İlk olarak bu teknolojinin ne olduğuna ve başlıca kullanım alanlarına dair BIOMATEN Başkanı Prof. Dr. Vasıf Hasırcı'nın aktardıklarından hareketle kısa bir bilgilendirmede bulunalım:
Biyomalzemeler yukarıda da dediğimiz gibi, vücudumuzda hasar gören organların tedavisinde kullanılıyorlar. Örneğin bozulan gözlerimizin yerine geçen kontak lensler veyahut kalp kapakçıkları, kalça protezi gibi destek üniteleri işlevi gören bu yapay organların üretiminde biyomalzemeler kullanılıyor. Bunun yanısıra, kemik ve deride kullanılan biyomalzemeler vücudumuzda eriyerek yeni dokuların oluşması sürecini hızlandırıyor ve böylece de iyileşmenin daha çabuk gerçekleşmesine önayak oluyorlar. 'Organ bekleyenler' listesine dünya genelinde her yarım saatte bir kişinin eklendiğini gözönünde bulundurursak, biyomalzeme üretiminin önemi çok daha aşikar biçimde ortaya çıkmış olur zannedersek.
İşte bundan böyle üreteceğimiz biyomalzemelerin tamamıyla yerli teknolojilerle geliştirilmesi için kurulan bu mükemmeliyet merkezi sayesinde hem hastalarımızın iyileştirilme süreçlerini ciddi oranda hızlandırmış hem de yurtdışına olan bağımlılığımızı geride bırakmış olacağız.
ODTÜ bünyesinde kurulmasına karşın, GATA, Hacettepe, İTÜ, Yeditepe, Kocaeli, Çukurova ve Acıbadem Üniversitelerinden araştırmacıların da destek vereceği BIOMATEN dahilinde yer alacak çok sayıda yerli ve yabancı kurum ve kurum görevlileri de Ulusal ve Uluslararası Danışma Kurulu olarak görev alacaklar. Sağlık Endüstrisi İşverenler Sendikası, OSTİM Medikal Kümelenmesi ve ODTÜ Teknokent'in Ulusal Danışma Kurulu olarak görev yapacağını BIOMATEN'in Uluslararası Danışma Grubu'nu ise Harvard, MIT, MGH, Drexel ve Tufts, Londra ve Minho Üniversitesinden öğretim üyeleri oluşturacak.