Mısır'da öncelikli olarak halkın haklı ve meşru taleplerinin duyurulması ve bunların değerlendirmeye alınması ve mümkün olan en kısa sürede bu geçiş sürecinin tamamlanması gerektiğini belirten Ünal, "En son gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Bizim için Mısır'da isimlere karşı olmamak gibi bir durum yok. Sonuçta mevcut durumu Mısırlıların sahiplenmesi, Mısır'ın yönetmesi gerekmektedir. Burada önemli olan Mısır halkının nasıl bir yönetim istediğidir. Bizim tutumumuz bu çerçevede sürmektedir" dedi.
Mısır Büyükelçisi'nin Türkiye'nin Mısır'ın içişlerine karışmaması ve Türkiye'nin model ülke olamayacağı yönündeki sözleriyle ilgili olarak Ünal, "Bizim için Mısır halkının öne sürmüş, değişik şekillerde beyan etmiş olduğu bu haklı taleplerinin en kısa sürede yerine gelmesi. Bu yerine gelirken de hiçbir tarafın şiddete başvurmamasını arzu ediyoruz. Mısır dost ve kardeş ülke olduğu için gelişmelere ilişkin görüşlerimizi açıkça söyleme yolunu tercih ediyoruz. Çatışma olarak algılanmaması gerektiğine düşünüyoruz" diye konuştu.
Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt'in, gönderdiği mektuba cevap yazılıp yazılmadığının sorulması üzerine Ünal, Geyt'in mektubunun bir protesto içermediğini, gerek Mısır Büyükelçisi gerek mektubun tonunun olumlu olduğunu söyleyerek, aynı şekilde cevap gönderileceğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Münih'te yapılan Ortadoğu konulu panele katılmadığını da belirten Ünal, "Panelde ismi verilen İsrailli yetkilinin bulunması nedeniyle toplantıya katılmadı. Ayrıca Arap ülkelerinin içinde bulunduğu durumu ve geleceğini tartışılan bir toplantıda Arap ülkelerinden temsilci, görevli yoktu. Toplantıya katılmamasının sebepleri bunlardır" dedi.
AB'YE ÜYELİK SÜRECİ
Türk halkının AB'ye desteğinin azaldığı yönünde haberlerin hatırlatılması üzerine, "AB konusundaki Türk halkının arzusunun azaldığı değil, ama Türkiye'nin AB'ye tam üye olarak alınacağı yönündeki inancın azaldığını birkaç kez müşahede ettiğimizi daha önce açıklamıştık" diyen Ünal, bu gözlemlerin sebebinin izlenen farklı AB politikalarından olabileceğini söyledi. Ünal, "Bu konularda yöneltilen temelsiz engellemelerin sebep olduğunu düşünüyoruz. Biz Türkiye olarak AB'ye tam üyeliği bir stratejik hedef
olarak korumayı sürdüreceğiz. Bu konudaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz" dedi.
AB fasılların açılmasında gelişme olup olmadığı yönündeki soru üzerine Ünal, rekabet faslı açılmasında Türkiye olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, "Açılamama nedeni tam olarak Türkiye değil. Dolayısıyla bu faslın ve diğer fasılların açılması için her zaman yapmakta olduğumuz temas ve görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ancak bu tabiatıyla karşılıklı olarak sonuç çıkacaktır" şeklinde konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ertelenen Ankara ziyaretiyle ilgili soru üzerine Ünal, Clinton'ın Ankara ziyareti için belirlenmiş bir tarih bulunmadığını ifade etti. Basın mensubunun sorusu üzerine Ünal, KKTC ile Rum Kesimi'nin müzakerelerine son gelişmelerin bir etkisi olmayacağını, müzakerelerin devam ettiğini söyledi.