Büyükşehir’den Çiftçi ve Esnafa Eğitim Desteği

13 Ocak 2011 Perşembe  15:50

Üreticilerin bilgi ve teknoloji desteğiyle üretim yapması için çabalayan Büyükşehir Belediyesi, konularında uzman kişileri çiftçi ve esnafla buluşturuyor. Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda iyi tarım uygulamaları sertifikeri Osman Yalçın Tekinarslan, tarımsal üretim ve pazarlama, tarımsal destekler konularında bilgi verdi.
Tekinarslan, Antalya’nın Türkiye’nin örtü altı yaş sebze ve meyve üretiminde merkez konumunda olduğunu kaydetti. Üretilen ürünlerin büyük kısmının yurtdışına ihraç edildiğini hatırlatan Tekinarslan, “Günümüz teknolojisi her şeyi olduğu gibi tarımı da etkilemektedir. Geleneksel üretim teknikleri yetersiz kalmaya başladı. Hem üretimi geliştirmek hem de ürettiğimiz ürünleri pazarlamak adına, üreticileri, ürünleri depolayan, satan, hatta dağıtan bütün kesimlere büyük sorumluluklar düşmektedir” dedi.
 

İHTİYAÇLAR İYİ TARIM UYGULAMARINI GEREKTİRİYOR

Günümüz dünyasında enerji sektöründen sonra gıda üretiminin stratejik konumda yer aldığını ifade eden Osman Yalçın Tekinarslan, “Dünyanın yarısı açlıkla mücadele ederken, diğer yarısı da ürettiği ve tükettiği gıda ürünlerini güvenli olmasını istemektedir. Güvenli gıda dediğimizde aklımıza ilk gelen üretilen ürünlerin fiziksel, kimyasal kalıntıların içermeyen ürünler olması demektir. Tüm bu ihtiyaçlardan doğan kavram da iyi tarım uygulamalarıdır” diye konuştu.

6 BİN KİŞİ İYİ TARIMI UYGULUYOR

Tekinarslan, dünyada 136 ülkede iyi tarım uygulamalarının geçerli olduğunu açıklayarak, şu bilgileri verdi: “Tarımsal üretimimizi belli bir standarda bağlı olarak yapmak zorundayız. Tarım Bakanlığı da bu konuda iyi tarım uygulamaları yönetmeliğini çıkardı. Türkiye’de 2010 yılında iyi tarım uygulamaları yöntemini kullanan üretici sayısı 6 bin 20. Ama organik üretim yapan üretici sayısı 36 bindir. 2011 yılında bu organik üretim yapanların sayısının 60 bin olacağı tahmin ediliyor. Aslında olması gereken, kimyasal ilaç ve gübre kullanarak bir standarda bağlı olarak kayıt altına alınan ve ruhsatlı ilaç kullanarak üretimini belgelendiren üretici sayısının, organik tarım yapan üretici sayısından çok daha fazla olması gerektiğidir.”

EĞİTİMLER SÜRECEK

Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal da Büyükşehir Belediyesi olarak sorunların hafifletilmesi konusundan üreticilerin ve esnafın bilgilendirilmesine önem verdiklerini söyledi. Uysal, eğitimin öneminin farkında oldukları için bu tür toplantılara devam edeceklerini kaydetti.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Buyuksehir-den-Ciftci-ve-Esnafa-Egitim-Destegi/350858