Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği (TYD), Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Murat Dedeman'ın ev sahipliğinde Dedeman İstanbul Otel'de yeni yılın ilk etkinliğini düzenledi. Geceye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra, turizm açısından bu yılın "Türkiye'de Kuzey Kıbrıs Yılı" ilan edilmesi nedeniyle KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Turizm Çevre Kültür Bakanı Kemal Dürüst, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner'den oluşan heyet ile eski turizm bakanları katıldı. Sektör temsilcilerinin ve turizm sektöründe hizmetleri geçmiş olan Kültür ve Turizm Bakanlarının da hazır bulunduğu gecede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye'nin darbe sonrasındaki döneme denk gelen 1980-1985 yıllarındaki konumuyla, uluslararası izolasyona maruz kalan bugünkü KKTC'nin aynı konumda olduğunu ifade etti. Türkiye'nin büyük bir öngörüyle sıkıntılı zamanlarında bile turizmi bir gelişme alanı olarak gördüğünü ifade ederek, "Biz bugün dört tarafı dostla çevrili bir ülkenin hükümeti olarak büyük bir rahatlık ve umutla görüşlerimizi, vizyonumuzu yansıtmaya çalışıyoruz. Türkiye herhangi bir yalıtma sorunuyla karşı karşıya değil. Ama 25 yıl önce bu yola çıktığımız zamanki tablo, bir ölçüde KKTC'nin bugünkü tablosuna benziyordu. KKTC'nin bugünkü tablosu hukuki bir yalıtılmışlık. Haksız ama uluslararası hukuk çerçevesinde bir yalıtılmışlık tablosudur. Türkiye'nin 25 yıl önceki hali de hukuk çerçevesinde olmasa bile fiili bir yalıtılmışlık tablosuydu. 1980-85 yılları arasında Türkiye'nin dört bir tarafı sözde düşmanlarla çevriliydi. Türkiye, bir darbe dönemi sonrasının olumsuz izlerini taşıyan, yalıtılmış ve dünyadan soğutulmuş bir ülkeydi. Türkiye artık, Akdeniz çanağının güneyindeki ülkelerle değil, kuzeyindeki ülkelerle yarışıyor. Cumhuriyet'in 100. yılında inşallah çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine erişmiş bir Türkiye hedefini herkesin görmesini çok arzu ederim" diye konuştu.
Türkiye'nin yalnızca kıyı şehirleriyle değil, Anadolu şehirleriyle de tanıtılması gerektiğinin altını çizen Günay, "Bundan önce Sıkıyönetim Mahkemeleri'nin görev yaptığı alanda, nezarethanelerin bulunduğu bir alanda Ortadoğu'nun en büyük arkeoloji müzesini yapıyoruz. Gaziantep'te dünyanın en önemli sergisiyle yarışacak düzeyde mozaik müzesini yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Müzelerdeki hediyelik eşya dükkanlarının şeffaf ihalelerle özelleştirildiğini söyleyen Günay, "Basında bazen yanlış yansıtılıyor.
Biz müzelerimizi değil, hizmeti özelleştiriyoruz. Devlet denetler, devlet yardımcı olur, devlet yol açar, kaliteyi korur. Devlet, tarihi, çevreyi, doğayı korur ama yurttaşından korkmaz" dedi.
KKTC'yi sadece bir ekonomi kapısı değil, aynı zamanda bir sosyal dönüşüm kapısı olarak gördüğünü belirten Bakan Günay, "Turizm toplumun yaşam kalitesini yükseltir. Bizim de amacımız bu değil midir? 21. yüzyılda barışçı, daha insan haklarına saygılı yeni bir dünya kurulacaksa, bu yeni dünyanın temellerinde turizmin çok önemli bir katkısı olacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin darbe sonrası zor bir süreçten geçtiğini hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "O dönemi, Türkiye'nin çevresini düşünün; darbe sonrası 1980, 1985 yılında Türkiye'nin kuzeyi, güneyi, doğusu, batısı sözde düşmanlarla çevriliydi. Komşularımızın hiçbirisiyle nedeyse hiç iyi ilişkimiz yoktu. Ama şimdi neredeyse hepsiyle sıfır sorun aşamasına gelindi" dedi.
BAŞBAKAN KÜÇÜK
KKTC Başbakanı İrsem Küçük ise, Türk turizmcilerince yapılacak yatırımların, uluslararası arenada Türkiye dışında başka bir ülke tarafından tanınmayan KKTC'nin tanıtımında çok güçlü bir destek sağlayacağını belirtti. Küçük, "İnanıyorum ki; siz değerli turizm yatırımcılarımızın, KKTC'ye yapacağınız yatırımlar hem ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak, hem de uluslararası arenada Türkiye dışında başka bir ülke tarafından tanınmayan KKTC'nin tanıtımında çok güçlü bir deste sağlayacaksınız. İşte bu açıdan sizleri Akdeniz'in incisi olarak tanımladığımız KKTC'ye yatırım yapmaya davet ediyorum. KKTC'nin tanıtımı adına hep beraber katkıda bulunalım. Bu açıdan TYD'nin KKTC adına belirlediği misyon bizler için büyük önem arz ediyor" dedi.
Yaptıkları plan doğrultusunda ilk 5 yıl için Türkiye'den 1 milyon 200 bin turist beklediklerini kaydeden KKTC Başbakanı, bu hedefin cumhuriyetin 100. yılına denk gelen 2023 yılında 2 milyon turist olduğunu ifade etti. Küçük, turizm için gerekli olan deniz, kum ve güneşin yanında KKTC'nin tarihi güzellikleri de barındıran bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.
KKTC Turizm Çevre Kültür Bakanı Kemal Dürüst de, Türk turizmcilerini KKTC'ye daha fazla yatım yapmaya davet etti. Dürüst, "Kendi kendimize ayakta durabilmek, kendi kendimize idare edebilmenin ana hedefi turizm olunca, sizlerin desteği ile Türkiye cumhuriyeti, TYD derneği ve tüm yatırım yapmak isteyen Türk girişimcilerin desteği ile çok güçlü bir KKTC yaratılabilecektir. Ülkemizdeki üniversitelerin, otellerin kalitesi Güney Kıbrıs'a oranla çok daha kalitelidir. Sizlerin yardımıyla çok daha mutlu sonlara ulaşılacaktır. Bakınız; 2005 yılı yatak sayımız 12 bin 830'lardayen, 2010'a geldiğimizde bu rakam 16 bin 947'e ulaştı. Bu doğrultuda bizim arzumuz, Türkiye'deki turizmcilerin KKTC turizmcilerine desteklerini esirgememesidir. Yatırım yapmak isteyen Türk turizmcilerine, arsa ve bina yapımı konusunda yardra Ortadoğu'nun en büyük arkeım edeceğiz. Alınacak makinelerde KDV oranını yüzde 0'a çekeceğiz" diye onuştu.
Gecenin sonunda, Bakan Günay ile birlikte Türkiye'nin ilk kadın Turizm Bakanı Işılay Saygın, eski Turizm Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu ve 19. dönem Çankırı milletvekillerinden eski Milli Savunma Bakanı Nevzat Ayaz, plaketle ödüllendirildi. Etkinlik, Bakan Günay'ın da aralarında yer aldığı toplu aile fotoğrafı çekimleri ile son buldu.