Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temeli Atıldı

11 Şubat 2011 Cuma  17:42

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi'nin temel atma töreni yapıldı. Törene, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Vali Vekili Mehmet Seyman, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, diğer yetkililer ile akademisyenler katıldı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, törende, ''Işık Saçan Üniversite'' sloganıyla hizmete başlayan AÜ'nün sürekli gelişme kaydettiğini belirterek, ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanların yetiştirilmesi için üniversitelerin öncelikli kurumlar olduğunu söyledi.

Üniversitelerin mevcudiyet nedeninin, bulunduğu ülkenin kalkınmasına hizmet etmek olduğunu vurgulayan Şahin, ''Bunu en iyi şekilde yapan üniversitelerden biri Akdeniz Üniversitesidir. AÜ, 30 bin öğrencisine çok değerli akademisyenler ve personelle hizmet veriyor'' diye konuştu.

Teknokent ile tarım ve sanayiye büyük katkı yapan AÜ'nün son yıllarda büyük ataklar gösterdiğini dile getiren, bu nedenle de Rektör Kurtcephe'yi kutlayan Şahin, üniversitelerin, milletlerarası yarışta da geride kalmayarak ülkenin öne geçmesini sağladıklarını anlattı.

Çağın bilim ve teknoloji çağı olduğunu, bilim ve teknoloji alanında buluşlara sahip olanların milletler arası yarışta ön sırada yer aldıklarını kaydeden Şahin, ''Türkiye'de şu an vakıf üniversiteleriyle birlikte 156'ya yükselen üniversitelerden beklentimiz, yeni İbni Sina'lar, Mimar Sinan'lar, Ali Kuşçu'lar, Ak Şemsettin'ler yetiştirmeleridir. Üniversitelerimizin çalışmalarıyla Türk bilim insanları dünyada en çok adından bahsedilen insanlar haline gelecektir'' ifadelerini kullandı.
    
     -''ORTALIK BEZİRGANLARA, ÜFÜRÜKÇÜLERE KALIR''-
    
Fatih Sultan Mehmet'i yetiştiren Ak Şemsettin'in maddiyat ve maneviyatın birleştirilmesinin önemini dile getirdiği düşüncelerine atıfta bulunan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ak Şemsettin, (Maneviyatı olmayan maddiyat da ölü gibidir. Ne maneviyatı, ne maddiyatı ihmal edeceğiz. Her ikisini de güçlü tutmak mecburiyetindeyiz) demiştir. Tabi ki bu üniversiteler fen fakültesi de mühendislik fakültesi de diğer fen bilimleriyle, ilgili fakülteler de olacak ama ilahiyat fakültesi de olacak. Olmalıdır. Bu ülke insanının ekseriyetinin dini İslam dinidir. İslam dinini bu milletin çocuklarına dosdoğru öğretecek öğretmenlere, yetişmiş insanlara ihtiyacımız var. Dinimiz bizim milletimiz için bir iman ve ahlak kaynağıdır. Toplumsal birlik ve bütünlüğümüzün en büyük teminatlarından biridir. Dinimizi dosdoğru öğreterek insanlarımızı da en iyi şekilde yetiştirmeliyiz. Çağımızın her türlü bilimiyle mücehhez olarak yetiştirmeliyiz. Bunu yapmazsak ortalık din bezirganlarına, üfürükçülere, sahtekarlara kalır. O bakımdan temelini atacağımız bu eğitim kurumunun böylesine bir işlevi olduğu, çok önemli bir adım atıldığı düşüncesindeyim.''
    
     -''İSLAMOFOBİ KÖRÜKLENMEYE ÇALIŞILIYOR''-
    
Avrupa Birliği ülkelerinde çeşitli niyetlerle İslam düşmanlığı yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''İslamofobinin, İslam düşmanlığının bazı ülkelerde körüklenmeye çalışıldığını görüyoruz. Bunlar siyasi nedenleri ve artniyetli düşüncelerle yapılıyor olabilir ama biz Müslümanlık adına hareket ettiğini söyleyenlerin hatalarını görmemezlikten mi geleceğiz? Onların din adına yapmış olduğu hataları, cinayetlerini göz ardı mı edeceğiz? O nedenle İslam dini adına hareket eden ve yanlış yapanların hiç şüphesiz ki yanlışlıklarını ortaya koyacağız ama İslam dininin barış, sevgi, hoşgörü dini olarak anlatacak olan ilahiyatçıları ve din adamlarını yetiştirmeye mecburuz. Bunu da ilahiyat fakülteleri yapmaktadır. O bakımdan ilahiyat fakülteleri anayasal bir görevi yerine getiriyorlar.''
    
-DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ-
    
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de 20 iş adamının kurduğu derneğin girişimiyle AÜ'de temeli atılacak ilahiyat fakültesi ve yanındaki caminin 19 yıl önce kuruluşunun ilan edildiğini hatırlatarak, 19 yıl önce eğitimci olarak görev almayı istediği fakültenin temelinin atılmasında bulunmaktan heyecan duyduğunu söyledi.

Antalyalı iş adamlarının girişimiyle Kosova Prizden'de bir cami yaptırıldığını, bu caminin açılışına da gideceklerini dile getiren Görmez, ''Antalyalılar tarafından Prizden'de yaptırılan bu caminin açılışına gideceğiz. Buradan ilan etmekten mutluluk duyuyorum'' dedi.

Üniversiteyi evrensel yapanın, insanlığın bütün alanlarındaki bilgiyi birleştirmesi olduğunu ifade eden Görmez, şöyle devam etti:

''Üniversitenin önemli musluklarından biri ilahiyat, teolojidir. İlahiyat, üniversitelerin kurucu fakültelerinden biridir. Diğer fakülteler kadar, üniversiteye güç katan önemli bir bölümdür. Sosyoloji de felsefe de teoloji ve ilahiyatsız olamaz. 19 yıl gecikse de AÜ'de ilahiyat fakültesi açılması çok önemlidir. Çağdaş dünyanın hangi üniversitesini gezerseniz gezin, üniversite bünyesinde ibadetin yapıldığı bir mabedi görürsünüz. Oxford'dan Harward'a kadar bütün üniversitelerde mutlaka kilise görürsünüz. Üniversitelerimizde cami ya da mabetlerin olmamasını büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Bugün bunların yapılması çok önemlidir.''
    
     -CAMİLERDEKİ MİMARİ VE ESTETİK SORUNU-
    
Osmanlı'dan günümüze 12 bin cami ve mabet devraldıklarını, köylerle birlikte Türkiye'de 85 bin caminin bulunduğunu kaydeden Görmez, sözlerini şöyle tamamladı:

''Cami ve mimari, cami ve estetik sorunu diye çok ciddi sorunumuz var. Bu sorunun nedeni sadece Diyanet İşleri Başkanlığı ve bu camileri bize kazandıran büyüklerimiz değildir. Üniversitelerimizin mimarlık fakültelerinde cami mimarisi, cami estetiğini ortaya koyamamışsak, aslında bu üniversitelerimizin de eksikliğidir. Üniversitelerimizin cami ve mimari, cami ve estetik üzerinde çalışması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda destek vermeye ve destek almaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.''

 AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de 19 yıl önce planlanan ilahiyat fakültesi alanının tesislere kavuşturulmasının mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Kurtcephe, ilahiyat fakültelerinin cumhuriyet projesi olduğunu da dile getirdi.

Konuşmaların ardından İlahiyat Fakültesi Yaptırma Derneği Başkanı Necmi Atik, TBMM Başkanı Şahin'e Arapça yazıların yer aldığı bir ebru çalışma hediye etti.

TBMM Başkanı Şahin, Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Rektör Kurtcephe ve diğer yetkililer butona basarak yapılacak ilahiyat fakültesi ve caminin temelini birlikte attı.



Sayfa Adresi: http://byturco.com/haber/Akdeniz-Universitesi-Ilahiyat-Fakultesi-Temeli-Atildi/352172