Tüp buzağıların üniversitenin, akademik araştırmaya olan eğitim ve katkısının bir sonucu olduğunu söyleyen Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, bölgede tarım hayvancılık, sanayi-üniversite ve toplum-üniversite iş birliği çerçevesinde düzenlenen toplantı, panel, seminer ve konferanslarla bölge kalkınmasında Dicle Üniversitesi'nin üstlendiği öncü görevini, akılcı bir yaklaşımla ve kurumsallaşmaya dönük çalışmalarını artan bir tempoda yerine getirdiğini dile getirdi.
Üniversitede üretilen bilgilerin, teknolojilerin sahaya uygulanmış en güzel örneği olduğunu söyleyen Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya da, "Bu uygulama sonuçlarını da alıyor olmak bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. 2 kooperatifte daha embriyo transferi yaptık onların da 8-9 ay sonra doğumlarını bekliyoruz. Üniversiteyle il müdürlüğümüzün iş birliği çalışması artarak devam edecek. Birçok sahada olumlu meyvelerini almaya başladık" dedi.
Genetik potansiyeli bir hayli yüksek olan bu buzağıların farkına değinen Mehmet Ali Koçkaya, "Damızlık sığır üretiminin artmasıyla birim hayvan başına aldığımız süt ve et verimi artacaktır. Şu anda Diyarbakır'da hayvan varlığımızın yüzde 45'i yerli kara sığırlardan oluşmaktadır. Hayvan başına elde ettiğimiz et ve süt üretiminde yüzde 300-400-600 artış yaşanacaktır. Şu anda bile Diyarbakır'da hayvan başına süt ortalaması 4-5 litre civarında, et verimimiz de bir o kadar düşük. Ancak bu proje yaygınlaştığı zaman, hayvan sayımız aynı kalsa dahi, et verimimiz birkaç kat artacaktır" diye konuştu.
Ülkemizde klonlama gibi çok ileri aşamaların başarılmış olmasının Veterinerlik Fakültesi adına çok büyük bir başarı olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Ümit Cirit ise, "Üniversitedeki bilgilerin sahaya aktarılması konusunda çok büyük eksiklikler söz konusu. Yani üniversite-sanayi ya da üniversite yetiştirici iş birliği maalesef ülkemizde çok eksik durumda. Bu projenin en önemli sonuçlarından birisi, bu adımı gerçekleştirmesi hem ürünlerin direk olarak yetiştiriciye yansıması hem de üniversiteyle yetiştiricinin tarım il müdürlüğü gibi diğer kurumlarla da beraber çalışma imkanı bulması ve bunun yapılabileceğini göstermesi açısından bence bu proje önemli bir yere sahip" dedi.
Yapılan basın açıklamasında bu hizmetten faydalanmak isteyen işletmelerin Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı'na müracaat edebilecekleri bildirildi