Projede Karakol, Sakarya, DAÜ çevresi, Baykal, Dumlupınar ve Çanakkale bölgelerini kapsayan kanalizasyon ağı ile atık su arıtma tesisi inşası ve içme suyu şebekesindeki asbest boruların yenilenmesi yer alıyor. Proje sonunda kentin büyük bölümünün su altyapısı da yenilenmiş olacak.
İnşaat Gazimağusa Belediyesi ve Avrupa Birliği yetkililerinin kontrolünde Emek İnşaat Şirketi ile Alman şirketi WTE Wassertechnik’in oluşturduğu konsorsiyum tarafından yürütülüyor.
Çalışmalardan dolayı bazı noktalarda sıkıntılara yol açıldığı belirtilen Belediye açıklamasında, sıkışıklığı giderebilmek için trafikte yeni güzergahlar ve düzenlemeler yapıldığı ifade edildi. Kanalizasyon ağının inşasında 2 metreyi aşkın derinlikte kazılar yapıldığından kazılan yerlerin yeniden asfalt kaplama işlemi için bir aylık bekleme süresine ihtiyaç duyuluyor.
Çanakkale Bölgesi, DAÜ çevresi ve sosyal konutlarda çalışmalar tamamlandı. Dumlupınar’ın Yeni İzmir bölgesinde ise sadece kazı ve boru döşeme işlemleri tamamlandı, asfaltlama çalışmaları devam ediyor. Dumlupınar’ın geriye kalan bölgelerinde ise çalışmalar ileriki günlerde başlayacak.
Karakol’daki çalışmalarda ana caddeler dışında sokakların kanalizasyon inşasının yarısı tamamlandı.
SU BORULARI DA DEĞİŞİYOR
Kanalizasyon kazılarının yapıldığı sokaklardaki asbest su boruları da yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) borularla değiştiriliyor. Su altyapısın inşasında da yüzde 42’lik bir ilerleme sağlandı.
Yaklaşık 46 kilometrelik asbest su hattının yenileceği çalışmalarda, henüz 19 km boru hattı döşendi. Proje sonunda asbest su borularının değişimi kentin yüzde 70’ini kapsamış olacak.
Kanalizasyon sistemi sayesinde Gazimağusa’da atık su sorununa kalıcı çözüm getirilirken su borularının değişimiyle su dağıtımı dünyada kanıtlanmış borularla sağlanacak.
ATIK SU ARITMA TESİSİ İNŞASI
Kentin kanalizasyon altyapısını oluşturacak hatların döşenmesiyle paralel olarak Atık Su Arıtma Tesisi’nin inşasına da devam ediliyor. 32 bin nüfusun atık suyunu işleyebilecek kapasitede olacak tesis en yüksek AB çevre kriterlerine göre tasarlandı. Arıtılacak su yeşil alanlarda ve tarımda kullanılabilecek. Tesisin toplam 9 yapısından 8’inin inşasına başlandı ve yüzde 38’lik ilerleme sağlandı. 24 ayda tamamlanması öngörülen projenin kontrol süreci AB tarafından yürütülüyor.
KAYALP
Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, kazıların yapıldığı noktalarda verilebilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için çalışmaları mümkün olduğunca hızlı yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Kayalp, “Çağdaş kentin doğumunu en az sancıyla yapmak için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Kazıların bugün neden olduğu sıkıntıların yarın sağlanacak faydaların yanında anlamsız kalacağını halkımızın bilmesini isterim” dedi.
Proje sonunda septik kuyuların ortadan kalkacağını belirten Kayalp, su altyapısının da yenilendiğini, sağlıksız eski boruların yerine hijyenik ve suyu içilebilir kalitede taşıyan polietilen borular kullandıklarını, konunun bu yönünün bile hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.
Kayalp, kanalizasyon sistemi sayesinde de yeraltı su kaynaklarının kirlenme ve tuzlanma tehlikesine kalıcı çözüm bulacaklarını ifade etti.
Çalışmaları ancak halkın desteği ve işbirliğiyle yürütebileceklerini belirten Kayalp, gelinen noktada sabır ve hoşgörüsünden dolayı halka teşekkür etti.
Kayalp, kanalizasyon ağının evsel bağlantılarının projeyle paralel yürütüleceğini ve finansmanının Gazimağusa Belediyesi tarafından karşılanacağını da söyledi.