HAARETZ: KARAR SİYASİ TURİZMCİLER: TESİSLERİMİZİ KAPATALIM DAHA İYİ Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, "Böyle bir şeye inanmak istemem. Sahil bölgelerinde 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri, yine diğer yıldızlı oteller yol kenarlarında da olabiliyor. Sizin buralarda içki satışını yasaklamanız demek turizmi öldürmeniz demektir. O zaman turizm belgesinin ne önemi kalıyor ki? Oteller ile dinlenme tesislerinin aynı statüye sokulması büyük yanlış olur. Bir defa müktesep hak denilen bir şey var. Hadi diyelim ki bunu da kaldırdılar o zaman buralarda turizm yapılması istenmiyor demektir. Turist gelmediği zaman da bu bölgeler biter. Mutlaka buna bir çözüm getirilecektir, getirilmek zorunda. Şu anda Hollanda’da turizm fuarındayım. Türkiye’ye döndükten sonra gerekli girişimlerde bulunacağım" dedi. GETOB Denetleme Kurulu Başkanı Yakup Avcı da böyle bir uygulamanın turizmin katlinden başka bir işe yaramayacağını savundu. Avcı, "Ekonomik liberalizmi savunan hükümetin sosyal hayata bu derece müdahalesi ve sınırlayıcı fikirleri ve uygulamaları, hükümetin bundan sonraki icraatlarıyla ilgili ciddi anlamda endişe ve şüphe doğuruyor. Bunu dünyaya anlatabilmek mümkün değil. Bu uygulama kolluk kuvvetlerine verdiği yetkilerle turizme her türlü müdahaleyi meşru kılıyor. Demokrasiyi ve özgürlük alanını genişlettiğini söyleyen bir hükümetin böyle bir yönetmeliği yürürlüğe koymaya veya yasalaştırmaya kalkışması düzeni değiştirmeye yönelik bir eğilimdir. Turizmle ilgili olarak biz imajımızı düzeltmeye, kendimizi değişik ülkelerde anlatmaya, yeni pazarlar yaratmaya çalışırken, böylesi bir düşünce ve tutum turizmin belini kıracaktır" dedi. TURSAB: OTELLERİ KAPATIN GİDİN Mİ DEMEK İSTENİYOR? İçki ile ilgili yapılan bu düzenlemelere yıllar önce dikkat çektiğini söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, "Ben bunu yıllar önce söylemeye başlamıştım ve sonunda olacağı buydu. Kırmızı noktalı şehirler yaratılmaya çalışılıyordu. Bu çok yanlış. Turizme açık yerlerde bunun uygulanması çok zor. Bu bizim için çok büyük güncel sorun olur. Bütün turistik yerler batar. Bizim bölgemizde tüm yollar üzerinde oteller ve konaklama tesisleri mevcut. Otelleri kapatın gidin mi demek isteniyor? Bu olmasza, sahil kesimi işletmecileri ayağa kalkar" diye konuştu. TESK: YASAKLARA UYMAK FİİLEN İMKANSIZ
"BUNU DÜNYAYA ANLATMAK MÜMKÜN DEĞİL"
Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkan Yardımcısı Kaya Demirer, eskiden konser, davet, festival gibi aktivitelerde 18 yaş üstüne içki sunumu, tadımı, ikramı ve satışı yapılabildiğini, Tütün ve Alkol Piyasası Kurumu'nun (TAPDK) yayınladığı ve tütün mamulleri ile alkollü içkilerin tanıtımına, satışına, sunumuna ve nihai tüketicilere ulaşmasını içeren yönetmeliğine göre, bu tür aktivitelerde yaş sınırının artık 24 olacağını belirterek, bunun da karışıklığa yol açacağını savundu.
Tütün ve alkollü içkilerin satışının sunumuna getirilen kısıtlamaların esnafı bitireceğini savunan Palandöken, “bir konsensus sağlamadan 'ben yaptım oldu' mantığının telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı” görüşünü dile getirdi.