Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi tüm itirazlarına rağmen Güngör Katı Atık Depolama Sahası’nın üniversiteye sadece 2 kilometre mesafe de konuşlandırılmasını protesto etti.
Güngör’deki çöp depolama alanında eylem için bir araya gelen UKÜ öğrencileri, üzerlerinde “Hükümet tercih yap, çöplük mü üniversite mi?”, “Çevremizi bizden almayın”, “Eğitim alanımızı kirletme”, “3 kuruş için sağlık satılmaz” şeklinde yazılı pankartlar taşıyarak yeni oluşturulan katı atık depolama sahasını protesto etti.
YÜKSELEN
Üniversite’nin Mütevelli Heyet Başkanı, Rektör, akademik ve idari yetkililerinin yanısıra çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin katıldığı eylemde konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, Kuzey Kıbrıs’ta bulunan 6 üniversite içerisinde Çevre Mühendisliği bölümünün sadece UKÜ’de olduğunu ve bu eylemi gerçekleştirmenin en doğal hakları olduğunu söyledi.
Yeni katı atık depolama alanı olarak seçilen Güngör Çöplüğü’nün AB fonları ile yapılıyor olmasının çok manidar olduğunu söyleyen Yükselen, AB’nin kendi projelerinde gerçekleştirmediği sistemsizliği KKTC için gerçekleştirmekte olduğunu savundu.
Yükselen, konuşmasında AB’nin ambalaj atıkları direktifine göre atıkların çevreye etkisinin yok edilmesi gerektiğini, üretilen çöpün belli bir oranının geri dönüşüm yapılmasının zorunlu olduğunu; ancak Güngör Çöplüğü’ne KKTC’de üretilen tüm çöplerin döküleceğini ve hiç bir geri dönüşümün olmayacağını hatırlattı.
UKÜ Rektörü, AB’nin projelerinde kendi üyesi ülkeler için katı atık sistemi planlaması yaparken KKTC’ye sadece depolama hizmetini öngörmesinin ülke adına büyük bir üzüntü olduğunu vurguladı.
Söz konusu proje ile bütün zehirli atıkların burada toplanacağını ve bunun için bir çok arazi ve ormanlık alanın yok olma tehlikesi yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, 5 bin öğrenci, yüzlerce memur ve öğretim üyesinin sağlığı ile oynandığını; ancak sadece UKÜ öğrencileri ile çalışanlarının değil KKTC’de yaşayan her bireyin haklarını aradıklarını, 2 yıldır bunun mücadelesini verdiklerini ifade etti.
Yükselen “Biz bu ülkeyi çocuklarımızdan ödünç aldık ve onlara hak ettikleri KKTC’yi bırakmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Yeterli hassasiyeti göstermeyenlere karşı bir araya gelip geçici olmadığımızı, bunun mücadelesini sürekli olarak sürdüreceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.
ERKURT
Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Ataçağ Erkurt da çöp alanlarında zehirli gaz çıkışı olduğunu ve bunun Üniversite’yi etkileyeceğini söyledi. Özellikle yaz aylarında Kuzey Kıbrıs’ın çok sıcak olmasından ötürü büyük bir sorun teşkil edeceğinden bahseden Erkurt, sızan kirli suların mikroorganizmalar yarattığını, bunun yanında çöpleri taşıyan araçların UKÜ’nün yanından geçeceğini ve bunun da mikrobiyolojik kirliliklere yol açacağını vurguladı. Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Erkurt geri kazanım projesine öncelik verilmesinin gerekli olduğunu, Dikmen Çöplüğü’nde çıkan yangınların Güngör’de de çıkacağını ve bunun büyük bir çevre sorunu yaratacağını ifade etti.