ÖĞRENCİLERDEN PROTESTO
Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini önderliğindeki İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük Grubu'na mensup 11 senatör, Senato'daki oylamada çekinser kalmayı tercih etti.
Fini, yaptıkları bu jeste karşılık Berlusconi'nin Temsilciler Meclisi'ndeki oylama öncesinde istifa etmesini istedi. Fini, istifa durumunda Berlusconi liderliğinde yeni bir hükümete destek vereceklerini, aksi taktirde Temsilciler Meclisi'ndeki güven oylamasında "hayır" oyu kullanacaklarını yineledi. Berlusconi, Fini'nin dün de gündeme getirdiği bu öneriyi reddederek, istifa etmeyeceğini belirtmişti.
Senato'daki oylamanın tamamlanmasının ardından gözler Temsilciler Meclisi'ne çevrildi. Son tahminlere göre, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde bıçak sırtındaki oylamada, 313 milletvekili hükümet için "evet", 312 milletvekili ise "hayır" oyu kullanma eğilimi sergiliyor. Meclis başkanının oy hakkının olmadığı oylamada, kararsız konumdaki 4 parlamenterin yanı sıra, son anda oylamaya katılmayacak ya da çekimser kalacak milletvekillerinin kilit rol oynamaları kaçınılmaz görünüyor.
Öğrencilerin üniversitelerde reform tasarısını protesto amacıyla düzenledikleri gösteriler, Berlusconi hükümetinin güven oylaması sınavıyla boğuştuğu günde de devam etti.
Başkent Roma'daki protesto yürüyüşü nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, Senato ve de Temsilciler Meclisi'nin de bulunduğu kent merkezi "kırmızı bölge" ilan edildi.
Kentte düzenlenen üç ayrı yürüyüşte, öğrencilerin "kırmızı bölge"ye girme girişimleri durumunda ortaya çıkabilecek gerilim endişe yaratıyor.
OYLAMAYI KAYBEDERSE
Oylamada hükümete güvensizlik çıkması halinde, Berlusconi'nin bizzat erken seçim çağrısında bulunacağı yönündeki açıklamasına karşın, Napolitano'nun büyük partilerle yeni bir hükümetin kurulması konusunda görüş alışverişinde bulunabileceği, hatta Berlusconi'yi daha kapsamlı bir koalisyon hükümetinin kurulmasıyla görevlendirebileceği belirtiliyor.
Oylamadan zaferle çıkması halinde ise 2013 yılındaki genel seçimlere kadar görevini sürdürmesi muhtemel olan Berlusconi'nin, kendini destekleyen milletvekillerine kabinede yer verebileceği kaydediliyor.
Son tahminler, Temsilciler Meclisi'nde hükümete güvenoyu vermeye hazır milletvekillerinin sayısının 312-315, karşı oy vereceklerin sayısının 308-314 arasında değişebileceğini gösteriyor. Bu durum, hükümetin kaderinin kararsızlar olarak nitelenen 4 ila 7 milletvekilinin oyuyla belirlenmesinin mümkün olabileceği anlamına da geliyor.