Antalya Falezler Göçük Tehlikesi ile Karşı Karşıya

2 Şubat 2011 Çarşamba  12:12

Merkez Muratpaşa Belediyesi'nin, çok sayıda bina ve otelin bulunduğu Konserve Koyu'ndaki falezlerin göçük tehlikesi altında olduğunu belirterek, bölgedeki binaların acilen boşaltılması talebiyle Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na başvurması üzerine, Antalya Valiliği'nin bölgede inceleme yapılarak rapor hazırlanması amacıyla Yıldız Teknik Üniversitesi'nden (YTÜ) istediği 3 kişilik teknik heyet, Antalya'ya gelerek, falez kayalıklarında inceleme yaptı.

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, aynı bölümden Doç. Dr. Mehmet Berilgen ve Dr. Cem Akgüner ile birlikte Konserve Koyu'nda yaptıkları incelemenin ardından açıklamada bulundu.

Antalya Valiliği'nin talebi doğrultusunda bölgede incelemelerde bulunduklarını belirten Yıldırım, inceleme sonucunda bir rapor hazırlayacaklarını ve Valiliğe sunacaklarını kaydetti.

Prof. Dr. Yıldırım şunları söyledi:
''Ön çalışma yaptık. İlk günden kesin birşey söylemek doğru değil. Bölgedeki binalarda ciddi çatlaklar gözlemledik. Falezlerden kopan tufa diye tabir edilen parçaların denize düştüğünü saptadık. Tufa kalsiyum karbonatlı bir yapı olduğu için bölgede erime boşluğu var. Nasıl yoğurdu kaşıkla alırsınız, orada bir boşluk oluşur, onun gibi parça düşmüş ve boşluk oluşmuş. Burada bir heyelan olduğu görülüyor.''

Bölgede ek sondaj yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, şu bilgileri verdi:
''Burada bir sıkıntı var ve önlem alınması gerekiyor. Tufalar yukarıdan aşağı kaymış. Tedbir alınması gerekmektedir. Heyelan önlenip gerideki binalara aksetmesine izin verilmemeli, mevcut yapılar iyileştirilmeli. Karstik boşluk varsa betonla doldurup buradaki yere sağlamlaştırma yapılabilir.''

Kıyıların imara açılmaması uyarısında bulunan Yıldırım, ''Buralar halkın gezi alanları olmalı, imara açılmamalı'' dedi.
    
ÖZEL İDARE BİNASINI DA İNCELEDİLER
    
YTÜ'den gelen bilim adamları, yine Valiliğin talebi üzerine, 2004 yılında kolonları patlayan ve yıkım kararı alınan ancak yıkımı gerçekleşmeyen Antalya'nın merkezindeki 15 katlı Özel İdare binasında da inceleme yaptılar.

Teknik heyet, yapılan sondajla binadan alınan numunelere baktı. Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, zeminle bina arasındaki ilişkiyi tespit etmek, zeminin kalitesi ve özelliğini belirlemek amacıyla incelemelerde bulunduklarını kaydetti.

Sondaj firmasının zeminden ve binanın çeşitli yerlerinden aldığı numuneleri İstanbul'a götürerek inceleyeceklerini kaydeden Yıldırım, ''Aldığımız numuneleri üniversiteye götürerek nokta yüklemeye deneyi yaparak bunların dayanım gücünü bulup gerekli incelemeleri yapacağız. İncelemenin ardından hazırlayacağımız raporu Valiliğe sunacağız'' dedi.
Binayla ilgili detaylı bir çalışma yürüteceklerini kaydeden Yıldırım, raporun duruma göre 2 ile 6 ay arasında hazırlanabileceğini kaydetti. Yıldırım, ''Yapacağımız incelemenin ardından binada ne gibi bir güçlendirme ya da başka ne yapılabileceği konusunda kesin kararı vereceğiz'' dedi.
    
BELEDİYE, KONSERVE KOYUNUN RİSK ALTINDA OLDUĞUNU BELİRTMİŞTİ
    
Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Fırat Budak imzasıyla Antalya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne gönderilen 25 Ekim 2010 tarihli yazıda, Şirinyalı Mahallesi Konserve koyu mevkisinde oturan Ahmet Timur'un şikayeti üzerine, Ahmet Timur'un oturduğu binada ve bölgede inceleme yapıldığı, inceleme sonucunda 3,5x3,5x3 metre ebatlarında, gevşek ve nemli zeminden oluşan, binanın dibinden başlayıp güneye doğru 3,5 metre ilerleyen 3 metre derinliğinde bir boşluk tespit edildiği bildirilmişti.
Yazıda, Konserve Koyundaki binaların risk altında olduğu vurgulanmıştı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Antalya-Falezler-Gocuk-Tehlikesi-ile-Karsi-Karsiya/351717