KTHY çalışanlarının açlık grevi eylemine hazırlandığına işaret eden Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin işsiz kalanları rehabilite edeceğini söylediği halde, henüz bu insanların yüzünü güldürecek bir haber olmadığını belirtti.
İşsizlik paralarını bile alamayan KTHY çalışanlarının yaşadıkları güçlüklere dikkat çeken Yorgancıoğlu, KTHY’nin Türkiye’deki binalarının ne olduğunu sordu ve bu binaların maddi değerlerinin değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.
CAS şirketinin nasıl yürütüldüğünü de soran Özkan Yorgancıoğlu, kıdem tazminatı alamayan 418 KTHY personelinin eğitim düzeylerinin yüksek olduğunu belirterek, eğitim düzeyleriyle ilgili rakamlar verdi.
Yorgancıoğlu, yeni şirketin hisse yapısı hakkında sorular sorarak, çalışanların Hay-Koop’tan aldığı borçlarla ilgili yaşanan sorunlara çözüm bulunmasını istedi.
Ercan’ın işletmesinin özelleştirilmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, “Yeni açılacak ihalede CAS’a şans verilecek mi?” diye sordu.
Atatürk Spor Salonu’ndaki yüzme havuzunun açılışında “Biz olsaydık böyle yapmazdık” diyen bakanı esefle karşıladığını ifade eden Yorgancıoğlu, ülkeye kazandırılan tesise değer verilmesi; teşekkür edilmesi gerektiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, kaçak taksicilik konusunda kendi hükümetleri döneminde alınan önlemlere değinirken, kayıtlı taksicilere “taşımacılık belgesi” verildiğini ancak şimdi bu belge verilmediği için kaos yaşandığını kaydetti.
SANER
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, cevabi konuşmasında KTHY’nin bugünkü noktaya gelmesinin nedeninin dünya havacılık alanındaki gelişmelerin yeterince takip edilememesinden kaynaklandığını söyledi.
Saner, Hava - Sen’in çok küçük bir oranda özveride bulunmaması nedeniyle gerekli önlemlerin alınamadığını kaydederek, KTHY’nin slot haklarıyla ilgili bilgiler verdi. Uçuşları dondurulan bir şirketin slot satma hakkı olmadığını bildiren Saner, KTHY’nin tüm binalarının 2008’de kredi alımında ipotek edildiğini ve bu malların borçları bile karşılayamadığını bildirdi.
“Dolayısıyla şu anda KTHY’nin hiçbir mal varlığı yoktur” diyen Saner, CAS’ın şu anda batmış bir şirketin kuruluşu olmasından dolayı kayyumlar tarafından idare edildiğini; sadece Pegasus ve Corendon’a hizmet veren CAS’ın gereğinden fazla personeli olmasına rağmen yaşaması için devlet ve hükümetin özveriyle elinden geleni yaptığını anlattı.
Saner, “KTHY keşke THY’den koparılmasaydı” dedi.
Bakan Saner, Ercan’la ilgili yapılacak her işte mutlaka ihale açacaklarını belirterek, Hay-Koop’ta idarenin tamamen çalışanlarda olduğunu; buradaki paraların kayyumca bulunup personelin ödenmesine hiçbir itirazı olmayacağını söyledi.
Yeniden söz alan CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, bakanın söylediklerinden “KTHY’nin batmasıyla işsiz kalan insanlar için yapabilecek bir şeyimiz yoktur” dediğini anladığını belirtti.
Yönteminin görevinin çare bulmak olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, “elimizden bir şey gelmez” denilerek sorumluluktan kurtulunamayacağını belirtti.
KTHY’deki kırılma noktasının Bilal Ekşi’nin istifası olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, yedek uçak parçalarının satılabileceği görüşünü de ifade etti.
Yeniden kürsüye gelen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, KKHY’nin yüzde 51 TC uyruklu hissedarı olması gerektiğini belirterek, Ankara ziyaretinde konuyu çözdüğünü anlattı.
KTHY çalışanlarını umursamadıkları eleştirilerinin doğru olmadığını kaydeden Saner, THY Yönetim Kurulu Başkanı’yla görüşmelerinde, Mart ayında başlayacak uçuşlar için tarafların üzerine düşen sorumluluklar üzerinde durduklarını, eski çalışanları göreve çağırmak üzere CV’lerini toplayıp göreve çağırmalarının çok yakın olduğunu açıkladı.
Saner, bu çalışanların psikolojik durumlarının bile incelenmesi üzerinde durduklarını kaydederek, istihdamları için gerekli önlemlerin alınacağını belirtti.