Trablus'tan kalkan THY'ye ait TK 3693 sefer sayılı uçak, 194 yolcusuyla İstanbul Atatürk Havalimanına iniş yaptı. Yolcular, kendilerini bekleyen yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı.
Sadece karakolların yakıldığını ifade eden Özbek, günlük yaşantının Trablus'ta devam ettiğini ve tekrar Libya'ya döneceğini söyledi.
Akyurt, ''Hükümetimizden Allah razı olsun. Hayatımızı kurtardı. Bizden başka hiçbir devletin vatandaşı ülkeden çıkamıyor'' dedi.
Yılmaz, havalimanında tahliye olmayı bekleyen çok sayıda Türk vatandaşının bulunduğunu kaydetti.
Eşi ve çocuğu ile ülkeye dönen Kemal Ünal da havalimanında 3 gündür aç ve susuz kaldıklarını belirterek ''Başımızın üstünden kurşunlar geçti. Bayağı sıkıntı yaşadık. Havalimanında çıkan olaylarda ölen Mısır vatandaşları oldu. Polisler hiç kimseye acımıyor'' dedi.
53 SAKARYA'YA ULAŞTI
Tahliye edilen işçilerden İlyas Durmaz, Libya'da Türklere karşı herhangi bir hakaret olmadığını, sadece yağmalama yapıldığını ve sağlık açısından bir sorun yaşamadıklarını söyledi.
Libya'da 45 gündür olduğunu ifade eden Durmaz, ''İnşaat işi yapıyoruz. Beydağı'ndaydık. En erken zaten orası düştü. Türklere karşı herhangi bir saldırı yok. Şirketlere bayağı zarar verdiler, arabaları, depoları hep yaktılar'' dedi.
Osman Gündoğdu ise ayaklanmanın başladığı yer olan Beydağı'nda çalıştığını ifade etti.
Muhalefet güçlerinin Beydağı'nı 4 gün içinde ele geçirdiğini belirten Gündoğdu, ''24 saat içinde çatışmalar oldu. 4 saat içinde ele aldılar ve daha sonra çalışmakta olduğumuz şantiyeyi yağmaladılar. Pasaportumuzu her şeyimizi aldılar. Bize zarar vermediler. Amaçları zaten bize zarar vermek değildi, eğer öyle bir amaçları olsaydı zaten bunu yaparlardı'' diye konuştu.
Gündoğdu, 1 hafta boyunca sığındıkları yerden çıkmadıklarını bildirerek, şunları söyledi:
''Olduğumuz yerde herhangi bir şey olmadı. Kaldığımız yer bir oteldi, otel sahibi de muhalif güçlerin komite başkanı durumundaydı. Dolayısıyla o bizim kampımıza girmelerine engel oldu. Ayrıca, bizi Beydağı'ndan Bingazi'ye (Aşağı yukarı 200 kilometre yol vardı) güvenliği de kendisi sağlayarak bizi gemiye ulaştırdı. Yolculuğumuz 45 saat sürdü ve iyi geçti.''
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARINA SAHİP ÇIKTI
Salı günü akşamı yola çıktıklarını ifade eden Kaymak, ''Şimdi, Adapazarı'na geldim, çok mutluyum. Orada, en son telefonda annemle görüştüm. O günün akşamı rehin alınmıştık hiç bir şey söyleyemedim'' diye konuştu.
İşçileri karşılayanlar arasında bulunan Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk ise Ferizli'den 41 kişinin Libya'da çalıştığını, bu işçilerden 26'sının geldiğini, diğerlerini de başarılı bir şekilde getirmek için gayret ettiklerini kaydetti.
KENDİ İMKANLARIYLA KAÇTIKLAR
Ekiplerin sahile çıkardığı Türklerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
Türklerin, Libya lideri Muammer Kaddafi güçlerinin, çalıştıkları tesisi ve kenti bombalayacağı ya da ayaklanmacıların kentteki yabancıları gözaltına alacağı söylentilerinin güçlenmesi nedeniyle kaçarak saatte 6-7 mil hız yapan bir tekneyle 140 mil uzaklıktaki Girit Adası'na ulaşmayı hedeflemişti.
Geride kalan işçiler, Hicret-1 isimli teknenin limandan sorunsuz ayrıldığını ve gözden kayboluncaya kadar sorunsuz ilerlediğini belirtmiş, ancak gemide bulunanların bir haberleşme aygıtı olmadığı için kaçan Türklerle iletişim kurulamamıştı.
UÇAKLAR YURDA DÖNDÜ
Trablus'tan gelen uçaklarda bulunan 324 yolcu arasında 4 Mısır ve 1 Libya vatandaşının da bulunduğu öğrenildi.
Havalimanına inen yolculardan sağlık problemi yaşayanlar, 112 görevlilerince seyyar hastaneye alınırken, gelenlere Kızılay tarafından kumanya, çorba ve çay servisi yapıldı.
Dalaman Havalimanına iniş yapan C-130 ulaştırma uçağı pilotu Hava Pilot Binbaşı Enver Bilir, gazetecilere yaptığı açıklamada, 110 Türk vatandaşını Trablus Havaalanından alarak yaklaşık 3 saat süren yolculuğun ardından güvenli bir şekilde iniş yaptıklarını söyledi.
Yer hizmetlerinde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle erken kalkış yapamadıklarını belirten Bilir, ''Trablus'a indiğimizde emniyet ile ilgili herhangi bir aksaklık yoktu, ancak orada bir panik havası olduğu için biz indikten 6 saat sonra yolcuları alabildik''dedi.
Uçaktan inen yolculardan Sinem Taner, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait ulaştırma uçağında yetkililerin her türlü konforu sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Taner, ''Türkiye'de yaşayan ailelerin içi rahat olsun. Orada yaşanan durum yansıtıldığı gibi facia durumunda değil. Hepimizin güvenliği sağlanıyor. Şirketlerimiz tarafından korunuyoruz ve hepimiz güvenli kamplardayız. Ülkemize askeri uçakla geldik. Bizler için her türlü konfor sağlanmaya çalışılmış. Çok şükür sağlığımız yerinde ve herhangi bir sıkıntımız yok''dedi.
Bütün sıkıntıları Mısırlılar ve Türklerin çektiğini ifade eden Övünç Taner ise, ''Ama Mısırlılar bizden daha avantajlılardı. Bizim önümüzden 3-4 grup geçti ve biz en sona kaldık. Askeri uçaklar bizi almak için gönderildi ama şirketler gerekeni yapmış olmasına rağmen herhangi bir yetkili biz kontrolü geçtikten sonra yanımızda olamadı'' diye konuştu.
Trablus'taki Türk vatandaşlarının tahliyesi amacıyla gönderilen 4 askeri ulaştırma uçağından 4'üncüsü, 110 yolcusuyla Dalaman Havalimanına indi.
Yolcuları Muğla Valisi Fatih Şahin, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Hava Meydan Garnizon Komutanı Albay Ziya Özkütük, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz ve protokol üyeleri çiçeklerle karşıladı.
Yetkililer, Trablus'tan 4 askeri ulaştırma uçağı ile 434 yolcunun, Dalaman Havalimanına indiğini bildirdi.
Gelenler arasında sağlık problemi yaşayanlar, 112 görevlilerince seyyar hastaneye alınırken, gelenlere Kızılay tarafından kumanya, çorba ve çay servisi yapıldı.
Uçaktan inen yolculardan Bayram Güner, havaalanında 3 gün boyunca aç ve susuz beklediğini ifade ederek, ''3 gün havaalanında aç, susuz ve hapis kaldık. Yetkililerden yardım alamadık. Bulunduğum yerde aileler ve çocuklarda vardı. Hepimiz orada çok perişan olduk. Ama artık ülkemize döndüğümüz için mutluyum'' dedi.
Yolculardan Murat Tormuş da Libya'da, havaalanında 3 gün mahsur kaldıklarını ve bir şişe suyu 60 kişi paylaştıklarını söyledi.
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Dalaman-Trablus arasında kurulan hava köprüsü ile 4'er uçaklık gruplar halinde, toplam 12 uçakla Türk vatandaşlarının tahliyesine devam edilmesinin planlandığını duyurdu.
BAKANLIK LİSTE YAYIMLADI
Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan listede, THY'nin TK-3698 sefer sayılı uçakla Trablus'tan getirilen Türkler ile İskenderiye Borg-Al-Arab Havaalanı'ndan TK-3997 sayılı charter uçağıyla getirilen yolcuların ismi yer alıyor.
Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG İskenderun Personel Nakliye Gemisine saat 21.15'ten itibaren Bingazi Limanı'nda yolcu alımına başlandığı bildirildi.
Açıklamada, bugün de THY'nın Trablus'tan İstanbul'a bir tarifeli sefer ile 3 charter uçuşu, Cerba'dan yine İstanbul'a bir charter seferi gerçekleştirmesinin öngörüldüğü belirtildi. Ayrıca, 8 adet askeri ulaştırma uçağının da talebe göre Trablus'a gönderileceği kaydedildi.