylı sistemi daha fazla geciktirmemek için belediyelerimize yardım etmeye karar verdik ve tamamlama kararı aldık. İstanbul'da bunlardan biridir. Burada maalesef muhalefet yine muhalefetliğini yaptı. 'Bu Ankara, İstanbul için yapılmış bir düzenlemedir' diye. Niye rahatsız oluyorsunuz? Ankara için de yapılsa millet için, İstanbul için de yapılsa millet için. İstanbul Türkiye'nin özeti. İstanbul'a yapılan her şey 81 vilayete yapılmış demektir. Bundan hiç kimse gocunmasın. Bu muhalefet itirazları dile getirirken bir şeyi unuttu. Biz geldiğimizde İzmir'de başlanıp devam ettirilemeyen yarım kalmış bir raylı sistem vardı. Hemen onu tamamlanması için Büyükşehir Belediye Başkanı ile Devlet Demir Yollarını ortak ettik ve o proje bugün tamamlandı. Kuzeyden güneye 80 kilometrelik yılda 220 milyon İzmirli'ye hizmet edecek raylı sistemi hizmete aldık. Biz 'hizmette siyaset olmaz hizmet vatandaş içindir' anlayışıyla devam ettik. İşte hizmetin adı budur. Ülkeye ve insana hizmet budur.''
300 KİLOMETRE RAYLI SİSTEM
Yıldırım, İstanbul'da raylı sistemin ulaşımdaki payının yüzde 6-7 düzeyinde olduğunu ve bunun çok düşük olduğunu, ancak devam eden 78 kilometrelik raylı sistem hattı, 66 kilometrelik Marmaray, devam eden 40 kilometre metro projesi ve yeni başlayacaklarla birlikte birkaç yıl içinde İstanbul'un 300 kilometre raylı sisteme ulaşacağını söyledi.
İstanbul'un ulaşım sorunlarıyla ilgili daha önce aldıkları kararların birçoğunu uygulamaya koyduklarını dile getiren Yıldırım, o kararları almamış olsalardı bugün İstanbul'da adım atmalarının mümkün olamayacağını kaydetti.
Yıldırım, ''Yapacağımız çok şey var ama yaptıklarımızı da küçümsemeyelim. Atatürk Havalimanı kavşağı 4,5-5 ayda bitti. Para mı? Al başkan para. Hizmet İstanbul'a, İstanbulluya yapılıyor. İstanbul'a iş yapılacağı zaman paranın hesabı olmaz. Hepsi teferruattır. Çünkü bu ülkenin ekonomisini, ticaretini, kültürünü, geçmişini, geleceğini temsil eden şehir İstanbul'dur. Başka İstanbul yok. Bunun için biz Marmaray'ın 4 yıl beklemesine razı olduk sabrettik. Niye? İstanbul'un tarihi ortaya çıksın, kültür zenginlikleri ortaya çıksın. '2 bin yıllık tarihi var' denilen İstanbul'un 8500 yıllık tarihi olduğu ortaya çıktı. Neden, Marmaray sayesinde. Bu proje sadece kıtaları değil medeniyetleri, kültürleri, İstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştiriyor. Bunu da yapmak bize nasip oldu'' dedi.
Çağlayan Meydanı'nın düzenleme çalışması nedeniyle trafiğe kapatıldığını, bunun da bazı sıkıntı ve olumsuzluklara yol açacağını bildiklerini ifade eden Yıldırım, ancak burayı kapatmadan yapmaya çalışmaları halinde çalışmanın yıllar boyu bitmeyeceğini söyledi.
6 AY SÜRE TANINDI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaptıkları kamuoyu yoklamasına göre metrobüs hattında, günde yaklaşık 40 bin aracın trafikten ayrıldığını, bin 226 minibüsün devreden çıktığını, ekonomiye ve çevreye katkısının dışında metrobüsün trafikteki akışkanlığa büyük katkı sağladığını söyledi.
İstanbul'da 16 noktada 4 milyar lira ulaşıma yatırım yaptıklarını, 2,5 milyar TL'lik yatırımın devam ettiğini ifade eden Topbaş, 231 kavşağı bitirdiklerini, 17 kavşak inşaatının devam ettiğini, şehre 405 kilometre ham yol kattıklarını söyledi.
Çağlayan'da yapılan bu projenin de önemli bir hizmet olacağını ifade eden Topbaş, ''Avrupa'nın en büyük Adalet Sarayı'nın ortaya çıktığını, yolların kesiştiği Çağlayan'da trafiğin yer altına alınmasının en akılcı yol. Burayı yer altına aldığımız zaman mükemmel hale gelecek. Buraya 6 ay süre tanındı. Önemli meydanlardan bir tanesi ortaya çıkıyor'' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Karayolları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yapılacak olan Çağlayan Kavşağı ve meydan düzenlemesi kapsamında Çağlayan Kavşağı 2 katlı kavşak haline getirilecek ve trafik yer altına alınacak.
Bu çerçevede 13 bin metrekarelik alanda toplam 700 metre uzunluğunda bir alt geçit yapılacak ve Çağlayan Meydanı 22 bin metrekarelik yayalaştırılmış bir alana sahip bir meydan haline gelecek.
Proje ile Mecidiyeköy katılımı-Çağlayan Kavşağı arası köprülü kavşak ve bağlantı yolları ile Adalet Sarayı yerleşkesinin gerek Mecidiyeköy katılımı, gerekse D-100 İstanbul-Edirne devlet yoluna entegrasyonun sağlanması da amaçlanıyor.