Sigaranın geniş ölçekli beyin anomalilerine yol açtığı daha önce yapılan bir çokçalışmada ortaya konulmuştu. Yeniaraştırma diğerlerinden farklı olarak, sigaranın beynin serebral korteks bölgesi üzerindeki etkisine eğiliyor.
Beyindeki serebral korteks bölümü lisan, bilgi işleme ve hafıza gibi bir çok ileri düzey işlevden sorumlu. Bu kısmın kalınlığındaki azalma ise yaşlanma, zeka düşüklüğü ve bilişsel yetilerde azalmayla doğrudan ilişkili.
Araştırmacılar, sigara içen ve içmeyen gönüllülerde bu kısmın kalınlığını karşılaştırmışlar. Gönüllüler herhangi bir tıbbi veya psikiyatrik rahatsızlığa sahip olmayan kişiler arasından seçilmiş.
Deneyde, sigara kullanan deneklerin sol medial orbitofrontal kortekslerinde belirli bir incelmenin olduğu tespit edilmiş. Bununla birlikte bu kişilerin beyinlerindeki korteks kalınlıklarının, günlük tükettikleri sigara miktarı ve ömürleri süresince maruz kaldıkları duman düzeyiyle ilişkili olarak inceldiği saptanmış.
Araştırma ekibinden Simone Kühn, genellikle ilaç bağımlılığıyla ilişkili olduğu düşünülen orbitofrontal korteksteki incelmenin benzer şekilde sigaraya olan bağımlılığı da tetiklediğini öngörüyor. Bu da nikotine olan bağımlılığın nasıl geliştiği sorusunu açıklar nitelikte.