Kalbini Çantada Taşıyor

24 Aralık 2010 Cuma  14:36

Kalp yetersizliği tanısı konulan Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Çakırhöyük köyünde oturan Vakkas Öztürk' e 21 Aralık günü GAÜN Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy başkanlığındaki Kalp Nakli Ekibi tarafından yapay kalp takıldı.

Vakkas'ın rahatsızlığının ileri dönem kalp yetmezliği olduğunu belirten Üstünsoy, "İleri kalp yetmezliği Vakkas'ın ilaç tedavisine cevap vermediği ve kalp nakline ihtiyaç olduğu bir durumdur. 1 buçuk yıldır kalp nakli bekleyen Vakkas'a uygun kalp çıkmayınca ve hastane bağımlılığı da artınca ilaç dozlarını arttırarak acil kalp çağrısına yöneldik. Böylece Vakkas normal bekleme listesinden acil bekleme listesine yöneldi.

Ancak acil bekleme listesinde beklerken de acil kalp maalesef çıkmadı. 15 gün içersinde uygun kalp çıkmadı. Hastanın durumu kötüleşince de Vakkas'a yapay kalp takma kararı aldık" dedi. Sosyal güvenlik kuralı çerçevesi içinde yaklaşık 4 gün önce hastaya yapay kalbi taktıklarını dile getiren Üstünsoy, "Vakkas bundan sonra enerji destekli bir pompayla destek alarak yaşamını sürdürecek. İnşallah uygun bir kalp çıktığında hem bu cihazı hem de tamamen yetmezliğe girmiş kalbini çıkartıp uygun kalbi nakil edeceğiz.

Daha sonra hastamızın rahat bir yaşam süreceğini umut ediyoruz" diye konuştu. Cihazla çok rahat pikniğe gidebileceğini ve gezebileceğini vurgulayan Üstünsoy, "Vakkas ailesi ile de çok rahat oturacak televizyon seyredecek, yani günlük hayatını sürdürebilecek. Bu cihaz sayesinde hastamız hastaneye bağımlı kalmayacak. Cihazın 4 tane pili var.

Cihazın yedek pilleri şarj olurken, diğer iki pil ise hastanın taşıma çantası içerisinde pompayı çalıştırmaya devam edecek. Yanındaki iki pilin bir tanesi devrede olacak diğeri yedek de kalacak devrede olan pil yüzde yirmi beşlik bir şarja düştüğünde diğer pil devreye girip öbürüne alarm verecek ve azalan pilin değiştirilmesi sağlanacak. Böylece hastamız güvenli bir hayat sürebilecek" şeklinde konuştu. Yapay kalbin yaklaşık olarak ortalama 1-5 yıl arasında değişen bir süresi olduğunu anlatan Üstünsoy konuşmasını şu şekilde tamamladı:
"Şuana kadar yapay kalple en uzun yaşayan kişi 5-6 yıla ulaşmış durumda.

Bu hastamızda bizler bu süreyi düşünmüyoruz. Çünkü Vakkas'daki birinci amacımız kalp nakli yapmaktır. Bizi uygun bir kalp çıkıncaya kadar hastamızda bu cihazı taşıyabilirsek 3-6 ile 1 yıl arasında olabilir. Ama uygun kalp çıktığında bu cihazı çıkartacağız. Bu cihazların ortalama ömür süresi yaklaşık 5 yıldır. Bu cihazı Gaziantep'te ilk kez taktık. Yapay kalp anlamında da ikinci kez bu ameliyatı gerçekleştirdik. Cihaz Amerikadan geliyor ve fiyatı yaklaşık 200-250 bin liradır"

Şuanda yapay bir kalple yaşadığını ve çok mutlu olduğunu ifade eden Vakkas Öztürk ise, "Çok iyiyim. Eskiden rahat değildim. Bu cihaz sayesinde daha rahatım. Adıyaman'da rahatsızlığım ortaya çıkınca beni Gaziantep Üniversite Hastanesi'ne sevk ettiler. Buraya geldiğimde Prof. Dr. Haşim Üstünsoy, hocamız beni tedavi ederek kalbimin değişmesi gerektiğini söyledi. Çünkü kalp işlevini görmüyordu. 2 yıl tedavi gördüm. Artık son aşamalara gelmiştim hocalarımız yapay kalple benim yeniden yaşama tutunmamı sağladı" dedi.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Kalbini-Cantada-Tasiyor-/350060