Yerli Cep Telefonuna Teşvik

27 Ocak 2011 Perşembe  09:34

Türkiye’nin ilk yerli cep telefonu geçen yıl mart ayında yüzde 25 yerlilik oranıyla piyasaya çıkarken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, bunun sayısını artırmak için Ulaştırma Bakanlığı’nın teşvik mekanizması üzerinde çalıştığını söyledi. Bu düzenleme torba kanuna da girebilir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, düzenlediği basın toplantısında 2010’u değerlendirdi, 2011’le ilgili hedeflerini aktardı. Acarer, Türkiye’de cep telefonu üretimi için Ulaştırma Bakanlığı’nda teşvik hazırlığı yapıldığını, bunun torba kanun içinde kendine yer bulabileceğini açıkladı. Acarer, Türkiye’de büyüyen sektörlerin başında bilgi iletişim teknolojilerinin geldiğini dile getirdi. Sabit telefon abone sayısının geçen yıl azaldığını, mobil telefon abone sayısında ise numara taşımayla birlikte durağanlık başladığını anlatan Acarer, Türkiye’de 62 milyon mobil abone bulunduğunu söyledi. Genişbant abone sayısının geçen yıl 8.45 milyona çıktığını kaydeden Acarer, şöyle devam etti: “3G mobil genişbantta çok büyük artış var. AB ülkelerinde genişbant penetrasyon oranı yüzde 48, Türkiye’de yüzde 45. Türkiye’nin bu konuda AB’nin çok gerisinde olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. Çünkü Türkiye’de hanedeki insan sayısı ortalaması 4 iken, Avrupa’da 2’nin altında. Genişbant kullanan insan sayısı Avrupa ile hemen hemen aynı.”

"ŞİKÂYETLERİN ÇOĞU FATURA İLE TARİFEDEN GELDİ"

BTK’ya, geçen yıl sektörle ilgili 6 bin 911 şikâyet geldiğini bildiren Acarer, bunların çoğunun faturalar, tarifeler ve internet hizmetlerine ilişkin olduğunu ifade etti. 2011’de özellikle denetim konusunu ön planda tutacaklarını belirten Acarer, “66 ilde elektromanyetik alan ölçümü tamamlandı. Kalan 15 ilde de bu yöndeki çalışmalar devam ediyor. Sonuçlanınca Türkiye’nin elektromanyetik alan haritası çıkarılacak. Yapılan incelemede Türkiye’nin hiçbir ilinde sınırların üzerinde elektromanyetik alan şiddeti tespit edilmedi. Tespit etsek gereğini yapardık” diye konuştu.

"BAZ İSTASYONU İÇİN DAVALAR AÇILABİLİR"

Acarer, baz istasyonlarına ilişkin bazı yerel idarelerce alınan kararlara tepki gösterirken, “Türkiye’nin bilişim altyapısını dinamitliyor. Yerel otoriteler tazminat davalarına muhatap olabilirler” dedi. Siber kolluk güçlerinin oluşturulmasının önem taşıdığını kaydeden Acarer, siber güvenlik konusunun ‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde yer aldığına dikkat çekti.

SEKTÖR 34 LİRA YERİNE YÜZDE 20 ÖTV İSTİYOR

Türkiye’de cep telefonu üretmek için 2009’da 200 bin adet olan imalat başvuru sayısı 2010 yılında 894 bine çıktı. Bu sayının 882 binini çift SIM kartlı cihazlar oluşturdu. Çoğunluğu yurtdışından Türkiye’ye getirilen cihaz parçalarının montajı şeklinde gerçekleştirilen bu cep telefonlarında katma değer anlamında yerlilik oranı ortalama yüzde 25’lerde bulunuyor. Türkiye’nin ilk yerli cep telefonu, General Mobile ile Anel işbiriliği sonucunda geçen yılın mart ayında piyasaya çıkmıştı. General Mobile başta olmak üzere yerli cep telefonu üreticileri, Türkiye’de daha yüksek katma değerli cep telefonu üretebilmek için cihazların her birinden alınan 34 TL’lik maktu vergi yerine sadece yüzde 20’lik ÖTV alınmasını talep ediyor.

 



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Yerli-Cep-Telefonuna-Tesvik/351441