VİZELER TAMAMIYLA KALDIRILACAK Kırgızistan Başbakanı Atambayav'le de görüşen Başbakan Erdoğan düzenlenen ortak basın toplantısında, Kırgızistan ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni oluşturma kararı alındığını belirterek, iki ülke arasındaki vizelerin de tamamıyla kaldırılacağını söyledi. Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği yeni hizmet binasının açılış törenine katılan Erdoğan törende yaptığı konuşmada, yeni binanın Türk-Kırgız kardeşliğine katkıda bulunmasını dileyerek, Kırgızistan'ın bağımsızlığa kavuştuğu dönemde aynı coşku ve heyecanı Türkiye'de kendilerinin de duyduğunu belirtti. Erdoğan, açılış törenine katılan Türk ve Kırgızlara hitaben yaptığı konuşmada, şu anda bir ay süreli olan vizesiz seyahatin 2012 yılına kadar sınırsız hale getirileceği ve vizelerin karşılıklı olarak tamamen kaldırılacağı müjdesini verdi. Türkiye-Kırgızistan İş Forumu'nda konuşan Başbakan Erdoğan: ''Bu ziyaretimizin, Türkiye-Kırgızistan ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını yürekten temenni ediyorum'' dedi.
Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Kırgızistan'da, Otunbayeva'nın elinden, son derece önemli bir nişanı almaktan çok büyük memnuniyet ve gurur duyduğunu söyledi.
Nişanı, şahsından ziyade, Türkiye-Kırgızistan kardeşliğine verilmiş bir hediye, büyük bir teşvik olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Bu üstün nişanın, bana büyük mesuliyetler yüklediğinin idrakindeyim. Bu mesuliyeti, dayanışmamızı, paylaşmamızı, işbirliğimizi ve kardeşliğimizi yücelterek en iyi şekilde yerine getirmenin gayreti içinde olacağım.
Şundan emin olunuz. 74 milyon Türkiye halkının kalbi, Kırgızistan'la birlikte atıyor. Kırgızistan'ın bağımsızlığına kavuşmasıyla biz Türkiye'de tarifsiz bir mutluluk ve heyecan hissettik. Kırgızistan'ın zor zamanlarında, sizlerle birlikte hüzünlendik ve zorlukları aşmanız için tüm imkanlarımızı seferber ettik.
Biliniz ki Kırgızistan ne kadar mutlu, ne kadar müreffeh, ne kadar huzurlu olursa, biz Türkiye'deki kardeşleriniz de o kadar mutlu, o kadar huzurlu oluruz. İşte bu üstün nişan, Türkiye-Kırgızistan kardeşliğinin de bir sembolü olacaktır. Türkiye ile Kırgızistan'ın kardeşliği, inşallah ebediyen devam edecektir. Bir kez daha bu büyük nişanı şahsıma tevdi etmenizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Nefes alıp verdiğim sürece bu nişanı büyük bir gururla taşıyacağımı ifade ediyorum.''
Konuşmasına, Başbakan Atambayav'e ''kardeşim'' diye hitap ederek başlayan Erdoğan, kurduğu hükümetten dolayı Atambayav'i tebrik etti.
Bu yeni dönemde Kırgızistan'ı ziyaret eden ilk başbakan olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Erdoğan, ''Aramızdaki tarihi bağları anlatmaya gerek yok, çok çok güçlü, zengin. Bu süreci ikili görüşmemizde heyetlerarası görüşmede değerlendirme fırsatımız oldu. Bu görüşmeler neticesinde tabii ki geleceğe yönelik şu sıkıntılı süreci Kırgızistan'ın başarıyla atlatabilmesini, dostluğun ötesinde, kardeşliğin gereği olarak görüyoruz. Bu vesileyle de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni oluşturma kararını da aramızda vermiş bulunuyoruz'' dedi.
Erdoğan, Türkiye'nin Kırgızistan'a 2010 yılında 10 milyon dolarlık hibe yaptığını, bu yıl için de bir 10 milyon doları hibe olarak geçtiklerini belirterek, bu yıl içerisinde 15 milyon dolarlık bir yatırımın, ağırlıklı olarak ülkenin güney bölgelerinde hastane, okul ve bunların restorasyonu gibi konularda TİKA aracılığıyla kullanılacağını bildirdi.
Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Mart ayında yapılacak toplantısında hibe konusundaki durumları beraber değerlendireceklerini söyleyen Erdoğan, ''Ne kadar hibe yapabiliriz, bunu kendi aramızda görüşmek suretiyle ikinci bir atak yapalım istiyoruz. Yani bizim derdimiz emme basma tulumbaya konulması gereken su konusunda. O suyu koyalım, sürekli balık ikramı değil, bundan sonra balık tutmayı kendileri başaracaklardır, ben buna inanıyorum'' diye konuştu.
Bu arada Türkiye, Kırgızistan ve Rusya arasında da Kırgızistan'a yatırıma yönelik üçlü işbirliği de oluşturabileceğini dile getiren Erdoğan, ''Bir diğer adım; o da vizeyle ilgili bugün yapmış olduğumuz anlaşmadır. İlk etapta 90 günlük vizelerin kaldırılması anlaşmasını imzaladık ama yıl sonunda tamamıyla vizenin kaldırılmasını da bu anlaşma içeresine yerleştirdik. Yıl sonuna kadar Türkiye ile Kırgızistan arasındaki vizeler tamamıyla kaldırılacaktır. Bu konuda mutabık kaldık'' dedi.
Bugünkü görüşmelerin iki ülke arasında çok farklı bir sürecin başlatılmasına vesile olacağına inandığını dile getiren Erdoğan, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin daha da artacağına inandığını ifade etti.
AB ÜLKELERİNE VİZE TEPKİSİ
Törene katılan Türk ve Kırgızlar, Erdoğan'ın bu müjdesini sevgi gösterileriyle karşıladı.
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Artık iki ülke arasında vizesiz seyahat edebileceksiniz. Bu tabii bir güvenin ifadesidir. Eğer ülkeler birbirine bu şekilde güvenirse, bir dayanışma içine girerse, bu tür problemler de kendiliğinden ortadan kalkar.
Şimdi Avrupa Birliği içerisinde biliyorsunuz Schengen denilen bir uygulama var. Onlar bunu orada uyguluyorsa biz de Orta Asya'da kalkıp kardeş ülkeler olarak aramızda bunu uygularız. Enteresandır Avrupa Birliği Brezilya'ya, Bolivya'ya vize uygulamıyor. Brezilya'nın, Bolivya'nın, Paraguay'ın Avrupa Birliği ile ne alakası var? Biz müzakereci ülkeyiz, bize hala vize noktasında Schengen uygulamasının kolaylığını getirmiyorlar. Sırbistan'a getirdiği kolaylığı bize getirmiyor. Biz şu anda bunun mücadelesini veriyoruz. Biz müzakereci ülkeyiz, öyleyse tabii ki biz de bazı adımları bu şekilde atıyoruz. Özellikle de Stratejik İşbirliği Konseyi uygulaması başlattığımız ülkelerle, örneğin Suriye gibi, Rusya gibi, Irak, Ürdün gibi ülkelerle vizeleri kaldırdık, kaldırıyoruz. Şu anda 50'yi aşkın ülkeyle zaten aramızda vize yok. Bunu daha da genişleterek devam ettireceğiz.''
TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN İŞ FORUMU
Erdoğan, ''Bu yeni süreçte, özel sektörün önünü açacak, yolları temizleyecek, engelleri kaldıracak ve farklı bir işbirliği sürecini de başlatmış olacağız'' şeklinde konuştu.
Kırgızistan'ın, parlamenter sistemiyle bölgeye örnek teşkil eden bir ülke olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Türkiye tecrübesine dayanarak, şunu katiyetle ifade edebilirim, parlamenter sistem, ekonomik kalkınmaya çok büyük katkı sağlayacak, demokrasi geliştikçe, ekonomik kalkınma da istikrarlı şekilde büyüyecektir'' dedi.
''Kırgızistan'a en büyük tavsiyemiz, uluslararası yatırımları çekme noktasında her türlü kolaylığı sağlaması olacaktır'' diyen Erdoğan, şu noktalara dikkat çekti:
''Türk yatırımcıların, Kırgızistan'da, yabancı yatırımcı gibi görülmeleri, inanıyorum ki büyük yanılgı olacaktır. Şundan lütfen hiç şüpheniz olmasın, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, Kırgızistan'ın kalkınma ve refahına da katkıda bulunacaktır. Zaman zaman hatalar yapılmış olabilir, zaman zaman tatsızlıklar yaşanmı olabilir. Bunları aşacağız, geçmişe değil, geleceğe bakacağız. Ben, gelecek adına son derece umutluyum.''