Akciğerlere hava akımını sağlayan bronş ağacının bulaşıcı hastalığı olan bronşit, insanların teneffüs yollarını tıkayarak nefes almalarını zorlaştırıyor ve solunum sırasında hışırtıya sebep olur. Uzmanlar, bronşitin genellikle virüs ve daha düşük ihtimalle bakterilere bağlı olarak ortaya çıktığını belirtiyor.
Bronşitin kronik sinüzit veya alerjisi olan hastalarda da ortaya çıkabilen bir hastalık olduğuna dikkati çeken uzmanlar, zatürreenin bronşitten sonra ortaya çıkabilen bir hastalık olduğunu ifade ediyor. Bronşitin belirtilerinin kişiden kişiye değiştiğinin altını çizen doktorlar, burun akıntısı, halsizlik, titreme, hafif ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı, başlangıçta kuru öksürük gibi faktörlerin hastalığın başlangıcı olduğunu belirtiyor.
Akut bronşit teşhisinin, hastalığın hikayesinin dinlenmesi ve fiziki muayene ile koyulduğuna dikkati çeken uzmanlar, zatürree veya astım gibi hastalıkları belirlemek için tetkikler istenebileceğini, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ile tıbbi özgeçmişi, ilaçlara karşı toleransı, akut bronşitin hastada mevcut olan diğer hastalıklar üzerine olabilecek etkisi araştırılarak tedaviye başlandığı ifade etti.
Akut bronşit genellikle virüs enfeksiyonlarına bağlı oluştuğundan, antibiyotik tedavisinin lüzumsuz olduğunu söyleyen uzmanlar, bu durumlarda bol bol sıvı içilmesini tavsiye ediyor