Yaklaşık bin 200 yolcu kapasiteli Orhangazi-1 feribotuna bin 500 yolcu alınması nedeniyle gemi personeli ile vatandaşlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu, bu kentteki Türk vatandaşlarının can güvenliğinin kalmadığını, acilen tahliyelerinin gerektiğini belirterek, ''Hükümetimiz yoğun çaba gösterdi ve tahliye süreci başladı'' dedi. Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden ''Samsun'', Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti. Sarayburnu'ndan saat 00.40'ta ayrılan, Deniz Cruise Ferrylines şirkine ait, Kaptan Atilla Günsur yönetimindeki gemide, 39 personel, İstanbul Deniz Şube Müdürlüğünde görevli 5 polis, 4 yolcu, Ulusal Medikal Kurtarma ekibinden bir doktor, 1 hemşire ve 2 teknisyen ile Anadolu Ajansı muhabirleri bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen eş güdüm toplantısında, bugün Trablus'a üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını bildirdi. Libya'nın kuzeybatısındaki bölgelerde çalışan yaklaşık 3 bin Türk vatandaşının bu akşamdan itibaren Tunus'a karayoluyla geçmesi bekleniyor. THY UÇAĞI İSKERDERİYE'DEN 249 YOLCUYLA GELDİ Libya'dan tahliye edilerek Mısır'a getirilen Türk vatandaşlarını taşıyan Türk Hava Yollarına (THY) ait özel uçak, İskenderiye'den İstanbul'a geldi. Libya şirketi Buraq Air'e ait yolcu uçağıyla 169 yolcu Trablus'tan İstanbul'a geldi.
Geminin giriş katındaki aşırı yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulamayan ve bu nedenle koltukların arasındaki yerlere oturmak zorunda kalan yolcular bu durumdan sıkıntı duyduklarını dile getirdi. Yer bulamayan yolcuların, geminin üst katına çıkıp bu bölümde oturmak istediklerini belirtmeleri üzerine personel, geminin hareket etmesinin öncelikli olduğunu ifade ederek vatandaşlardan sabırlı olmalarını istedi ve tartışma yaşandı. Güvenlik görevlilerin araya girmesiyle tartışma sona erdirildi.
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bingazi limanından yola çıkan Orhangazi-1 ve Osman Gazi-1 feribotlarının yaklaşık 20 saat sonra Marmaris limanına ulaşmasının beklendiği bildirdi.
İLK KİŞİ HASTA BİR TÜRK VATANDAŞI
Libya'da yaşayan Türklerin yurda getirilmesi için gönderilen ''Orhan Gazi-
Bu arada Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Davutoğlu, limandaki vatandaşların ve gemide bulunanların alkışları eşliğinde feribota bindi. Son duruma ilişkin açıklama yapan Ali Davutoğlu, Bingazi ve çevresinde 6500 Türk vatandaşının yaşadığını, bu kişilerin çalıştıkları inşaat şirketlerinin tahrip edildiğini, yıkıldığını ve yağmalandığını söyledi.
Davutoğlu, ''Vatandaşlarımızın can güvenliği kalmadı. Acilen tahliyesi gerekti. Hükümetimiz yoğun çaba gösterdi ve tahliye süreci başladı'' diye konuştu.
Bingazi Limanı'ndan Türkiye'ye 3 bin vatandaşın götürüleceğini anımsatan Davutoğlu, ''Çevrede henüz bu bölgeye ulaşamayan vatandaşlarımız da var. Örneğin Derne'de, güneyde çöl bölgesinde kalan vatandaşlarımız var. Oralardan buraya ulaştıkları takdirde onların da tahliyesi için uçak veya gemi gönderilecek'' dedi.
Başkonsolos Davutoğlu, Bingazi'deki tahliye işlemlerinin büyük bir bölümünün tamamlandığını da sözlerine ekledi.
"SAMSUN" FERİBOTU LİBYA YOLUNDA
Gemiye, Kızılay tarafından sağlanan bin kişilik gıda malzemesi yüklendiği ve yaklaşık iki gün sürecek Libya yolculuğu sırasında yetkili makamların vereceği onay doğrultusunda hareket edileceği öğrenildi.
Bu arada, Türk vatandaşlarının tahliyesi için Libya'ya gönderilecek ''Ankara'' gemisiyle ilgili hazırlıkların sürdüğü ve bu geminin de hazırlıkların tamamlanmasının ardından Libya'ya hareket edeceği bildirildi.
ÜNAL: BEŞ UÇAK DAHA GÖNDERİLECEK
Ünal yaptığı açıklamada, Libya'daki gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerin katılımıyla gece geç saatlerde Dışişleri Bakanlığında bir eş güdüm toplantısı yapıldığını bildirdi.
Ünal, son gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek üzere yola çıkan İDO'ya bağlı Osman Gazi-1 ve Orhan Gazi-1 adlı iki feribotun Bingazi'ye vardığı, vatandaşları almaya başladığı ve Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu'nun gemiye çıktığı bilgisinin geldiğini aktardı.
Toplantıda bugün yapılacak çalışmaların ayrıntılı olarak ele alındığını bildiren Ünal, İskenderun feribotunun ise rotasında seyrettiğinin, 24 Şubatta Libya'ya varacağının teyit edildiğini kaydetti.
Samsun gemisinin ardından bugün Ankara gemisinin yola çıkacağını belirten Ünal, toplantıda Trablus'a bugün üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını da iletti.
Toplantıda ayrıca vatandaşların Türkiye'ye girişlerinden itibaren Türkiye içinde yapılacak tertibatların ayrıntılı olarak görüşüldüğünü dile getiren Ünal, bu konuda Dışişleri Bakanlığının aldığı önlemler ve çalışmalarla ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldığını söyledi.
Toplantıda bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile konunun uluslararası boyutunun da ayrıntılı olarak görüşüldüğünü belirten Ünal, Libya'dan ayrılmak isteyen Ülkenin çeşitli yerlerindeki vatandaşların ivedilikle tahliyesi konusunda yapılacak diğer çalışmaların da ayrıntılı olarak ele alındığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığının, Türk vatandaşlarının yoğun bilgi taleplerini karşılayabilmek üzere Libya için tahsis edilen Kriz Merkezinin kapasitesini arttırdığı, evvelce bildirilen Kriz Merkezi telefonlarına ilaveten 0 (312) 292 29 29 (20 hat) çağrı merkezinin de hizmete sokulduğu kaydedildi.
BİNLERCE TÜRK LİBYA'DAN TUNUS'A GEÇECEK
Edinilen bilgiye göre Türk vatandaşları, Tunus'un Libya sınırındaki Ras el Jdir sınır kapısına, çalıştıkları şirketlerin araçları ya da kendi imkanlarıyla gelecek.
Libya yasaları gereği şirketlerin merkez ofislerinde tutulan bazı pasaportlara ulaşılamaması, bazılarının da tahrip olmasından dolayı Türk vatandaşlarının büyük bölümü pasaportsuz olarak sınıra gelecek.
Tunus makamları, Türk vatandaşlarının pasaportsuz geçişine izin vereceklerini belirtti ancak Libya tarafının pasaportsuz geçişi engellemesinden endişe ediliyor. Şimdiye kadar sınıra yürüyerek gelen az sayıda Türk vatandaşının bazılarının geçişlerine, pasaportlarının üzerlerinde bulunmamasından ötürü, Libya makamları izin vermedi. Tunus'taki Türkiye Büyükelçiliğinin bir yetkilisi, geçişlerde yardımcı olmak üzere Ras el Jdir sınır kapısına ulaştı.
Türk vatandaşları Tunus'a geçince, karayoluyla Cerbe'ye getirilecek, oradan da Türkiye'den gelen uçaklarla Türkiye'ye gönderilecek.
TRABLUS'TAN 169 YOLCU GELDİ
Libya'da yaşanan olaylar nedeniyle ülkeden ayrılarak Buraq Air'in UZ 115 sefer sayılı tarifeli uçağıyla Atatürk Havalimanına gelen yolcuların arasında bulunan Türkler, yakınları tarafından sevinçle karşılandı.
Trablus'ta bir inşaat şirketinde işçi olarak çalışan Naim Dikili, Atatürk Havalimanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Trablus Havalimanında çok sayıda kişinin Türkiye'ye dönmek için beklediğini belirterek, 'İnsanlar aç susuz çok perişan bir durumda'' dedi.
Dikili, Türklerin çalıştığı şantiyelere de saldırıların yapıldığını, yağmalamalar olduğunu belirterek, kendilerine yönelik bir fiziki saldırının olmadığını söyledi. Dikili, ''İki gün önce uçaksavar silahlarıyla sürekli ateş açılıyordu. Bu olayları şimdi nasıl anlatalım, o olayları yaşayan biliyor. 3-4 gündür betonun üzerinde sabahladık'' diye konuştu.